BNR vrea sa restrictioneze iar creditarea populatiei, pentru ca a inceput sa creasca prea mult

Autor:

Bancherul.ro
2015-09-21 13:14

BNR vrea sa impuna bancilor restrictii pentru acordarea de credite de consum si imobiliare populatiei, intrucat au crescut prea mult, cu 20% in ultimii doi ani, a declarat Eugen Radulescu, noul sef al Directiei de stabilitate financiara din cadrul bancii centrale. El a precizat ca un semnal de alarma ar fi depasirea unei rate de crestere de 30% pe an.

“Capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei s-a îmbunătăţit pe seama creşterii venitului disponibil şi a scăderii costului creditelor. Cu toate acestea, este nevoie de prudenţă. Este nevoie ca această creştere să fie monitorizată cum se cuvine de bănci şi de noi şi pot să vă spun că, în ceea ce priveşte Banca Naţională, noi analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudenţiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune”, a declarat Rădulescu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca imprumuturile in lei pentru populatie este singurul segment al creditarii care a crescut semnificativ, cu 20% incepand cu 2013, un ritm considerat inca rezonabil, atat timp cat se mentine sub nivelul de 30% pe an.

Oficialul BNR a adaugat ca ar trebui sa se stimuleze mai degraba finantarea companiilor, in vederea unei cresteri economice mai sanatoase decat cea prin consum.

Creditarea firmelor este insa mai complicata pentru banci, de aceea ele au nevoie de personal specializat.

“Am făcut studii, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Modul de acordare a creditului lasă de dorit. De multe ori se face mai mult de computer decât de analist, iar cei care lucrează în această zonă nu sunt aşa de bine pregătiţi profesional, ceea ce nu face bine nici băncii, nici clientului”, a mai spus Radulescu.

Si Mugur Isarescu a avertizat cu privire la cresterea prea rapida a creditarii

Si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a avertizat, luna trecuta, cu privire la conturarea unei cresteri prea rapide a creditarii, in special in domeniul imobiliar, in timp ce a reluat semnalele de alarma cu privire la pericolele unei relaxari fiscale bruste si prea accentuata avuta in vedere in noul cod fiscal, care ar afecta serios stabilitatea macroeconomica si ar duce la o supraincalzire a economiei.

„Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem supraprudenti cand spunem: da, creste, dar a inceput sa creasca prea repede. Atentie! Asta nu inseamna lipsa de curaj! Poate sa insemne chiar curaj sa spui din timp ca lucrurile nu merg chiar bine. Atentie foarte mare si la faptul ca o buna parte din creditul in lei a aparut din nou in domeniul ipotecar. Atentie! Dar bine ca este in lei. Nu mai este in valuta, in euro sau, Doamne fereste! in franci elvetieni, de data aceasta. Dar orice crestere mare, orice viteze de peste 10%, de doua cifre, pentru ca nu mai suntem la inceputuri, trebuie sa ne traga semnale de alarma, nu sa ne imbete cu apa rece”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia. (vezi aici detalii)

Creditele imobiliare au depasit nivelurile dinaintea crizei

Volumul de noi credite imobiliare in lei acordate de banci a explodat in aceasta primavara, atingand valori de aproape 900 de milioane de lei in lunile martie si mai, cu aproximativ 80% mai mari decat in 2008, cand creditarea atingea cele mai ridicate varfuri din anii de euforie dinaintea izbucnirii crizei.

In mai 2008, volumul de noi credite imobiliare, care se acordau aproape exclusiv in valuta (in special euro, dar si franci elvetieni), se ridica la 140 de milioane euro, adica echivalentul a 509 milioane lei la cursul din acea luna, 3,7 lei pentru un euro, conform statisticilor BNR. (vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii