Bancile si-au redus in luna iulie cu 260 milioane lei volumul de credite neperformante cu sanse foarte mici de recuperare acordate persoanelor fizice, intrucat au intarzieri mari, de peste un an, ceea ce inseamna ca acestea au fost vandute firmelor de recuperare creante.
In consecinta, valoarea credite neperformante cu intarzieri de peste doi ani ale ale persoanelor fizice a scazut in iulie la 4,340 miliarde lei, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza doar imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei.
Din totalul neperformantelor, peste jumatate, mai exact 2,6 milarde lei sunt scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt provizionate integral iar bancile nu mai spera sa recupereze mare lucru, astfel ca ele au ca destinate firmele de recuperare creante.
Este cea mai mare diminuare a neperformantelor din ultima jumatate de an, mai exact din decembrie 2016, cand valorea acestora scazuse cu 312 milioane lei.
Pe parcursul ultimelor sase luni, stocul de credite neperformante mai degraba a stagnat, avand o descrestere de doar 200 milioane lei in perioada decembrie 2016-iunie 2017.
Situatia s-ar putea schimba dramatic in ultimele luni ale anului, dupa ce Guvernul a adoptat in 30 august Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018, conform careia bancile vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit pierderile aferente creantelor instrainate, ci doar 30% dintre acestea. (vezi aici detalii)
Asa incat este posibil ca bancile sa profite de ultimele luni din acest an pana la intrarea in vigoare a noii legislatii pentru a se descotorosi de cat mai multe credite neperformante, pe care le pot deduce integral din impozitul pe profit.
Mai ales ca BNR are ca tinta reducerea ratei creditelor neperformante pana la 6% la finalul acestui an, de la 8,32% in iunie.
Bancile ar putea fi dispuse astfel sa scoata in afara bilanturilor (write-off) mai multe credite neperformante, proces prin care rata creditelor neperformante este diminuata, iar ulterior sa le vanda firmelor de recuperare creante.
Restantele de la Biroul de Credit, in scadere cu 800 milioane lei
Daca ne uitam si in statistica Biroului de Credit, care aduna date despre toate creditele, inclusiv cele cu valori mici, sub 20.000 de euro, precum si cele acordate de IFN-uri, vedem ca valoarea totala a creditelor neperformante (cu restante de peste 90 de zile) a fost de 4,292 miliarde lei, la finalul lunii iulie, in scadere cu 246 milioane lei fata de luna iunie.
Acestora li se aduga, insa, alte credite neperformante de 1,752 miliarde lei incluse in categoria la colectare plus inca 1,140 miliarde lei credite scoase in afara bilantului.
In total, la Biroul de Credit existau in luna iulie credite neperformante de 7,2 miliarde lei, raportate de un numar de 30 de bani si 31 de IFN-uri, in scadere cu 800 milioane lei fata de luna precedenta.
Este cea mai mare scadere a neperformantelor din septembrie 2016, cand a avut loc o ajustare masiva, de 2 miliarde lei, de la 10,9 la 8,8 miliarde lei.
Ramane de vazut ce strategie vor adopta bncile in lunile urmatoare, daca vor accelera si mai mult vanzarile de neperformante, in contextul modificarii Codului Fiscal cu privire la deductibilitatea vanzarii acestora catre firmele de recuperare.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii