Băncile cooperatiste italiene Banco Popolare și Banca Popolare di Milano (BPM) au acceptat să fuzioneze, după ce au primit acordul preliminar al Băncii Centrale Europene.
În urma fuziunii, va rezulta al treilea grup bancar italian (după UniCredit și Intesa Sanpaolo), cu active de aproximativ 171 miliarde de euro și o capitalizare de piață de aproape 5,5 miliarde de euro. Tranzacția implică o majorare a capitalului de un miliard de euro de către Banco Popolare, cu sediul în Verona, înaintea Adunărilor Acționarilor de la cele două bănci, care ar urma să aprobe fuziunea.
Guvernul italian a sprijinit semnificativ fuziunea, deoarece va crea o bancă mai puternică și care va sprijini redresarea economiei prin acordarea de împrumuturi companiilor, într-o perioadă în care finanțarea investițiilor este crucială pentru stimularea creșterii.
Fuziunile bancare ar putea restabili încrederea investitorilor în sistemul financiar italian. Anul acesta, acțiunile băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, după ce creditorii au anunțat că li s-au solicitat informații de la Banca Centrală Europeană privind portofoliile lor de credite neperformante.
Acționarii Banco Popolare vor deține 54% din entitatea rezultată în urma fuziunii, în timp ce acționarii Popolare di Milano restul, după majorarea capitalului de către Banco Popolare. Sinergiile rezultate în urma fuziunii se ridică la 290 milioane de euro, iar veniturile suplimentare la 75 milioane pe an, au anunțat cele două bănci.
Directorul general al Banco Popolare, Pier Francesco Saviotti, a dat asigurări că nu vor exista concedieri în urma fuziunii. Noua entitate va avea peste 25.000 de angajați, patru milioane de clienți și două sedii centrale, la Milano și Verona.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit și Intesa Sanpaolo, sunt prezente și pe piața din România.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii