Bancile nu sunt pregatite pentru transformarea ESG

Autor:

Bancherul.ro
2022-01-21 10:16

Băncile din Uniunea Europeană aflate sub supravegherea Băncii Central Europene (BCE) au fost avertizate în ultimul raport emis de BCE că cele mai multe dintre ele nu sunt pregătite pentru transformarea ESG (Environmental, Social, and Governance), se arata intr-o analiza realizata de PwC, in care se adauga:

Atunci când vine vorba de alocarea capitalului și direcționarea lui către investiții durabile, instituțiile financiare joacă un rol esențial.

Prin activitățile pe care le desfășoară – creditare, investiții sau asigurări – acestea ating fiecare sector din economie din fiecare țară. De la energie la defrișări de păduri sau extracții petroliere, jucătorii din industria financiară pot controla expunerile la riscurile ESG ale clienților pe care îi finanțează.

Din acest motiv și presiunea asupra sectorului financiar de a acționa sustenabil și de a lua în considerare riscurile ESG în activitatea lor este foarte ridicată.

Avalanșa cerințelor ESG asupra sectorului financiar

Băncile din Uniunea Europeană aflate sub supravegherea Băncii Central Europene (BCE) au fost avertizate în ultimul raport emis de BCE că cele mai multe dintre ele nu sunt pregătite pentru transformarea ESG. Când vorbim de managementul riscurilor, doar una din două bănci a reușit să-și contureze procese de identificare, evaluare și gestionare a riscurilor legate de climă.

Mai puțin de una din patru bănci și-a testat portofoliile de credite împotriva unor astfel de riscuri. În ceea ce privește indicatorii folosiți pentru monitorizarea acestor expuneri, BCE a remarcat că ”ambițiile nu sunt întotdeauna susținute de informații relevante”.

În plus, băncilor li s-a cerut să elaboreze planuri de implementare pentru îmbunătățirea practicilor existente. BCE a revizuit calitatea acestor planuri și a evaluat dacă acestea abordează lacunele existente în practicile instituțiilor. Calitatea planurilor prezentate a variat considerabil de la o instituție la alta, iar BCE se așteaptă ca toate instituțiile financiare să ia măsuri decisive pentru a remedia deficiențele constatate.

În continuare, instituțiile europene sunt hotărâte să mențină presiunea asupra sectorului financiar. Testele de stres ale băncilor din zona euro vor începe în 2022. Tot în 2022 va intra în vigoare și raportarea obligatorie privind riscurile climatice din portofoliile de împrumuturi, folosind o nouă clasificare a UE sau „taxonomie” a activităților durabile.

Regulamentul UE 2019/2088 despre informaţiile privind sustenabilitatea în sectorul serviciilor financiare (Sustainable Finance Disclosure Regulation sau SFDR) a intrat în vigoare pe 10 martie 2021 și obligă participanții de pe piața financiară să publice informații despre cum integrează riscurile și oportunitățile ESG în deciziile lor de investiții.

În ultimul an, Comisia Europeană a revizuit Directiva de raportare non-financiară, publicând noua propunere de Directivă – CSRD – care aduce schimbări fundamentale precum cerințe de audit al informațiilor non-financiare, standarde europene de raportare non-financiară, digitalizarea raportării, detalierea procesului de alegere a subiectelor ESG prezentate (“analiza de materialitate”).

Atunci cand sunt analizate împreună, aspectele ESG au impact asupra conformității, reputației si business-ului deopotrivă și ar putea deveni la fel de importante pentru viitorul bancar ca și transformarea digitală sau crearea de ecosisteme pentru open banking.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii