Bancile cred ca preturile locuintelor vor ramane stabile sau chiar vor scadea

Autor:

Bancherul.ro
2021-03-10 20:24

Bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 preturile locuintelor vor ramane nemodificate sau chiar vor fi in scadere, mai degraba decat in crestere, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, doua treimi dintre banci (66%) considera ca in primele trei luni din 2021 preturile locuintelor se vor mentine constante, in timp ce 28% dintre banci mizeaza pe scaderea intr-o anumita masura a acestora si doar 6% considera ca preturile vor creste (vezi graficul).

Majoritatea bancilor (76%) spun ca si in ultimul trimestru din 2020 preturile apartamentelor si caselor au fost relativ constante, iar un sfert dintre ele (24%) considera ca au crescut intr-o anumita masura.

In grafic se vede o scadere importanta a preturilor locuintelor in prima parte a anului trecut, de pana la 80%, urmata de o revenire in V, la fel de puternica, dar nu la nivelul dinaintea crizei COVID-19.

Conform datelor Eurostat, pretul locuintelor a scazut cu 2,6% in trimestrul trei din 2020 fata de trimestrul anterior, insa fata de acelasi trimestru al anului anterior evolutia a fost pozitiva, cu o crestere de 2,3%.

In privinta cererii de credite imobiliare, bancile apreciaza, in unanimitate, ca aceasta se va mentine nemodificata in primul trimestru din acest an.

Conditiile de acordare a creditelor ipotecare vor ramane, de asemenea, nemodificate, in opinia a 72% dintre banci, la fel cum s-a intamplat si in ultima parte a anului precedent, in timp ce 28% dintre acestea anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare.

“Spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de IRCC/ROBOR a contribuit la relaxarea termenilor contractelor de credit imobiliar in T4 2020 (-15,7% procent net)”, arata BNR in sondaj.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Ce este optimizarea unui credit?

Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii

Dobanda de 5,75% la creditele BRD poate ajunge la 19%

BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%.  Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii