În contextul actualelor evoluții și având în vedere întrebările primite recent din partea deponenților, Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) face următoarele precizări:
În România, activitatea FGDB de garantare a sumelor depuse în bănci este conformă cu Directiva Uniunii Europene nr. 49/2014, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 311/2015.
Conform legii, FGDB are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment.
În această situație, sumele depuse sub formă de depozite, conturi curente, conturi de economii, de card, de pensii sau conturi comune sunt garantate în limita unui plafon.
Plafonul de garantare este echivalentul în lei a 100.000 EURO per deponent per bancă și se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene.
Termenul de plată este de maximum 7 zile lucrătoare de la data declarării incapacității băncii de a rambursa sumele de bani deponenților.
Există situații speciale în care se aplică un plafon suplimentar de 100.000 EURO pentru sumele de bani obținute din:
• vânzări de locuințe;
• indemnizații de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces;
• indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau condamnări pe nedrept.
Plafonul suplimentar se aplică peste plafonul de 100.000 EURO, dar numai pe o perioadă de 12 luni de la data obținerii banilor.
Mai mult, prin modificările recente aduse Legii nr.311/2015, se lărgeste sfera de garantare în cazul plafonului suplimentar.
Legea de modificare a fost votată de Parlament, urmând să intre în vigoare în perioada imediat următoare, după publicarea în Monitorul Oficial al României.
În contextul actualelor evoluții și având în vedere întrebările primite recent din partea deponenților, Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) face următoarele precizări: În România, activitatea FGDB de garantare a... detalii
FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de toate persoanele fizice și de întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice... detalii
FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de persoane fizice și întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României, conform unei informatii publicate de FGDB, in care se mai arata urmatoarele:Actualmente, participă la FGDB un numar de 26 de instituţii de credit persoane juridice române, din care 25 de bănci şi Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate).Lista instituțiilor de credit participante la FGDB:- Banca Transilvania- Banca Comerciala Romana- BRD Groupe Societe Generale- Raiffeisen Bank- Unicredit Bank- CEC Bank- Garanti Bank- OTP Bank- Banca Romaneasca- Libra Bank- Credit Europe Bank- First Bank- Alpha Bank- Procredit Bank- Intesa Sanpaolo- Banca Feroviara- Eximbank- Banca Romana de Credite si Investitii- BCR Banca pentru Locuinte- Credit Agricole- Idea Bank- Vista... detalii
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garantează depozitele bancare ale tuturor persoanelor fizice, precum și cele ale întreprinderilor, indiferent de mărimea acestora din urmă, arata FGDB intr-un comunicat, in... detalii