In timp ce volumul de finantari acordate firmelor a scazut la nivelul din urma cu sase ani, bancile nu mai fac fata cererilor foarte mari de credite venite din partea populatiei, atat pentru consum, cat mai ales pentru cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa.
Astfel, soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)
In acelasi timp, soldul creditelor pentru consum in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a crescut in luna iunie cu 1,4% fata de luna precedenta, echivalentul a 465 milioane lei, la un total de 33,2 miliarde lei, conform statisticilor BNR.
Fata de aceeasi luna a anului precedent, cresterea este de 11,3%. In iunie 2015 se inregistra o explozie a creditelor de consum, de 1 miliard de lei, in crestere cu 3,7% fata de luna anterioara.
Dupa cum se vede si din grafic, creditele pentru consum au avut o crestere puternica de la inceputul anului trecut, odata cu masurile de relaxare fiscala, in principal prin reducerea TVA, precum si datorita cresterii salariilor si a consumului privat.
Comparativ, creditele pentru locuinte in lei au avansat luna trecuta intr-un ritm mult mai accelerat, de 4,8% fat de luna mai, echivalentul a 1,1 miliarde lei, cresterea anuala, fata de iunie 2015, fiind de nu mai putin de 80,3%. (vezi aici detalii)
In luna mai din acest an, avansul lunar al creditelor pentru consum in lei a fost de doar 126 milioane lei, in aprilie de 384 milioane lei, in martie de 639 milioane lei, in februarie de 425 milioane lei iar in ianuarie a avut loc o scadere de 194 milioane lei.
In prima jumatate a anului, asadar, creditele pentru consum au crescut cu 1,8 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat cel din primul semestru al anului trecut, cand avansul a fost de 1,6 miliarde lei.
In aceeasi perioada, creditele imobiliare au crescut cu 5,722 miliarde lei, de trei ori mai mult.
Stocul total al creditelor pentru consum (atat in lei, cat si in valuta) a crescut in luna iunie mult mai putin, cu doar 0,3%, echivalentul a 196 milioane lei, intrucat creditele in euro si franci elvetieni continua sa scada, fiind restrictionate de BNR, astfel incat bancile acorda doar imprumuturi in lei.
Vezi mai multe statistici privind creditele de consum in CLUBUL BANCHERILOR
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii