Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 3,3% in 2012, adica cu 7,4 miliarde lei, in ciuda faptului ca BNR a redus in a doua parte a anului dobanda de politica monetara de la 5,25% la 4% pe an, declansand si o diminuare cu aproximativ 2 procente a dobanzilor la creditele acordate de banci. In 2012, cand dobanda a fost mentinuta la 5,25%, volumul de credite a avansat cu 2,8 miliarde lei.
Am putea, asadar, concluziona ca relaxarea politicii monetare a BNR a fost un esec in ceea ce priveste revigorarea creditarii.
Si totusi, Mugur Isarescu ar putea fi judecat mai indulgent, daca ne gandim ca diminuarea soldului de credite bancare este influentat si de alte elemente decat costul finantarii, precum fenomentul de deleveraging.
Ceea ce inseamna ca unele banci, mai ales cele cu banci-mama care au probleme in strainatate, cu precadere cele grecesti, sunt nevoite sa-si diminueze volumul de credite pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca aceasta este cea mai mare problema a revigorarii creditarii in Romania, alaturi de cea a volumului mare de credite neperformante.
Din iulie 2013, cand BNR a inceput relaxarea politicii monetare, pana la finalul anului, valoarea creditelor din portofoliile bancilor s-a diminuat cu 2,9 miliarde lei.
Numai ca in aceeasi perioada a anului 2012, cand BNR mentinea dobanda la 5,25%, volumul creditelor a scazut mult mai mult, respectiv cu 5,7 miliarde lei.
Ceea ce inseamna ca desi nu a reusit sa revigoreze creditarea, BNR a atenuat macar ritmul de reducere a volumului de credite.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii