BCR pierde procesul cu ANPC privind clauza abuziva a dobanzii variabile la credite (actualizat cu opinia bancii)

Autor:

Bancherul.ro
2018-11-24 16:48

Banca Comerciala Romana (BCR) a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucuresti un proces cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in care s-a stabilit ca dobanda de referinta variabila (DRV) la creditele acordate de banca inainte de 2008 este o clauza abuziva, intrucat nu a fost modificata in mod transparent, in functie de indici obiectivi ai pietei, precum ROBOR, cum este impus de lege in prezent, ci in functie de criterii subiective ale bancii.

In consecinta, BCR trebuie sa elimine respectiva dobanda variabila din contractele de credit si sa o inlocuiasca cu alta legala, formata dintr-o marja fixa a bancii, la care se adauga un indice de referinta al dobanzilor pietei interbancare: ROBOR in cazul creditelor in lei sau EURIBOR la imprumuturile in euro.

In 2015, ANPC a amendat BCR si i-a cerut sa elimine respectiva dobanda, considerata clauza abuziva, dupa ce clientii bancii s-au plans ca aceasta nu le-a scazut dobanzile la creditele in euro, dupa criza din 2008, cu toate ca indicele de referinta pentru dobazile la euro a scazut de la 4% la 0%.

BCR a contestat in instanta decizia ANPC, dar doi ani mai tarziu, in 2017, a pierdut primul proces, la Tribunalul Bucuresti, care a constatat ca atat dobanda DRV a bancii este o clauza abuziva, cat si comisionul de administrare a creditelor. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, insa, BCR a lansat, in septembrie 2015, dupa ce a fost amendata de ANPCP, o campanie de reducere cu 20% a dobanzilor la un numar de 50.000 de creditele cu dobanda variabila tip DRV, majoriatea in euro, precum si eliminarea comisionului de administrare.

“Peste 200.000 de clienti au beneficiat de costuri scazute ale creditelor. In plus, contractele in derulare nu mai contin clauzele care au fost supuse examinarii, astfel incat decizia instantei practic nu mai are relevanta actuala. Chiar si in aceasta situatie insa, exista argumente legale solide pentru ca instanta sa dea castig de cauza bancii in apel in ceea ce priveste corectitudinea contractelor”, a precizat BCR, dupa prima decizie a judecatorilor.

Decizia din apel, definitiva, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, a confirmat-o insa pe cea de fond, dar numai cu privire la caracterul abuziv al dobanzii variabile.

In privinta comisionului de administrare, judecatorii au dat dreptate bancii si au considerat ca acesta este legal, cu toate ca prima instanta l-a declarat abuziv, iar banca l-a eliminat ulterior din contracte.

Instanta de apel a respins si cererea ANPC ca BCR sa restituie clientilor ratele la credite calculate conform dobanzii variabile DRV, declarata clauza abuziva.

ACTUALIZARE

Articol actualizat in 27.11.2018, cu punctul de vedere al BCR:

“De peste 5 ani am introdus creditarea exclusiv in lei, dobanzi fixe si un mod cat mai transparent si mai predictibil de calcul al dobanzii, pentru toti clientii nostri. In acest context, cand au existat probleme din trecut, am gasit solutii, cu un efort semnificativ din partea bancii, atat din punct de vedere financiar, cat si operational.

Am oferit solutii de scadere a ratelor pentru peste 200.000 de clienti, cu o reducere medie de peste 20% din rata lunara de plata. Am demonstrat prin fapte concrete ca tratam cu responsabilitate problemele pe care clientii le-au semnalat, din punct de vedere al costurilor sau al dobanzilor.

In speta de fata, instanta a dat dreptate bancii privind necesitatea aplicarii dobanzii la contractul de credit (in conditiile in care au fost lansate in spatiul public promisiuni false referitoare la ramanerea fara dobanda a contractelor de credit) si a decis inlocuirea mecanismului de calcul al ratei dobanzii.

Cererea ANPC de restituire a ratelor calculate conform dobanzii variabile a fost respinsa, iar modalitatea de calcul si percepere a comisioanelor lunare a fost validate ca fiind corecta.

Vom continua sa avem o politica transparenta si predictibila de creditare, utilizand instrumente comerciale de risc si statistice care pot sustine in continuare credite cu rate fixe pe perioade lungi in moneda nationala, insotite de polite de asigurari.

Clientii care aplica pentru creditare noua la BCR au sustinerea adecvata pentru indeplinirea planurilor si plata fara probleme a imprumuturilor. Acest efort financiar sustinut de BCR prin dobanzi fixe, intr-o noua perioada de volatilitate a ratelor de dobanda, este completat cu un efort sustinut de educatie financiara. Peste 100.000 de adulti au participat la orele gratuite de educatie financiara desfasurate nu numai in unitatile BCR, dar si in cadrul institutiilor, companiilor si universitatilor din toata tara.

Am investit semnificativ pentru a ne asigura nu numai ca produsele noastre asigura predictibilitate, dar si ca toti clientii au o intelegere foarte buna despre imprumuturi.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii