BANCI | Stirea Zilei

Bancile si firmele de recuperare creante castiga mai multe procese decat clientii in litigiile privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-13 22:13

Pe rolul instantelor de judecata din toata tara exista in prezent peste 6.500 de litigii in baza Legii nr.77/2016 privind darea in plata, majoritatea fiind castigate de catre banci si firmele de recuperare creante, reiese din analiza unui numar de peste 200 de dosare studiate de Bancherul.ro.

Astfel, dintre cele 23 de sentinte date pana acum in aceste dosare, 14 sunt in favoarea bancilor si firmelor de recuperare creante si in doar noua cazuri judecatorii au acceptat cererile clientilor de a renunta la locuinte in favoarea bancilor pentru a scapa de credite.

De asemenea, exista si cazuri in care locuintele au fost deja vandute in cadrul procedurii de executare silita, insa clientii au ramas in continuare datori firmelor de recuperare creante, care le-au pus poprire pe conturi, astfel ca ei au cerut sa li se anuleze datoriile, conform prevederilor Legii 77/2016. 

De exemplu, firma de recuperare creante Kredyt Inkaso a fost data in judecata de catre un fost client al Volksbank, iar o instanta de judecata i-a dat dreptate acestuia, obligand firma sa-i anuleze datoriile si sa-i inapoieze cheltuielile aferente executarii silite.

Solutia instantei: “Constată stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar încheiat de reclamant cu cedenta Volksbank România SA. Obligă pârâta să elibereze reclamantului actul care atestă faptul că pârâta a operat în contabilitatea proprie stingerea în integralitate a datoriilor izvorâte din contractul de credit ipotecar în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Obligă pârâta SC KREDYT INKASO PORTOFOLIO INVESTMENTS (LUXEMBURG) SA să suporte toate costurile aferente executării silite efectuate după vânzarea la licitaţie publică a bunului imobil în dosarul execuţional”.

O alta firma de recuperare, APS Delta, a pierdut un proces asemanator cu un client. Pe de alta parte, exista si sentinte in favoarea unor firme de recuperare creante, precum Suport Colect, Credit Express sau Rabon Credit Solutions, prin care judecatorii au respins cererile datornicilor de a li se anula datoriile.

Trebuie mentionat ca cele mai multe procese privind darea in plata au fost initiate anul trecut, inainte de decizia Curtii Constitutionale din 25 octombrie 2016 prin care legea a fost modificata radical, astfel incat in prezent darea in plata se poate face doar daca se constata de catre un judecator existenta principiului impreviziunii din Codul Civil.

Astfel ca recent judecatorii au inceput sa aplice acest principiu in cadrul proceselor mai noi dintre banci si clienti, pe baza documentelor cerute bancilor, angajatorilor, fiscului, precum si prin interogatoriile luate clientilor. (vezi aici detalii)

De asemenea, Curtea Constitutionala a decis, intr-un alt dosar, ca in cazurile in care o locuinta a fost deja vanduta in cadrul procesului de executare silita, Legea 77/2016 nu se mai poate aplica, si implicit nu se ma pot anula nici datoriile, intrucat nu se mai poate face efectiv darea in plata, din moment ce debitorul nu mai este proprietarul locuintei. (vezi aici decizia)

In privinta proceselor privind darea in plata in care sunt implicate bancile, in cele mai multe cazuri apar Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Bancpost, BCR, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, BRD.

Exista deja si decizii definitive, de exemplu intr-un dosar in care BCR a contestat notificarea de dare a in plata a unui client, a pierdut procesul pe fond, la prima instanta, Judecatoria Bacau, pentru a-l castiga in apel, printr-o decizie definitiva.

In cele mai multe cazuri, bancile au castigat procesele cu clientii intrucat judecatorii au constatat ca notificarile de dare in plata nu indeplinesc conditiile de admisibilitate prevazute de lege, adica fie este vorba de alte imobile decat locuinte, cum ar fi terenurile, fie creditul este mai mare de 250.000 de euro, fie clientul bancii nu are statut de consumator, ci de comerciant.

Taguri: lege darea in plata  procese  Curtea Constitutionala  darea in plata  

Comentarii

Constantin
Minciuna prin omisiune !
In privința celor executați silit si cu imobilul vândut darea in plata este mai valabilă decât la ceilalți iar speța aceea la care faceți voi referință este CAZ SINGULAR si dacă va făceați temele mai normal vedeați ca pt aceștia se aplica legea mai bine si sigur decât ceilalți care mai au imobil ! Iar pt celelalte povesti din peste 6500 de dosare de ce ați luat decât 200 de exemple si mai ales pe care vreți , trebuia sa analizați corect si imparțial ! Dar nu contează prea mult părerea banksterilor pt ca judecătorii 95% sunt imparțialitate si decid corect iar "procentajul " vostru ,chiar dacă nu este corect ,se va schimba radical



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii