In ciuda crizei de imagine si de incredere prin care trec bancile din cauza diverselor procese privind clauzele abuzive, problema francilor elvetieni sau a propunerilor legislative in favoarea consumatorilor, acestea si-au sporit considerabil volumul de noi imprumuturi acrodate, in mod egal, atat firmelor cat si populatiei.
Astfel, statisticile BNR arata ca in luna septembrie bancile au aprobat credite noi in lei in valoare de 4,44 miliarde lei (in jur de 1 miliard de euro), cu 28% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, cand au fost de doar 3,46 miliarde lei.
Volumul de credite noi in lei acordate companiilor a fost de 2,2 miliarde de lei in luna septembrie, cu 81,5 milioane lei (3,8%) mai multe decat in luna precedenta si cu 369 milioane lei (20%) mai ridicate decat in septembrie 2014.
Creditele noi in euro pentru companii au fost de 190 milioane euro (in jur de 800 milioane lei), cu 1 milion de euro mai putine decat in august.
In privinta creditelor noi in lei pentru populatie, valoarea acestora a fost de 2,1 miliarde lei in septembrie, cu doar 30 de milioane de lei mai multe decat in august, insa se mentin in continuare substantial peste nivelul de anul trecut. In septembrie 2014, bancile acordau populatiei credite de doar 1,5 miliarde lei, asadar cu 600 milioane lei (28%) mai putine decat in prezent.
Creditele in euro pentru populatie sunt nesemnificative (cu exceptia refinantarilor sau restructurarilor, cum este cazul campaniei derulata in prezent de BCR), intrucat sunt restrictionate de BNR (10-20 milioane euro lunar).
Creditele de consum sunt la a treia luna de scadere, dupa fata de varful de peste 2 miliarde de lei atins in luna iunie. Valoarea acestora a fost de 1,1 miliarde lei in septembrie, fata de 1,2 miliarde in august.
Creditele noi pentru locuinte au sporit insa in septembrie, la un total de 981 milioane lei, cu 100 de milioane lei (10%) mai multe decat in august.
Dupa cum se observa si in grafic, cele doua tipuri de credite (pentru populatie si pentru firme) s-au echilibrat in ultimele doua luni (august si septembrie) dupa un dezechibru major in precedentele doua luni in defavoarea finantarilor pentru firme.
Creditele noi pentru persoanele fizice au explodat in primele luni de vara (iunie si iulie), cand atat creditele ipotecare, dar mai ales cele de consum, au avut o crestere substantiala, atragand atentia si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Creditele noi pentru populatie au scazut insa substantial, cu peste 1 miliard de lei, de la 3,2 miliarde lei in iunie la 2,2 miliarde lei in septembrie.
In acelasi timp, finantarile pentru firme au avut o creste ponderata, reusind sa le depaseasca in septembrie pe cele pentru populatie.
Creditele pentru populatie au crescut cu 43% in acest an
In primele noua luni din 2015, bancile au acordat finantari noi in lei pentru companii in valoare totala de 17,1 miliarde lei, cu 2,4 miliarde lei (16%) mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent.
In cazul creditelor noi in lei pentru populatie, in primele trei trimestre ale anului volumul acestora a fost de 18,5 miliarde lei, mai ridicat asadar decat finantarile pentru firme. Comparativ cu anul precedent, creditele noi pentru populatie sunt in acest an cu 43% mai multe, echivalentul a 5,6 miliarde lei.
Creditele de consum s-au inmultit in acest an cu 36% (2,9 miliarde lei), in timp ce creditele imobiliare au avansat cu 63%, echivalentul a 2,8 miliarde lei.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii