Bancile inaspresc conditiile de creditare ale firmelor, in contextul pandemiei COVID-19

Autor:

Bancherul.ro
2020-12-09 09:15

Pe fondul menținerii și intensificării pandemiei COVID-19 la nivel național, evoluția standardelor de creditare în cel de-al treilea trimestru al anului 2020 a fost una divergentă, se arata in Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei din noiembrie 2020, in care se mai adauga:

Astfel, în cazul creditelor destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor au raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare față de trimestrul precedent, restul băncilor decizând fie înăsprirea într-o oarecare măsură, fie relaxarea standardelor de creditare.

În ceea ce privește creditul de consum, proporțiile băncilor au fost aproximativ egale pentru toate cele trei tipuri de măsuri (înăsprire, menținere constantă, relaxare).

Toate instituțiile de credit participante la sondaj au menținut relativ constante standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare, aspect benefic pentru acest sector având în vedere nevoia sporită de lichiditate din această perioadă pe fondul efectelor negative generate de pandemia COVID-19.

Așteptările pentru perioada următoare (T4 2020) sunt mixte.

În cazul creditelor imobiliare destinate populației, aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea constantă a standardelor, în timp ce cealaltă jumătate mizează fie pe relaxarea, fie pe înăsprirea într-o anumită măsură a acestora.

În cazul creditelor de consum, o majoritate covârșitoare a băncilor (peste 80 la sută) estimează păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare.

În cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare, o pondere mai mare de bănci estimează înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor de creditare comparativ cu cele care estimează relaxarea acestora (procent net de circa 18 la sută).

SECTORUL COMPANIILOR NEFINANCIARE

 Standardele de creditare, atât la nivel agregat, cât și în structură (pentru toate categoriile de companii, indiferent de mărimea acestora, și pentru toate maturitățile), s-au menținut relativ constante în T3 2020. Pentru T4 2020, un procent net de circa 18 la sută din instituțiile de credit apreciază că standardele de creditare se vor înăspri.

 În T3 2020, termenii creditării, în opinia băncilor, s-au manifestat eterogen.

Prima solicitată pentru creditele mai riscante și cerințele de colateral au crescut în cazul a circa 18 la sută, respectiv aproximativ 15 la sută din bănci.

Spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR 1M a înregistrat o relaxare în cazul a 18 la sută din instituțiile de credit, în timp ce pentru alți termeni ai
creditării un procent marginal din bănci au raportat modificări.

 Marea majoritate a băncilor (în procent de 85 la sută) au declarat că cererea de credite din partea companiilor s-a menținut aproximativ constantă la nivelul sectorului companiilor nefinanciare.

 Pentru T3 2020, mai multe bănci (un procent net de circa 30 la sută) au apreciat că riscul de credit asociat companiilor nefinanciare s-a majorat.

Analizând pe sectoare de activitate se observă în cazul sectoarelor turism și transport este dominantă ponderea instituțiilor de credit care au apreciat că riscul de credit asociat este în creștere.

 De asemenea, în T3 2020, băncile au raportat și o creștere a solicitărilor de credit respinse, deși într-o pondere relativ mai scăzută (procent net de 11 la sută).

SECTORUL POPULAȚIEI

 Standardele de creditare în cel de-al treilea trimestru al anului 2020 au avut o evoluție divergentă.

– Astfel, în cazul creditelor destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor (58 la sută) au raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare față de trimestrul precedent, 22 la sută le-au înăsprit într-o oarecare măsură, în timp ce 20 la sută le-au relaxat.

– În ceea ce privește creditul de consum, proporțiile băncilor au fost aproximativ egale pentru toate cele trei tipuri de măsuri (înăsprire, menținere constantă, relaxare).

– Așteptările pentru perioada următoare (T4 2020) se mențin mixte: aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea constantă, iar cealaltă jumătate mizează fie pe relaxarea (30 la sută), fie pe înăsprirea (21 la sută) într-o anumită măsură a standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum o majoritate
covârșitoare a băncilor (peste 80 la sută) estimează păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare.

 Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 6 la sută), ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV) (procent net de 18 la sută) și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 6 la sută).

În cazul creditelor de consum, spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 17 la sută) și plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 31 la sută) au înregistrat relaxări.

 Instituțiile de credit au raportat o creștere a cererii de credite în T3 2020 într-o proporție de 58 la sută în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri și de 70 la sută în cel al creditelor de consum.

Așteptările pentru următorul trimestru (T4 2020) sunt preponderent de menținere constantă a cererii pentru credite în cazul ambelor categorii de credite destinate populației.

 Ponderea solicitărilor de credit respinse a rămas relativ nemodificată pentru o proporție ridicată dintre băncile respondente, atât în cazul creditelor imobiliare, cât și în cel al creditelor de consum.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Noutati BNR

Dobanda BNR ramane 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii

De ce a decis BNR sa mentina dobanda la 6,5% - minuta sedintei de politica monetara din 8 noiembrie 2024

Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii

Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat

Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii

Dobanda BNR ramane 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii