Bogdan Olteanu a recunoscut că a discutat în 2008 cu Călin Popescu-Tăriceanu despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, însă a susținut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit informațiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a viceguvernatorului Băncii Naționale a României.
Conform sursei citate, Olteanu a recunoscut și faptul că în anul 2008 a avut periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vîntu, care i-a cerut să-l susțină pe Liviu Mihaiu, iar solicitarea omului de afaceri a coincis cu propriile sale opinii asupra persoanei care ar fi trebuit numită în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
La rândul său, Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârșirea faptelor, dar a susținut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion fiind în interes personal.
Potrivit referatului DNA, solicitarea privind numirea lui Liviu Mihaiu ar fi fost făcută de Sorin Ovidiu Vîntu în iulie 2008, pe o ambarcațiune a sa din Delta Dunării, unde Bogdan Olteanu a fost transportat cu un elicopter pus la dispoziție de omul de afaceri. În cadrul întâlnirii la care a asistat și un apropiat al lui Vîntu, Olteanu ar fi cerut un milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.
Ulterior, cu două zile înainte de numirea oficială, Bogdan Olteanu a anunțat în premieră la o emisiune a unui post de televiziune că Liviu Mihaiu va fi guvernator al Deltei Dunării. Anunțul a fost interpretat de anchetatori ca fiind un mesaj către Vîntu că și-a îndeplinit promisiunea.
Din referat mai reiese că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile pentru numirea lui Liviu Mihaiu la conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării în vara anului 2008 din interes economic, având în vedere că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în acea zonă. În plus, omul de afaceri își exprimase intenția de a transforma Delta Dunării într-o destinație turistică exclusivistă, materializarea planurilor sale depinzând de cel care conducea rezervația și putea autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate în acel areal.
Potrivit unui comunicat al DNA, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurori că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remiși la sediul unui partid politic.
Olteanu a fost reținut pentru trafic de influență și va fi prezentat vineri Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
“În perioada iulie — noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu — n.r.) suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (Liviu Mihaiu — n.r.). Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, susțin procurorii.
Sursa citată subliniază că, ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
DNA precizează că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii