BNR doar a machiat scheletele din dulapurile bancilor, dar nu poate scapa de ele: restantele populatiei la credite au crescut cu 1 miliard de lei in ultimul an, desi rata creditelor neperformante a scazut de la 17% la 12%

Autor:

Bancherul.ro
2015-09-23 02:13

BNR a silit bancile, incepand de anul trecut, sa-si recunoasca pierderile din creditele neperformante si sa le scoata din bilanturi, pentru ca rata de neperformanta sa scada la nivelul altor tari din regiune. Nivelul acesteia s-a redus astfel de la 17,68% in iulie 2014 la 12,82% in iulie 2015.

BNR s-a rezumat insa la machiajul scheletelor din dulapurile bancilor, fara sa adopte si masuri de curatenie a acestora.

Astfel ca restantele populatiei la banci au crescut cu 1 miliard de lei pe parcursul ultimului an, de la 10,3 miliarde lei in iulie 2014 la 11,2 miliarde lei in iulie 2015, arata datele Biroului de Credit.

Majorarea destul de semnificativa a restantelor la credite este consecinta recunoasterii de catre banci a mai multor credite neperformante, care pana acum erau considerate cu potential de recuperare, provizioanarea acestora si scoasterea in afara bilanturilor.

Volumul de credite scoase in afara bilanturilor a crescut de la doar 46 milioane lei in iulie 2014 la 1,1 miliarde lei in iulie 2015.

Odata scoase in afara bilanturilor, bancile incearca sa recupereze singure creditele neperformante sau sa le vanda fondurilor de investitii si firmelor de recuperare creante.

Anul trecut au avut loc cateva tranzactii importante, o vanzare de neperformante in valoare de 2 miliarde de lei ale BCR, si o alta de aproximativ aceeasi valoare cu neperformantele Volksbank.

Iar in acest an urma sa se incheie cea mai mare tranzactie de neperformante din istoria Romaniei, de aproximativ 2,6 miliarde euro ale BCR, dar care nu s-a mai finalizat.

Afacerea BCR a blocat piata vanzarilor de creante timp de cinci luni, de aceea este de asteptat ca tranzactiile cu portofolii de neperformante sa se reia in aceasta toamna.

Ar putea sa fie scoase la vanzare pachete de neperformante ale BCR, mai mici decat cele estimate initial, dar si ale altor banci, in special ale celor grecesti, care trebuie sa treaca prin procese de vanzare/fuziune din cauza problemelor bancilor-mama din Grecia.

Piraeus Bank, prima scoasa la vanzare in acest an, a vandut anul trecut un pachet important de neperformante, iar in aceasta toamna este de asteptat ca si Bancpost sa incheie o tranzactie asemanatoare, in perspectiva in care va fi preluata sau va fuziona cu alta banca.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii