Bancile romanesti sunt pe locul secund in topul celor mai profitabile din Europa

Autor:

Bancherul.ro
2017-04-06 23:21

Bancile romanesti sunt de aproape cinci ori mai profitabile decat media UE, clasandu-se pe locul secund in topul tarilor cu cele mai ridicate rate de profitabilitate ale sectoarelor bancare, arata ultimele statistici ale Autoritatii Bancare Europene (EBA), care a publicat tabloul de risc al sistemului bancar european.

EBA mentioneaza ca nivelul inalt al creditelor neperformante si profitabilitatea scazuta sunt principalele probleme cu care se confrunta bancile europene. (vezi aici comunicatul EBA)

Astfel, indicatorul ROE (Return on Equity), respectiv profitabilitatea capitalurilor, a fost de 15,7% in sectorul bancar romanesc, la finalul lui 2016, comparativ cu o medie europeana de doar 3,3%.

Sectorul bancar romanesc este pe locul doi in topul ROE dupa cel din Ungaria, cu 16,7%.

De altfel, bancile din tarile vecine au rate de profitabilitate apropiate de cele romanesti: 14,8% in Bulgaria, 14,1% in Cehia, 12,3% in Slovacia, 9,9% in Polonia.

Comparativ, in tarile mai dezvoltate, profiturile bancilor sunt mult mai mici: doar 1% in Anglia, 1,3% in Germania, 6,6% in Franta sau 7,2% in Austria.

In alte tari afectate mai puternic de criza, bancile au suferit pierderi in 2016: -10,6% in Italia, -8,6% in Portugalia si -7,7% in Grecia.

Castigurile ridicate ale bancilor romanesti, care au realizat in 2016 un profit de 4,259 miliarde lei, dupa un record de 4,476 miliarde lei in 2015, au fost obtinute dupa ce in 2014 au suferit pierderi de 4,667 miliarde lei, in urma recunoasterii unui volum ridicat de credite neperformante.

De altfel, atat bancile romanesti, ci si altele din tarile vecine, reusesc sa obtina profituri ridicate, in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante este inca mult mai ridicata decat in alte tari: 10,1% in Romania la finalul lui 2016, 11,5% in Ungaria, 12,5% in Bulgaria.

In Cehia, rata creditelor neperformate este doar 2,5%, iar in Polonia de 6,1%.

[1]

Bancile romanesti, precum si cele din tarile vecine, obtin profituri mult mai mari decat cele din tarile dezvoltate in primul rand datorita nivelului ridicat al marjei nete de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite).

Astfel, marja neta de dobanda in Romania a fost in 2016 de 3,1%, a treia ca marime din Europa, dupa cea din Ungaria, unde a fost de 4,1% si Bulgaria, cu 3,8%.

In Polonia, marja neta de dobanda a fost 2,9% iar in Cehia – 2,4%.

In Austria, marja de castig din dobanzi a bancilor a fost de doar 1,7%, media europeana fiind 1,4%.

In acelasi timp, castigurile bancilor romanesti sunt determinate si de costurile reduse comparativ cu bancile din alte tari europene.

Astfel, raportul cost/venit a fost in Romania de doar 47%, comparativ cu 70% in Austria si 74% in Italia, media europeana fiind 65%.

Semnificatia culorilor din tabloul de risc

Graficul de mai sus arata culorile stabilite de EBA in privinta  celor noua principali indicatori de risc la nivelul bancilor.

Astfel, in privinta capitalizarii bancilor, se considera ca un nivel al Tier 1 capital ratio (rata capitalului de rang 1) de peste 15% este unul sigur, astfel ca este colorat in verde. Nivelurile sub 12% sunt apreciate riscante iar cele intre 12% si 15% sunt apreciate ca fiind de tranzitie, astfel ca sunt in galben.

In privinta CET 1 ratio, nivelurile sigure sunt cele de peste 14%, iar cele riscante sunt sub 11%.

In cazul creditelor neperformante, EBA apreciaza ca ratele NPL de peste 8% sunt riscante, astfel ca apar cu rosu, un nivel sigur fiind doar in cazul unor niveluri sub 3%.

Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este considerat adecvat la niveluri de peste 55% si riscant sub 40%. Banicile romanesti stau cel mai bine in aceasta privinta, avand cel mai ridicat nivel din Europa, de 65,7%, diminuand astfel riscul volumului ridicat de neperformante.

In privinta creditelor restructurate (forbearance ratio), rate de peste 1,5% fac sa se aprinda culoarea rosie de alterta, ceea ce este cazul si in Romania.

In privinta ratei profitabilitatii (ROE), nivelurile de peste 10% sunt considerate performante, la polul opus fiind bancile care coboara sub 6%.

Un raport cost/profit eficient este apreciat la peste 50%, iar cand urca peste 60% se coloreaza in rosu.

Raportul credite/depozite supraunitar, de peste 150% este apreciat inadecvat de catre EBA, un nivel acceptabil fiind subunitar, adica sub 100%.

Iar ultimul indicator de risc, ponderea datoriilor in capital, este sigur daca se situeaza sub 12% si atinge niveluri de alerta la peste 15%.

Comentarii

Dragomitr Elena Florentina

CARD

Doresc un imprumut

dragomir nicoleta florina

axi card

In ce conditii pot mari linia de credit?multumesc

Belea Niculina

ca re este suma maxima

buna ziua as dori un card

Belea Niculina

ca re este suma maxima

buna ziua as dori un card

Belea Niculina

ca re este suma maxima

buna ziua as dori un card

Belea Niculina

ca re este suma maxima

buna ziua as dori un card

Belea Niculina

ca re este suma maxima

buna ziua as dori un card

Client

Card axi

Este o hotie pe fata, nu stiu cum puteti face publicitate la asa o camatarir legala. De ce nu scrieti si de comisioane aici? 100% ... oar pe site scrie ca se elibereaza imediat .. va garantez ca imediatul asta dureaza saptamanii pana la aprobare. Oameno buni nu va incumetati la asa ceva .. si daca o faceti ganditi-va de 50 de ori inaimte Va multumesc !

PINTILIE MARIAN

DE CE NU FUNCTIONEAZA CARDUL

BUNA ZIUA, AM O PROBLEMA CU CARDUL;ACUM CITEVA ZILE MAI EXACT,JOI PE DATA DE 20-07-2017,AM PRIMIT CARDUL DE CREDIT PE CARE LAM SOLICITAT DE LA DUMNEAVOASTRA,IAR SIMBATA PE DATA DE 22-07-2017 MAM DUS SAMI FAC CUMPARATURILE CU CARDUL,DAR SURPRIZA NU A FUNCTIONAT CARDUL,NICI LA UN ATM,SI NICI IN MAGAZIN,ASA CA MAM FACUT DE RUSINE CU AXI CARDUL DUMNEAVOASTRA,AM O INTREBARE; DE CE NU LATI ACTIVAT PE CARD SAU SA MA ANUNTATI CA NU ESTE ACTIVAT AXI CARDUL; SI AS DORI SA STIU CIND ESTE ACTIVAT CARDUL,CA DEJA AM PIERDUT INCREDEREA IN BANCA DUMNEAVOASTRA,ASTEPT RASPUNS CIT MAI URGENT,VA MULTUMESC FRUMOS.

vacaru elena

elena

Buna as vrea si eu un credit cum pot sa beneficiez astept raspuns

BURNETE Vasile Fănel

Bună ziua as dori și eu un card dacă se poate.

BURNETE Vasile Fănel

Bună ziua as dori și eu un card dacă se poate.

cornel

axi

mai oameni buni.....respectati si cititi bine contractul.....daca voi sinteti ok...axi e ok. il folosesc de un an si sunt multumit.

Dinu Robert

cum se utilizeaza cardul si cum se returneaza banii la axi

Cei care aveti deja card, cum il folositi, cumparati din magazin, scoateti bani de pe el la ATM? Cum se returneaza banii la AXI , se fixeaza o rata lunara sau cum? multumesc

Trancota Silviu

Minciuni

Minciuni gogonate cu cardu vostru...am aplicat, am fost sunat, am dat toate datele dupa care a durat in jur de vreo 3 ore si am primit un mesaj de confirmare prefum ca am fost respins....nu stiu nici cel mai mic motiv de ce m-au respins. O inselatorie pe fata. Vor doar sa aibe datele voastre oameni buni

Eu FDC

Axi

Daca e folosit cum trebuie nu ai nicio problema , il am de un an aproape si nuviodata nu am avut probleme.

Eu FDC

Axi

Daca e folosit cum trebuie nu ai nicio problema , il am de un an aproape si nuviodata nu am avut probleme.

Carciu irina

Card axi

Am nevoie urgent de un card de la dv .multumesc.

Cristian

Ehm

Pentru persoanele ce cer cardul și vor mai multe detalii: Acesta este un articol și bancherul.ro nu este site-ul oficial axi card - degeaba scrieți aici. Site-ul oficial este https://axi-card.ro, nu va va răspunde nimeni aici pentru că nu cereți unde trebuie. Dar într-adevăr ofertele de genul au șansa sa fie cămătării, IFN-urile sunt așa de obicei. Dobânda este oarecum mică pentru un IFN, dar sigur ceva, undeva în contract îți "vine de hac". Dacă doriți un credit, recomand Cec Bank sau Raiffeisen. Am lucrat cu ambele bănci și au fost foarte "cumsecade". Mai ales cei de la Raiffeisen ținând cont de faptul ca am avut întârzieri repetate și nici măcar nu m-au raportat la biroul de credite. În schimb la Ferratum (un alt IFN) unele persoane ce ma sunau pentru a face plata mai că voiau să mă ia la bătaie prin telefon.

Georgescu Dorian

Foarte bun

Detin acest card si daca il folosesc cu cap este foarte bun. Recomand cu incredere.

Adrian

Card de credit.

Buna ziua. Oameni buni de ce nu aplicati pentru un card de credit la banca voastra unde aveti deschise conturi curente, si unde aveti perioada de gratie in care nu platiti dobanda. De ce va incurcati cu camatarii astia nemernici?

viorica

card

Mai rau decat la camatari, mai bine mergeti la banca si va faceti card de cumparaturi

Diman emil

Comentariu

Dacă plătești la timp nu ai probleme ,dacă nu ai puso original.așa că nu ieste pentru toată lumea acest card.dacă nu respecți regulile plătești 86 la sută dobînda pe an.

Andrei Gabriel

Sunt interesat

Bună ziua vreau și eu un card azi se poate trimite prin poștă Andrei Gabriel comuna Secuieni judetul Neamț 127

Cheratoiu Cornel Silviu

Plangere

Hotie si eu am card la axi si nu sant multumit de loc fac oferte doar la cine vor ca sa utilizeze cardu am dovada concreta de ce,sant un client fidel am depus bani in perioada 1-5 ale luni si mi sa luat dobanda 150ron ca am pus bani fractionat in perioada respectiva furt pe fata am cerut nr de telefon unui superior si nu l-am primit nu poate sa-i controleze nimeni.

Marian

Dovada uriașă

Și eu am luat card de la ei și dacă nu achiți suma totală este o dobânda de 15 % și dacă nu se achita între 1 și 5 a luni creste la 25 % va sfătuiesc sa nu luați

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii