Pana la inceputul acestui an, Codul Fiscal permitea bancilor sa-si deduca din impozitul pe profit valoarea creditelor neperformante vandute (cesionate) firmelor de recuperare creante, ceea ce a reprezentat un stimulent fiscal in vederea reducerii volumului de credite neperformante ale bancilor, astfel incat acestea sa se poata concentra pe acordarea de noi imprumuturi.
De exemplu, daca o banca vindea (cesiona) unei firme de recuperare un pachet de credite neperformante in valoare de 100 de milioane de lei, la un pret de 30 milioane lei, adica 30% din valoarea acestora, conform pretului pietei, banca putea sa-si scada din impozitul pe profit valoarea creantelor vandute, respectiv 100 milioane lei, intrucat acesterea erau considerate pierderi. In plus, nu se platea impozit nici pe veniturile de 30 milioane lei rezultate in urma vanzarii creantelor.
Codul Fiscal a fost insa modificat, de la inceputul acestui an, dupa ce in vara anului trecut fostul ministru de finante, Ionut Misa, a declarat ca 70% dintre banci nu platesc impozit pe profit iar unele recurg la optimizari fiscale cu creditele neperformante.
Astfel ca din acest an bancile si-au mai putut deduce din profit doar 30% din valoarea creditelor (creantelor) neperformante cesionate.
Ordonanta Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codului Fiscal, intrata in vigoare de 1 ianuarie 2018, prevedea ca bancile pot deduce din impozit cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate in limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.
Intre timp, insa, Ordonanta Guvernului a fost modificata in Parlament, astfel incat bancile vor putea, de acum inainte, sa-si deduca si mai putin din creantele cesionate.
Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, promulgata de președintele României, Klaus Iohannis, in 21 martie 2018, prevede urmatoarele:
“În cazul creanţelor cesionate, pierderea netă reprezentând diferenţa dintre preţul de cesiune şi valoarea creanţei cesionate este deductibilă în limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. În cazul în care cesionarul cedează creanţa, pierderea netă se determină ca diferenţă între preţul de cesiune şi costul de achiziţie al creanţei. În cazul instituţiilor de credit, în situaţia în care creanţele cesionate sunt acoperite parţial sau integral cu ajustări pentru pierderi aşteptate, precum şi în situaţia în care creanţele sunt scoase din evidenţă în conturi în afara bilanţului şi apoi sunt cesionate, 70% din diferenţa între valoarea creanţei înstrăinate şi preţul de cesiune reprezintă elemente similare veniturilor.” (vezi legea promulgata)
Asadar, nu se vor mai putea deduce din impozitul pe profit 30% din valoarea creantelor cesionate, ci doar 30% din diferenta dintre valoarea neperformantelor si pretul de vanzare.
Conform exemplului de mai sus, daca pachetul de neperformate are o valoare de 100 milioane lei si este vandut cu 30 milioane lei, atunci deducerea va fi de doar 30% din 70 milioane lei, adica 21 milioane lei, fata de 100 milioane lei cat se putea deduce anterior.
Mai mult, conform noilor prevederi legale, daca pachetul de credite neperformante cesionat firmelor de recuperare este acoperit cu provizioane sau scos in afara bilantului, nu mai este recunoscuta pierderea ca diferenta dintre valoarea creditelor neperformante si pretul de cumparare a acestora, ci doar 30% din respectiva diferenta.
Ceea ce inseamna ca se va aplica o deducere de doar 30% din 30% din diferenta dintre valoarea creantelor vandute si pretul de achizitie.
Concret, deducerea va scadea la doar 6,3 milioane lei.
Cruciada impotriva bancilor
Cruciada impotriva bancilor a fost lansata in vara anului trecut, de fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, care a declarat ca 70% dintre banci nu platesc impozit pe profit, recurgand la optimizari fiscale cu creditele neperformante.
In realitate, majoritatea bancilor nu a platit impozit pentru ca au avut pierderi in ultimii ani din cauza creditelor neperformante acordate in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008, pierderi care se pot recupera in urmatorii sase ani.
Asa se face ca in prezent desi sistemul bancar raporteaza profituri record, multe banci inca nu platesc impozit la stat, raportand pierdere fiscala, din cauza pierderilor anterioare. (vezi aici detalii)
Pe de alta parte, Ministerul Finantelor, prin ANAF, a depistat la unele banci nereguli privind raportarea pierderilor, prin optimizare fiscala, precum includerea in pachetele de credite neperformante si a unor credite performante, imprumuturi cu dobanzi mari obtinute de la bancile-mama sau transferul unor credite neperformante catre firme off-shore detinute tot de respectiva banca-mama (preturi de transfer).
Unele banci, precum BCR sau Banca Transilvania, au contestat in justitie deciziile ANAF privind optimizarile fiscale, iar in prezent ANAF deruleaza controale la un numar de trei banci.
Conform unei prezentari a prim-viceguvernatorului BNR responsabil cu supravegherea bancilor, Florin Georgescu, bancile au vandut anul trecut credite neperformante record, in valoare de 3,2 miliarde lei, la un pret mediu de 10% din valoarea acestora, pret considerat de Georgescu prea mic, astfel ca el considera ca este justificat controlul ANAF la banci.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii