Bancile romanesti, scutite de noile majorari de capital stabilite de directiva CRD IV din 1 ianaurie 2014

Autor:

Bancherul.ro
2013-12-25 14:20

Bancile romanesti si firmele de investitii la Bursa (SSIF-uri) vor fi scutite de a veni cu resurse financiare suplimentare pentru a-si spori capitalul, incepand cu 1 ianuarie 2014, asa cum prevede noua directiva europeana de adecvare a capitalurilor institutiilor financiare, CRD IV.

Autoritatile de supraveghere din Romania au considerat ca nu este nicio graba pentru ca bancile romanesti sa-si majoreze capitalul, noile norme urmand a fi implementate progresiv, in urmatorii ani.

Potrivit unui prezentari a BNR (vezi foto 2), cerintele minime de capital, de 8% din activele ponderate la risc (credite, in principal), ar urma sa ramana neschimbate pana in 2015, dup care vor creste la 10,5% pana in 2019.

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ, condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recomandat BNR si Aurotitatii de Supraveghere Financiara (ASF), să nu impună bancilor si firmelor de investiţii financiare (SSIF) implementarea accelerată a amortizorului de conservare a capitalului si a amortizorului anti-ciclic de capital, începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, s-a recomandat stabilirea unui nivel 0 (zero) al amortizorului pentru riscul sistemic, se arata intr-un comunicat al Comitetului.

Conform noilor reglementari europene din directiva CRD IV, bancilor si firmelor de investitii li se vor impune amortizoarele de capital, pe lângă cerinţele minime de fonduri proprii, în vederea creşterii capacităţii acestora de a suporta pierderile ce pot surveni ca urmare a materializării riscurilor idiosincratice şi sistemice.

Concret, pe langa cerintele minime de capital de 8%, bancile trebuie sa constituie niveluri suplimentare de capital, denumite amortizoare de capital, si anume: amortizorul de conservare a capitalului, de 2,5%, care prevede restrictii privind distribuirea profiturilor, amortizorul anticiclic de capital, intre 0 si 2,5%, stabilit in functie de evolutia economica, precum si amortizorul de risc sistemic, intre 1% si 5%.

Amortizorul anti-ciclic de capital este destinat pentru contracararea perioadelor de creştere excesivă a creditului, amortizor pentru riscul sistemic a fost introdus pentru contracararea riscului sistemic iar amortizorul pentru instituții sistemice are in vedere contracararea riscului aferent dimensiunii sistemice a instituţiei.

Amortizorul anticiclic de capital majorează cerințele de capital în perioadele de creștere economică, astfel ca se diminuează posibilitatea de extindere a bilanțului. Pe de alta parte, se diminuează cerințele de capital în perioadele de declin economic, astfel ca scade presiunea de contractare a bilanțului.

Vezi aici comunicatul Comitetului National pentru Stabilitate Financiara

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

TBI Bank, vândută fondului de investiții Advent

TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii

Credite BT Direct pentru pacientii Medicover

Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii

Probleme cu cardurile BRD Mastercard

Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii

Card cu OLED in editie limitata: BT Visa UNTOLD

Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii