Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozite și credite au scăzut în octombrie 2013 față de luna anterioară, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR), transmite Agerpres.
La lei, instituțiile de credit au redus dobânzile oferite pentru depozitele aflate în sold cu aproximativ un sfert de punct procentual, același procent cu care a tăiat și banca centrală dobânda de politică monetară la sfârșitul lunii septembrie 2013.
Potrivit BNR, media dobânzilor la depozitele în lei aflate în sold a fost de 4,03% pe an în octombrie 2013 față de 4,24% pe an în septembrie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut chiar mai mult, cu aproape 0,4 puncte procentuale, de la o medie de 3,68% pe an în septembrie, la 3,3% pe an în octombrie. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere a bonificațiilor acordate de bănci pentru depozitele în lei cu scadența mai mare de doi ani, de la 3,55% pe an la 3,67% pe an.
De asemenea, și la depozitele în euro aflate în sold băncile au redus dobânzile în octombrie 2013 la 2,3% pe an față de 2,37% pe an în luna precedentă. La depozitele noi în euro dobânzile s-au diminuat nesemnificativ, dacă analizăm toate scadențele, însă pentru persoanele fizice care și-au plasat banii pe perioade cuprinse între 1 și 2 ani băncile au tăiat mai mult bonificațiile oferite de la 3,41% pe an la 2,65% pe an.
La creditele în lei aflate în sold, dobânzile s-au redus în octombrie față de septembrie de la o medie de 10,13% pe an la 9,64% pe an, potrivit datelor BNR. Și pentru împrumuturile nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mici de la populație și firme. Cel mai mult au scăzut cele la împrumuturile pentru persoane fizice, de la 10,26% pe an la 9,54% pe an. La creditele în valută, însă, dobânzile au crescut ușor pentru cei care s-au împrumutat în octombrie, de la o medie de 4,84% pe an în septembrie la 4,96% pe an în octombrie 2013.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii