BCR a constituit anul trecut provizioane importante, in valoare de 101 milioane euro (450 milioane lei), pentru potentiale pierderi rezultate din procesele avand ca obiect clauzele abuzive intentate de clienti, precum si de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
BCR are in prezent opt procese cu ANPC, dar pe primul dintre ele l-a castigat in prima instanta. Pe de alta parte, banca a avut doua procese colective cu clientii reprezentati de avocatul Piperea, primul pierdut iar al doilea castigat, ambele sentinte fiind definitive, date de aceeasi instanta, Inalta Curte de Casatie si Justitie. (vezi aici detalii)
Avand in vedere tendinta de crestere a numarului de litigii cu clientii pentru contracte care contin presupuse clauze abuzive, precum si faptul ca banca a pierdut irevocabil un litigiu avand ca obiect “clauze pretins abuzive” impotriva unui grup asociat de 200 de clienti, BCR a apreciat oportun sa estimeze un provizion pentru potentialele litigii cu clientii pentru contracte cu “posibile clauze abuzive”, se arata in raportul bancii pentru 2015.
In raportul grupului-mama, Erste Bank, se precizeaza ca valoarea provizionului pentru litigii de tipul protectiei consumatorilor se ridica la 101 milioane euro.
In raportul BCR, la pozitia provizioane pentru aspecte juridice nesolutionate si litigii fiscale, suma se ridica la 526 milioane lei in 2015, fata de doar 74 milioane lei in 2014, la nivel de grup. (vezi graficul)
In raportul BCR se mai mentioneaza ca perioada de timp preconizata pentru pierderi financiare a fost estimata intre 1-4 ani.
Estimarea a avut in vedere in principal evolutia litigiilor, istoricul acestora si hotararile judecatoresti pronuntate impotriva bancii si impotriva clientilor si rezultatele masurilor de reducere a riscurilor aferente implementate in 2015.
Estimarea provizionului este considerata de valoare semnificativa, context in care acesta va fi revizuit semestrial de catre banca, tinand cont de tendintele viitoare in litigii, hotararile judecatoresti in legatura cu contractele cu “clauze posibil abuzive”, hotararile judecatoresti in ceea ce priveste litigiile cu ANPC si modificarile legislative viitoare.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii