Criza din Grecia din luna iunie nu au afectat sistemul bancar autohton, solvabilitatea instituţiilor de credit cu capital majoritar elen situându-se în luna iunie 2015 la un nivel ușor superior mediei de 18,07% (rata fondurilor proprii totale, fostul indicator de solvabilitate), se arata in analiza BNR privind institutiile de credit din prima jumatate a acestui an.
In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut la 12,8% la finalul lunii iunie, de la 13,85% in martie si 13,94% in decembrie 2014, “reflectând continuarea procesului de curățare a bilanțurilor instituțiilor de credit.”
Procesul de curatare a bilanturilor bancilor inseamna, pe de o parte, vanzarea neperformantelor catre firmele de recuperare creante, iar pe de alta parte scoatarea creditelor neperformante in afara bilanturilor.
BNR mai noteaza ca activitatea de creditare si-a intrerupt tendinta descendenta: stocul de credite a crescut cu 3,3% in iunie fata de finalul anului trecut (insa ramane in teritoriu negativ fata de iunie 2014, scazand si mai mult in iulie n.r.).
“Evoluta stocului de credite a fost afectata de continuarea procesului de scoatere a imprumuturilor neperformante din bilanturile bancilor, dar si de achizitionarea de catre banci a unor credite externalizate anterior”, se arata in analiza BNR.
Valoarea neta a activelor bancare s-a ridicat la 363,3 miliarde lei in luna iunie 2015, cu 1% in termeni reali peste cea consemnata in luna decembrie 2014, crestere datorata insa unui efect statistic asociat deflatiei induse de extinderea cotei reduse a TVA incepand cu luna iunie 2015, precizeaza banca centrala.
Capitalizarea sistemului bancar s-a mentinut robusta in prima parte a anului, mai mentioneaza banca centrala. Capitalul social/de dotare al bancilor a insumat 29,8 miliarde lei in luna iunie 2015, in crestere cu 9,8% in termeni reali fata de finalul anului precedent, “bancile straine fiind cele mai active in aceasta privinta, ceea ce reflecta atentia pe care unii investitori straini o acorda in continuare pietei romanesti de servicii bancare”.
Dependenta de resursele externe s-a diminuat, liniile de finantare de la bancile-mama continuand sa se reduca intr-o maniera ordonata, se mai arata in analiza bancii centrale.
Baza interna de depozite s-a majorat marginal in primul semestru, iar indicatorul credite/depozite se plaseaza la un nivel care nu genereaza presiuni din perspectiva macropudentiala (93%), arata BNR.
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii
Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii
Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii