Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Autor:

Admin
2025-03-05 08:24

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere.

Concret, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), provizioanele pentru riscuri (ajustari pentru pierderi asteptate) ale sistemului bancar romanesc au crescut in 2024 cu 13%, echivalentul a 1 miliard de lei, la 8,9 miliarde lei (vezi graficul din fotografie).

Este cea mai ridicata valoare din ultimii ani, insa trebuie corelata si cu nivelul tot mai mare al creditelor acordate de banci.

Volumul de credite nete (fara provizioane pentru riscuri) a atins la finalul lui 2024 la 459 miliarde lei, de la 413 miliarde in urma cu un an, o crestere procentuala de 11%, echivalentul a 46 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante s-a mentinut scazuta, la 2,4%, fata de 2,3% in anul anterior, in ciuda cresterii puternice a inflatiei si dobanzilor.

Capitalurile proprii ale bancilor au sporit cu 9,1%, echivalentul a 6,7 miliarde lei, la peste 80 de miliarde lei.

In aceste conditii, rata fondurilor proprii totale (indicatorul de solvabilitate) s-a imbunatatit la 23,66%, substantial peste limita legala de 8%.

Profitabilitate in usoara scadere

Indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in usoara scadere, in conditiile majorarii rezervelor pentru riscuri, dar se mentin la niveluri ridicate.

Raportul dintre venituri si cheltuieli operationale a scazut usor de la 209% la 197%.

ROE (rentabilitatea capitalurilor) a coborat de la 20% la 18%, iar ROA (rentabilitatea activelor) a coborat de la 1,8% la 1,7%.

Profitul brut al sistemului bancar s-a cifrat in 2024 la 17,1 miliarde lei, din care impozitul pe profit a fost de 2,9 miliarde lei, astfel ca profitul net a urcat la 14,1 miliarde lei, cu doar 3%, echivalentul a 416 milioane lei, mai ridicat decat in anul anterior. Vezi aici evolutia anuala a profitului bancilor.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Întrebări fără răspunsuri la problemele cu cardurile BRD

Cardurile Mastercard emise de BRD nu au funcționat la ATM-urile altor bănci și la plățile în magazine, pe parcursul zilei de 11 aprilie 2025.  Iar tranzactiile refuzate au fost dublate... detalii

Nexent Bank, noul nume al Credit Europe Bank, nu va deveni o bancă digitală

Credit Europe Bank, recent transformată dintr-o bancă românească într-una străină, înregistrată în Olanda, deținută de FibaGroup a magnatului turc Hüsnü Özyeğin, a anunțat că la jumătatea anului își va schimba numele în Nexent Bank, cu scopul de "a oferi servicii bancare moderne, transparente și centrate pe client, atât clienților corporativi, cât și persoanelor fizice". Schimbarea numelui va avea loc "fără niciun impact asupra produselor și serviciilor existente." Am întrebat banca dacă aceasta urmează să devină exclusiv digitală, însă răspunsul a fost negativ: "Nexent Bank nu va deveni o bancă exclusiv digitală, însă va continua să își extindă serviciile digitale, oferind clienților soluții tot mai moderne și eficiente. Dezvoltarea soluțiilor tehnologice este una dintre prioritățile strategice, pentru a oferi clienților o experiență mai fluentă, intuitivă și personalizată." Noul logo Nexent Bank ar putea arăta ca în... detalii

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii