Bancile au acordat credite noi populatiei si firmelor in valoare totala de 6,3 miliarde lei in luna martie, un nivel apropiat de recordul ultimilor ani stabilit in iunie 2015, de 6,6 miliarde lei, arata statisticile BNR.
In martie anul trecut, valoarea creditelor noi era de doar 5 miliarde lei, cu 26% mai putine decat in acest an.
Stocul total de credite pentru populatie si companii din portofoliile bancilor era la sfarsitul lunii martie de 216,3 miliarde lei, in crestere cu 2,8% fata de aceeasi luna a anului precedent.
Diferenta mare, de doua cifre, dintre volumele de noi credite si stocul imprumuturilor este consecinta a doua fenomene: pe de o parte sunt creditele vechi ajunse la scadenta si rambursate integral, iar pe de alta sunt creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor sau vandute firmelor de recuperare creante, in conditiile in care unele banci continua procesul de curatare a bilanturilor de vechile credite riscante acordate in perioada de euforie dinainte de criza din 2008.
Din totalul creditelor noi in valoare de 6,3 miliade lei acordate de banci in luna martie, cele mai multe, respectiv 3,2 miliarde lei au fost finantari pentru firme (vezi aici detalii).
Si populatia a obtinut un volum de credite noi in valoare 3,1 miliarde lei, acordate aproape in totalitate in moneda nationala, cele in euro fiind de doar 142 milioane lei, intrucat sunt restrictionate de BNR din momentul izbucnirii crizei din 2008.
Din volumul total de credite noi in lei pentru populatie, 1,2 miliarde lei au fost credite ipotecare in lei si 1,7 miliarde lei au fost creditele de consum. (vezi aici detalii)
Nu există comentarii pentru această știre.
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii