BNR: Romania este mai bine pregatita pentru o criza decat in 2008, dar avem o problema cu datoria publica si deficitul bugetar structural

Autor:

Bancherul.ro
2018-09-16 22:21

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, fost ministru al Bugetului, sustine ca Romania este in prezent, la 10 ani de la criza din 2008, mai dezvoltata si mai bine pregatita pentru a face fata unor noi socuri externe, dar avertizeaza ca avem o problema interna cu datoria publica, care ar putea creste peste pragul de alarma, din cauza deficitului bugetar structural prea ridicat.

“Principalele doua vulnerabilitati ale Romaniei pe termen mediu sunt reprezentate de cresterea deficitelor gemene cand economia avanseaza peste potential, sustenabilitatea datoriei publice intr-un scenariu advers precum si progresul redus privind reformele structurale, toate fiind afectate de cea mai mare pierdere din ultimii 10 ani, si anume pierderea fortei de munca din cauza emigrarii”, se arata intr-o prezentare sustinuta de Liviu Voinea.

“Datoria publica este acum sustenabila, dar este neoie de o atentionare cu privire la scenariul advers in cazul in care deficitul structural nu revine la obiectivul pe termen mediu (MTO). Conform modelului nostru (figurile 12 si 13), sustenabilitatea datoriei pe termen mediu este asigurata doar prin revenirea deficitului in obiectivul pe termen mediu”, precizeaza oficialul BNR.

“Deficitul bugetar structural a deviat din 2016 de la MTO (1% din PIB). Deficitul structural din prezent va fi deficitul cash de maine, care va trebui finantat in conditii care ar putea deveni nefavorabile pentru tarile emergente (figura 14). Scaderea economiei de la 6,9% in 2017 la 4,2% in prima jumatate din 2018 este o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, reprezinta o scadere fata de anul precedent. Pe de alta parte, avansul economiei revine la potential, asadar se ingusteaza potentialul de crestere (output gap), ceea ce face cresterea economica mai sustenabila”, se arata in prezentarea lui Liviu Voinea.

[1]

Deficitul bugetar structural al Romaniei este estimat de Consiliul Fiscal la 5,2% in acest an si la 5,8% in 2019, asadar cu mult peste nivelul MTO, de doar 1% din PIB.

“Un deficit bugetar de 3% din PIB este mult prea mare pentru faza ciclului economic in care ne aflam si ne vulnerabilizeaza, prin epuizarea spatiului fiscal (3% este pragul impus de normele europene-criteriul de la Maastrich), la o viitoare faza descendenta a ciclului economic”, opiniaza presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

[3]

Conform modelului prezentat de viceguvernatorul BNR, pragul de alerta pentru datoria publica a Romaniei este de 43% din PIB, foarte aproape de nivelul din prezent, de 40% din PIB.

Depasirea nivelului datoriei publice de 43% din PIB ar putea determina un risc de peste 50% de intrare intr-o recesiune economica, se arata in prezentare.

Voinea a prezentat trei scenarii privind evolutia datoriei publice, care iau in calcul o dobanda de 3,9% pentru datoria publica si o crestere economica reala de 4,5%.

1. In primul scenariu se prevede un deficit bugetar primar (fara includerea dobanzilor pentru datoria publica) de 0,3% din PIB, caz in care datoria publica scade sub 30% pe o perioada de 10 ani, pana in 2018.

2. In al doilea scenariu, in care deficitul public primar este de 1% din PIB, datoria publica ramane la acelasi nivel din prezent si in urmatorii 10 ani.

3. In scenariul 3, cu deficit bugetar primar de 2,5% din PIB, datoria publica ar urma sa atinga pragul critic in 2025.

[2]

Risc mai mare de crestere a deficitului

Consiliul Fiscal a evaluat in crestere riscurile la adresa tintei de deficit asumate in proiectul ultimei rectificari bugetare de zilele treute.

In plus, crestere economica reala ar putea fi in urmatorii ani mai mica decat nivelul de 4,5% luat in calcul, dat fiind ca deja in prima jumatate a anului avansul PIB-ului a fost de doar 4,2%.

In 2008, anul izbucnirii crizei care a dus la Marea Recesiune, Romania avea un deficit bugetar mult mai mare decat in prezent, de 5,5% din PIB, in timp ce deficitul structural a ajuns la 9,6%, conform calculelor Consiliului Fiscal sau 8,8% conform BNR.

In privinta deficitului geaman, cel al contului curent, viceguvernatorul spune ca, desi este mult mai mic decat inainte de criza din 2008 si sub nivelul pe termen lung de 4% din PIB, ramane o ingrijorare intrucat tarile vecine inregistreaza surplusuri de cont curent. Totusi, deficitul de cont curent este in continuare finantat integral din surse autonome, precum investitiile straine directe si fondurile europene, se mai arata in prezentarea lui Liviu Voinea.

Comentarii

Adrian

Penibil

Dar ai un fetis cu HomeBank-ul ING-ului, nu gluma. Spune-mi si mie, te rog, pe cine intereseaza acesta asa-zisa stire? Daca am avut probleme cu ING, si am avut, STIU. Daca nu am avut, cu ce ma ajuta "stirea" ta? PE-NI-BIL! (in linie si cu alte opinii aberante pe care obisnuiesti sa le publici)

Vasile Coman - Bancherul.ro

Stire ING

Adrian, pentru noi stirile despre problemele clientilor cu serviciile financiar-bancare vor fi mereu cele mai importante. De aceea avem si Reclamatiibanci.ro, unde ajutam oamenii sa-si rezolve problemele si le oferim informatii utile. Profit de ocazie sa va spun ca daca aveti o problema cu o banca sau alt furnizor de servicii, precum firmele de asigurari sau telefonie, ma puteti suna oricand la telefonul 0723 29 28 99 sau dati-mi un email la: vasile.coman@bancherul.ro si voi incerca sa va ajut.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii