Autoritatile din Grecia au decis ca Bursa si bancile sa ramana inchise nu doar luni, ci toata saptamana, pana in 6 iulie, dupa referendumul de vineri, 3 iulie, privind aprobarea masurilor de austeritate impuse de troika (FMI, UE si BCE) pentru salvarea tarii de la faliment, iar retragerile de numerar de la ATM-uri vor fi drastic limitate, in urma impunerii unui control al capitalurilor, masura fiind aprobata formal de autoritatile europene in aceasta noapte.
Potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicata în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni, bursa si bancile vor ramane inchise pana in 6 iulie, iar ATM-urile bancilor vor redeveni functionale de la mijlocul zilei de astazi, dar cu restrictionarea retragerilor de numerar la maxim 60 de euro zilnic.
Restrictiile de capital ar urma sa se aplice doar detinatorilor de carduri emise de bancile din Grecia, nu si turistilor straini din aceasta tara, ceea ce este o veste buna pentru romanii care sunt in vacanta in Grecia.
Decizia restrictionarii capitalurilor din banci, semnata de președintele țării Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras, invoca “caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar și economia grecească din cauza lipsei de lichididăți provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia”.
Inchiderea bancilor si impunerea restrictiilor de capital sunt masuri previzibile, dupa ce guvernul grec a intrerupt negocierile cu troika (FMI, UE si BCE) privind prelungirea acordului de salvare a tarii de la faliment si a convocat un referendum pe aceasta tema pentru vineri, 3 iulie, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu majoreze linia de finantare de urgenta pentru bancile grecesti, asaltate de deponentii care vor sa-si retraga banii.
Bancile grecesti nu pot functiona fara lichiditatile de la BCE, care au fost majorate la 89 de miliarde de euro in primele trei zile ale saptamanii trecute, dar nu si in ultimele doua zile, dupa protestele sefului Bundesbank.
Dupa anunul de vineri noaptea al premierului Tsipras privind intreruperea negocierilor cu Troika si convocarea referendumului, grecii au luat cu asalt, sambata si duminica, ATM-urile bancilor, de la care insa o persoana nu poate retrage mai mult de 700 de euro zilnic.
Daca maine bancile ar fi fost deschise, cel mai probabil nu doar bancomatele ci si ghiseele ar fi fost asaltate de oamenii speriati ca bancile sa nu falimenteze si sa-si piarda banii, in conditiile in care Grecia este amenintata sa intre in faliment marti, 30 iunie, cand expira acordul de finantare cu troika si guvernul trebuie sa achite catre FMI o transa d 1,6 miliarde de euro, pe care nu-i are.
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat, intr-un comunicat oficial, ca mentine lichiditatea de urgenta pentru bancile grecesti la acelasi nivel ca cel de vineri, de 89 miliarde de euro, si ca este gata sa revizuiasca decizia, precizand ca va colabora stras cu Banca Greciei pentru a mentine stabilitatea financiara. (Vezi aici detalii)
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii