Economistii BCR si Bancii Transilvania considera ca masurile de relaxare a politicii monetare adoptate de BNR, respectiv reducerea dobanzii de referinta de la 2% la 1,75% si a rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei de la 10% la 8%, echivalentul a 3 miliarde de lei, vor avea ca efect majorarea creditelor acordate de banci sectorului privat, dar si a guvernului, prin achizitia de titluri de stat.
“In timp ce reducerea dobanzii ar putea limita aprecierea leului, diminuarea rezervelor minime ar putea avea un impact mai puternic asupra creditarii in moneda locala”, apreciaza economistul BCR, Eugen Sinca. Si cererea pentru titluri de stat ar putea fi impulsionata, insa doar temporar, adauga el.
In privinta inflatiei, BCR se asteapta ca aceasta sa ajunga la valori negative in perioada iunie-noiembrie 2015 si foarte aproape de 0 in prima parte a anului 2016, dupa care va reveni spre 2% din cauza efectului de baza.
Andrei Radulescu, economistul Bancii Transilvania, considera ca deciziile BNR vor avea ca efect continuarea tendintei de scadere a costurilor de finantare in economie si la cresterea lichiditatii pe piata financiara. „Consideram ca deciziile BNR vor contribui la relansarea creditarii pe plan intern, dar si la continuarea procesului de consolidare in sectorul financiar-bancar.”
Reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii la RON, adauga el, poate fi explicata de semnalele recente de atenuare a lichiditatii din piata monetara, dar mai ales de convergenta catre Zona Euro. „Aceasta decizie a confirmat scenariul macroeconomic central al BT, conform caruia nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la RON si valuta va converge catre nivelul din Zona Euro pana la finele anului 2016.”
Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca nivelul de 14% al RMO la valuta echivaleaza cu aproximativ 4 miliarde de euro, iar o reducere de 2 procente inseamna in jur de 500 de milioane de euro.
In privinta RMO in lei, reducerea de doua procente, de la 10% la 8%, a fost echivalentul a 3 miliarde lei, ceea ce inseamna ca volumul rezervelor in lei a ramas la aproximativ 12 miliarde lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii
Presedintele american Trump si sotia lui si-au lansat o criptomoneda care a fost cumparata, fireste, de multi oameni, sporindu-i rapid valoarea. "O criptomeda a presedintelui SUA nu poate sa scada... detalii
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii