BCR isi face reclama inselatoare la creditele Start-Up Nation

Autor:

Bancherul.ro
2017-10-09 22:29

Care credeti ca e cea mai buna dobanda: 4% sau 4,5%? BCR spune ca 4,5% e cea mai buna. Probabil pentru ca e mai mare.

Sa vedem cum a ajuns BCR in situatia de a-si face reclama inselatoare, sustinand ca are “cea mai buna dobanda” (4,5%) la creditele pentru firmele nou-infiintate capitalizate de stat prin Programul Start-up Nation, desi CEC Bank are o dobanda mai mica (4%).

In 31 iulie, zi in care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a semnat protocolul de colaborare cu trei banci (BCR, CEC Bank si Banca Transilvania) care urmau sa acorde credite-punte firmelor nou-infiintate pana in momentul in care acestea vor primi banii nerambursabili de la stat, Banca Transilvania a anuntat prima oferta sa de finantare, cu o dobanda fixa de 3,9% pe an plus doua comisioane, in total 5,61%.

Dupa aproape doua luni, in 26 septembrie, BCR anunta ca vine cu cea mai buna dobanda, de 3,5%, plus un comision de 1%, in total 4,5% pe an.

Insa doua zile mai tarziu CEC Bank anunta o promotie cu o dobanda si mai mica: 3,25% si un comision de 0,75%, in total 4% pe an, cu o jumatate de punct mai putin decat BCR. (vezi aici detalii)

Normal ar fi ca, in aceste conditii, BCR fie sa scada dobanda sub cea a CEC Bank, pentru a putea spune in continuare in reclama ca are cea mai buna dobanda, fie sa renunte la reclama.

Insa BCR nu a modificat nici dobanda, nici reclama, care poate fi catalogata, in consecinta, drept inselatoare.

Cu toate acestea, BCR considera ca, in continuare, “oferta standard a BCR pe StartUp Nation este cea mai buna din piata. Ofertele particulare, individuale sau pe perioada determinata nu pot fi luate in calcul pentru ca nu reprezinta oferte standard.”

CEC Bank a precizat ca oferta promotionala cu dobanda redusa, de 3,25%, este valabila pentru creditele acordate pana la finalul anului, iar dobanda aferenta creditelor acordate in perioada 2018-2020 este de 3,99%.

Asadar, nu este vorba de o oferta cu dobanda redusa doar temporar, pe perioda promotiei, pana la finalul anului, ci de o dobanda fixa, care ramane neschimbata pe toata perioada contractului, de maxim doi ani, in cazul celor care obtin credite in prezent, pana la finalul anului.

Daca ar fi fost vorba de o dobanda promotionala pe o anumita perioada, de cateva luni, atunci fireste ca oferta CEC Bank nu putea fi luata in calcul.

I-am intrebat, asadar, pe responsabilii cu comunicarea la BCR, daca banca mentine reclama cu cea mai buna dobanda, desi alta banca are o dobanda mai mica, chiar daca este promotionala.

“Absolut, fara asterixuri”, a fost raspunsul acestora. “Pachetul noastru standard este cel mai bun de pe piata, in prezent. Caci, daca este sa fim cinstiti pana la capat, trebuie sa citim si asterix-urile, acolo unde, de exemplu, la banca invocata, se spune foarte clar ca e o oferta promotionala valabila doar pana la finele anului, in timp ce pachetul standard ramane tot pe coordonatele vechi.”

Numai ca, dupa cum am explicat mai sus, chiar daca oferta promotionala a CEC Bank e valabila doar pana la finele anului, realitatea este ca in prezent se aplica si are o dobanda mai buna decat BCR.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii