Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF), condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recomandat Bancii Nationale sa renunte temporar, in acest an, din cauza legii darii in plata, la masurile recent adoptate, in acord cu reglementarile europene, privind impunerea unor cerinte suplimentare de capital unui numar de noua banci sistemice, dar si altor cinci mai mici, 14 in total.
Aceasta decizie ar putea semnifica faptul ca unele banci puternic afectate de legea darii in plata si de alte reglementari care ar putea fi adoptate de Parlament, precum cea de conversie a creditelor in franci, au probleme in a se recapitaliza conform cerintelor legale.
“În data de 9 mai 2016, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF) a recomandat Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra instituţiilor de credit pe perioada necesară pentru derularea studiului privind impactul evoluţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar, respectiv cel puţin până la data de 31 decembrie 2016”, se arata intr-un comunicat al CNSF, publicat pe site-ul BNR.
La finalul anului trecut, BNR a emis un ordin prin care a impus, de la 1 ianuarie 2016, unui numar de noua banci sistemice, cele mai mari (BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost), un amortizor de capital de 1% din valoarea totala a expunerii la risc.
Ulterior, BNR a venit cu inca un ordin prin care a obligat alte cinci banci mai mici (Marfin Bank, Libra Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si OTP Bank) acelasi amortizor de capital pentru risc sistemic de 1%, incpand cu 31 martie 2016.
În conformitate cu recomandările Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, în anul 2016 Banca Națională a României a introdus cerințe suplimentare de capital constând în: amortizorul de conservare a capitalului; amortizorul anticiclic de capital; amortizorul pentru instituții sistemice (amortizorul O-SII); amortizorul pentru riscul sistemic. Deciziile privind introducerea amortizoarelor de capital au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea 1 nr. 980 din 30.12.2015 (Ordinul nr. 11/2015 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII) și Ordinul BNR nr. 12/2015 privind amortizorul de conservare a capitalului şi amortizorul anticiclic de capital) și nr. 193 din 15.03.2016 (Ordinul BNR nr. 1/2016 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic).
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii