Creditele noi in lei acordate de banci in luna mai s-au ridicat la 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunara din aprilie 2008 până în prezent si cu 55% peste nivelul lunii aprilie 2015, cand erau de doar 3,2 miliarde lei, conform datelor BNR.
Si creditele noi in euro au crescut semnificativ, de la 171 milioane euro in aprilie la 253 milioane euro in mai 2015.
In luna mai 2008, in plina euforie a creditarii, bancile acordau credite in euro de 1,2 miliarde euro (echivalentul a aproximativ 4,7 miliarde lei) asadar de 5 ori mai multe decat in prezent, un volum identic cu volumul de credite noi in lei.
In total, asadar, creditele noi in lei si in euro se ridicau in mai 2008 la valoarea de 9,4 miliarde lei, cu mult peste nivelul din mai 2015, de 6,2 miliarde lei.
Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi in lei s-a situat aproape la jumătate față de acest an, respectiv la 3,15 miliarde lei. In schimb, volumul creditelor noi in euro era usor mai ridicat anul trecut decat in prezent (285 milioane euro in mai 2014, fata de 253 milioane euro in mai 2015).
Mai multe credite pentru companii decat pentru populatie
In ceea ce priveste destinatia creditelor noi in lei, bancile au acordat in luna mai 2015 mai multe imprumuturi firmelor (2,6 miliarde lei) decat populatiei (2,4 miliarde lei).
Creditele noi in lei pentru populatie au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2007, de cand se inregistreaza datele BNR, la 2,4 miliarde lei in luna mai 2015, fata de 1,6 miliarde lei in aprilie 2015.
Creditele noi in lei pentru companii s-au ridicat in luna mai la 2,6 miliarde lei, mai multe decat creditele pentru populatie, comparativ cu doar 1,5 miliarde lei in aprilie.
Cea mai mare parte a creditelor in euro (237 milioane euro) au fost acordate companiilor, in special celor exportatoare, acoperite de riscul valutar, pe cand imprumuturile in euro pentru populatie au fost de numai 16 milioane euro in mai, in conditiile in care creditarea in valuta este restrictionata de BNR pentru cei care obtin venituri in lei.
Mai putine depozite noi
Pe de altă parte, depozitele noi constituite în aceeași perioadă la băncile din România au depășit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, însă, în scădere atât față de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cât și față de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei în urmă cu un an.
Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifică pentru prima dată rata dobânzii pentru depozit sau pentru credit și toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.
‘Nu sunt incluse în baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanțele aferente cărților de credit și nici creditele neperformante’, precizează banca centrală.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii