Jose Vinals, directorul Departamentului de piețe capital de la Fondul Monetar Internațional, a declarat joi, pentru Bloomberg Television, că băncile centrale vor continua să coboare dobânzile și mai mult sub nivelul zero dacă vor decide că aceasta este cea mai bună soluție pentru economie, conform Agerpres.
‘Important este ca fiecare bancă centrală din fiecare țară sau regiune să evalueze dacă beneficiile dobânzilor negative sunt mai mari decât costurile și, în cazul acesta, dobânzile negative vor rămâne’, a spus Jose Vinals.
Un exemplu în acest sens a fost oferit de Banca Centrală a Suediei, care a decis, joi, să coboare dobânda de politică monetară la minus 0,50%, adăugând că este pregătită să utilizeze și alte instrumente pentru a relansa inflația.
‘Dobânzile negative nu au fost introduse pentru că băncile centrale vor să penalizeze sectorul bancar. Dobânzile negative sunt o parte din instrumentele aflate la dispoziția băncilor centrale pentru a sprijini economia’, a subliniat Jose Vinals.
Banca Japoniei a decis, luna trecută, să coboare dobânda de bază în teritoriul negativ, iar Banca Centrală Europeană ar putea decide luna viitoare să coboare și mai mult dobânda la depozite, care în prezent se situează la minus 0,30%.
În opinia lui Jose Vinals, decizia de a introduce dobânzi negative va avea consecințe asupra profitabilității băncilor, însă scenariul alternativ, în care băncile centrale nu ar fi acționat atât de agresiv, ar fi fost mult mai grav.
‘Haideți să ne întrebăm care ar fi fost situația dacă nu am fi mers atât de departe? Unde ar fi fost economia? Care ar fi fost calitatea activelor băncilor? Am fi fost într-o situație foarte dificilă? Cred că răspunsul ar fi unul afirmativ’, a apreciat oficialul FMI.
În urmă cu câteva zile, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că perspectiva unor dobânzi negative la depozite nu este considerată probabilă și nici dorită de BNR.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii