Bancpost a vandut credite neperformante acordate persoanelor fizice in valoare bruta de 170 milioane euro unui consortiu de investitori din care face parte o firma de recuperare creante regionala, a anuntat banca-mama din Grecia, Eurobank, care precizeaza ca tranzactia s-a incheiat in aceasta luna.
Creditele neperformante negarantate sunt vandute de banci investitorilor si firmelor de recuperare creante la preturi reprezentand in general sub 10% din datoria pe care clientii o mai au de rambursat.
Asta pentru ca bancile nu sunt specializare in procesul de recuperare a datoriilor, care presupune logistica, resurse financiare, umane si de timp pentru derularea procedurilor de urmarire si depistare a datornicilor, urmate de initierea procesului de rambursare pe cale amiabila a datoriilor iar in final de proceduri juridice, executari silite sau poprirea conturilor.
Bancile prefera asadar sa vanda firmelor de recuperare specializate creditele pe care cu greu le mai pot recupera, majoritatea avand intarzieri la plata de peste 1 an si care oricum au fost acoperite integral de provizioane de risc, ceea ce inseamna ca banca le-a recunoscut ca pierderi.
Cate credite neperformante mai au bancile
Conform datelor BNR, administrate de Centrala Riscului de Credit (CRC), care monitorizeaza creditele bancilor cu valori mai mari de 20.000 de lei, valoarea totala a creditelor neperformante aferente persoanelor fizice, mai exact cele cu intarzieri de peste 1 an, se ridica in martie la 5,6 miliarde lei, o valoare aproape neschimbata pe parcursul ultimului an. (vezi graficul)
[1]
Dintre acestea 2,3 miliarde lei sunt credite scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt credite provizioanate integral, recunoscute drept pierderi, pe care bancile le vand firmelor de recuperare sau incearca sa le recupereze singure de la debitori.
O alta categorie de credite neperformante sunt cele cu intarzieri intre 6 luni si 1 an, dar care se ridicau la 271 milioane lei in martie, dintre care numai 50 de milioane de lei sunt scoase in afara bilanturilor.
Toate creditele restante ale persoanelor fizice, inclusiv cele cu valori mai mici de 20.000 de lei, dar si cele ale IFN-urilor, sunt inregistrate la Biroul de Credit, unde raporteaza date un numar 31 de banci si 25 de IFN-uri.
Totalul sumelor restante la Biroul de Credit s-a ridicat la 11,4 miliarde lei in martie 2016, dintre care 7,7 miliarde lei sunt cu intarzieri de peste 90 de zile, nefiind publice date cu privire la intarzierile mai mari.
Exista insa o categorie de credite restante denumita “la colectare”, cu o valoare de 2,1 miliarde lei, precum si caregoria creditelor scoase in afara bilanturilor, de 1,4 miliarde lei.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii