BNR surprinde din nou analistii bancilor, furnizand bancilor lichiditati de 3,1 miliarde lei pentru creditare, prin reducerea rezervelor minime obligatorii in lei

Autor:

Bancherul.ro
2014-09-30 13:40

BNR a anuntat cu cateva momente in urma ca a redus dobanda de politica monetara de la 3,25% la 3% pe an, o decizie anticipata de toata lumea. La ceea ce nu se asteptau insa cei mai multi este reducerea de la 12% la 10% a rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei, ceea ce inseamna ca bancile vor primi lichiditati de 3,1 miliarde lei, cu care vor putea sustine creditarea economiei reale, in conditiile in care in aceasta luna au fost nevoite sa apeleze la credite de la BNR in cadrul operatiunii saptamanale tip repo.

Majoritatea analistilor bancari chestionati de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au crezut ca BNR nu va opera astazi aceata reducere a RMO, ci abia in sedinta din noiembrie. Analistii nu au anticipat nici in ianuarie decizia BNR de a scadea RMO si la valuta, nu doar la lei.

O surpriza si mai mare pentru analistii bancari s-a produs in august 2013, cand BNR a redus dobanda cu o jumatate de punct, la 4,5%, asteptarile majoritatii fiind de doar un sfert de punct.

Ultima data BNR a redus RMO in lei in ianuarie, de la 15% la 12%, ceea ce a insemnat lichiditati de 4 miliarde lei eliberate bancilor.

Rezervele minime obligatorii de 12% se ridicau in total la suma de 18,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca prin reducerea la 10%, volumul acestora scade la 15,4 miliarde lei, astfel ca bancile vor incasa lichiditati de 3,1 miliarde lei incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie – 23 noiembrie.

BNR a scazut si in iulie rezervele minime obligatorii, dar pe cele in valuta, de la 18% la 16%, eliberand bancilor lichiditati de o jumatate de miliard de euro, bani care cel mai probabil au iesit din tara in cadrul procesului de dezintermediere derulat de bancile-mama, in conditiile in care sistemul bancar se pare ca a ajuns din nou in septembrie in deficit de lichiditati iar creditarea a continuat sa scada.

De altfel, Isarescu a precizat in iulie ca reducerea RMO in euro va permite bancilor sa-si plateasca liniile de finantare de la bancile-mama luate inainte de criza pentru a acorda cat mai multe credite in valuta.

Dobanda la depozite nu scade la 0% ci se ingusteaza coridorul dintre rata de referinta si facilitatea Lombard

O alta decizie, anticipata de data aceasta de unii economisti, este mentinerea dobanzii la facilitatea de depozit la 0,25% pe an, o rata care in mod normal ar fi trebuit scazuta tot cu un sfert de punct, ca si dobanda de politica monetara, la 0% pe an.

Ceea ce ar fi reprezentat un semnal puternic pentru banci de a nu-si tine banii la BNR ci de a-i investi in credite, asa cum procedeaza si Banca Centrala Europeana (BCE), care practica in prezent dobanzi negative la depozite.

BNR a ales insa sa mentina aceasta dobanda, ceea ce poate reprezenta un semnal pentru banci ca este nevoie si de stimularea economisirii.

In consecinta, s-a ingustat coridorul dintre facilitatea de creditare Lombard si cea de depozit, pe de o parte, si rata de politica monetara, pe de alta parte, de la 3 la 2,75 puncte.

Masura pentru atenuarea volatilitatii dobanzilor interbancare

BNR precizat ca aceasta este o masura pentru atenuarea volatilitatii ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara.

Ultima decizie in acest sens a fost luata in mai 2013, cand coridorul a fost ingustat de la 4 la 3 puncte procentuale.

Vezi aici comunicatul BNR

Bancherul.ro va prezenta pe larg declaratiile guvernatorului BNR din cadrul briefingului de presa de la ora 15

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii