Bancile au acordat in luna mai credite noi de 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare din aprilie 2008 pana in prezent

Autor:

Bancherul.ro
2015-07-02 22:23

Creditele noi in lei acordate de banci in luna mai s-au ridicat la 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunara din aprilie 2008 până în prezent si cu 55% peste nivelul lunii aprilie 2015, cand erau de doar 3,2 miliarde lei, conform datelor BNR.

Si creditele noi in euro au crescut semnificativ, de la 171 milioane euro in aprilie la 253 milioane euro in mai 2015.

In luna mai 2008, in plina euforie a creditarii, bancile acordau credite in euro de 1,2 miliarde euro (echivalentul a aproximativ 4,7 miliarde lei) asadar de 5 ori mai multe decat in prezent, un volum identic cu volumul de credite noi in lei.

In total, asadar, creditele noi in lei si in euro se ridicau in mai 2008 la valoarea de 9,4 miliarde lei, cu mult peste nivelul din mai 2015, de 6,2 miliarde lei.

Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi in lei s-a situat aproape la jumătate față de acest an, respectiv la 3,15 miliarde lei. In schimb, volumul creditelor noi in euro era usor mai ridicat anul trecut decat in prezent (285 milioane euro in mai 2014, fata de 253 milioane euro in mai 2015).

Mai multe credite pentru companii decat pentru populatie

In ceea ce priveste destinatia creditelor noi in lei, bancile au acordat in luna mai 2015 mai multe imprumuturi firmelor (2,6 miliarde lei) decat populatiei (2,4 miliarde lei).

Creditele noi in lei pentru populatie au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2007, de cand se inregistreaza datele BNR, la 2,4 miliarde lei in luna mai 2015, fata de 1,6 miliarde lei in aprilie 2015.

Creditele noi in lei pentru companii s-au ridicat in luna mai la 2,6 miliarde lei, mai multe decat creditele pentru populatie, comparativ cu doar 1,5 miliarde lei in aprilie.

Cea mai mare parte a creditelor in euro (237 milioane euro) au fost acordate companiilor, in special celor exportatoare, acoperite de riscul valutar, pe cand imprumuturile in euro pentru populatie au fost de numai 16 milioane euro in mai, in conditiile in care creditarea in valuta este restrictionata de BNR pentru cei care obtin venituri in lei.

Mai putine depozite noi

Pe de altă parte, depozitele noi constituite în aceeași perioadă la băncile din România au depășit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, însă, în scădere atât față de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cât și față de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei în urmă cu un an.

Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifică pentru prima dată rata dobânzii pentru depozit sau pentru credit și toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.

‘Nu sunt incluse în baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanțele aferente cărților de credit și nici creditele neperformante’, precizează banca centrală.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii