BNR nu a reusit sa revigoreze creditarea prin scaderea dobanzilor: bancile si-au redus volumul de credite cu 7,4 miliarde lei in 2013, dupa o crestere de 2,8 miliarde in 2012

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-28 10:08

Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 3,3% in 2012, adica cu 7,4 miliarde lei, in ciuda faptului ca BNR a redus in a doua parte a anului dobanda de politica monetara de la 5,25% la 4% pe an, declansand si o diminuare cu aproximativ 2 procente a dobanzilor la creditele acordate de banci. In 2012, cand dobanda a fost mentinuta la 5,25%, volumul de credite a avansat cu 2,8 miliarde lei.

Am putea, asadar, concluziona ca relaxarea politicii monetare a BNR a fost un esec in ceea ce priveste revigorarea creditarii.

Si totusi, Mugur Isarescu ar putea fi judecat mai indulgent, daca ne gandim ca diminuarea soldului de credite bancare este influentat si de alte elemente decat costul finantarii, precum fenomentul de deleveraging.

Ceea ce inseamna ca unele banci, mai ales cele cu banci-mama care au probleme in strainatate, cu precadere cele grecesti, sunt nevoite sa-si diminueze volumul de credite pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca aceasta este cea mai mare problema a revigorarii creditarii in Romania, alaturi de cea a volumului mare de credite neperformante.

Din iulie 2013, cand BNR a inceput relaxarea politicii monetare, pana la finalul anului, valoarea creditelor din portofoliile bancilor s-a diminuat cu 2,9 miliarde lei.

Numai ca in aceeasi perioada a anului 2012, cand BNR mentinea dobanda la 5,25%, volumul creditelor a scazut mult mai mult, respectiv cu 5,7 miliarde lei.

Ceea ce inseamna ca desi nu a reusit sa revigoreze creditarea, BNR a atenuat macar ritmul de reducere a volumului de credite.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii