Bancile au scazut dobanzile la credite mai mult decat pe cele la depozite, dar inca mentin o marja buna de castig, mai mare decat in alte tari

Autor:

Bancherul.ro
2016-06-02 23:27

Marja de castig a bancilor (dobanda neta, net interest margin – NIM, adica diferenta dintre dobanzile aplicate la credite si cele platite la depozite) se pastreaza la un nivel destul de ridicat, de 4,61% pe an in aprilie, cu doar 1,42 puncte sub nivelul din aprilie 2008, ultimul an de euforie a creditarii dinaintea izbucnirii crizei, arata statisticile BNR.

Comparativ cu alte tari concurente, marja neta de dobanda din Romania ramane cea mai ridicata.

De exemplu, marja neta de dobanda a Raiffeisen Bank a scazut la 3,53% in primul trimestru din acest an, de la 3,83% in T4 2015. Comparativ, Raiffeisen are in Bulgaria o marja de 3,32%, in Ungaria de doar 2,09%, in Cehia de 2,52%, in Slovacia de 2,61%, in Albania de 3,11%, in Croatia de 3,10%, in Polonia de 1,85%, in Slovenia de 1,09%. Doar in Serbia (4,34%) si in tarile din est, dobanzile sunt, fireste, mult mai mari: in Rusia marja neta de dobanda este 5,48%, iar in Ucraina de 9,12%.

La Erste Bank, banca-mama a BCR, marja neta de dobanda a scazut la 2,51% in primul trimestru din acest an, de la 2,59% in ultimul trimestru al anului precedent.

La BCR, marja de castig a scazut la 3,42% in T1 2016, de la 3,71% in T4 2015. La susidiara din Cehia, marja neta de dobanda este 3% iar in Slovacia, surprinzator, 3,45%, mai mare decat in Romania. In Ungaria a scazut la 3,24%. In Austria, marja Erste variaza intre 1,37% si 1,80%.

Dobanda reala la depozite este mai mare acum decat in 2008

In aprilie 2008, bancile acordau credite cu o dobanda de 14,36%, care a scazut cu 8.58 puncte, pana la 5,78% in aprilie 2016.

In acelasi timp, pentru depozitele clientilor, bancilor plateau in aprilie 2008 o dobanda medie de 8,33%, care s-a miscorat cu 7,16 puncte, la doar 1,17% pe an in aprilie 2016.

Dobanzile la credite au scazut, asadar, mai mult decat cele la depozite, in ciuda criticilor ca bancile platesc in prezent prea putin pentru economiile clientilor. Se uita insa faptul ca dobanzile urmaresc evolutia preturilor.

Astfel, in 2008 inflatia era de 7,9%, ceea ce inseamna ca dobanda reala a depozitelor, dupa scaderea inflatiei, era doar 0,43%, pe cand in prezent, cand inflatia este negativa (-3,25% in aprilie), dobanda reala este mult mai mare, aproape de cea nominala, de 1,17%, intrucat prognoza inflatiei pentru finalul anului este in jur de 0%. Cu alte cuvinte, desi castigul nominal din dobanzi este mai mic, puterea de cumparare este mult mai mare, datorita faptului ca preturile scad, in loc sa creasca.

In functie de tipul de credite si depozite, dobanzile au continuat sa scada in aprilie, la toate categoriile de produse bancare. Vezi detalii in articolul din CLUBUL BANCHERILOR: Dobanzile la credite si depozite in aprilie 2016.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii

A aparut o noua banca digitala in Romania: Addiko Bank

O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii