BANCI | Stirea Zilei

Bancherii nu vor nici acum sa recunoasca problema creditelor in franci elvetieni si sa imparta cu clientii povara cursului valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-09 22:11

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spune ca cei care au credite in franci elvetieni platesc rate mai mici decat cei cu credite in lei, sugerand ca nu au de ce sa se planga, in timp ce seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, recunoaste ca nu are de gand sa imparta cu clientii povara deprecierii leului fata de franc cu peste 80% in medie dupa izbucnirea crizei.

Aceste declaratii au fost facute, zilele acestea, in plina dezbatere a legii privind darea in plata, ai caror initiatori au declarat ca este dedicatie speciala pentru clientii cu credite in franci elvetieni.

In urma cu un an, reprezentantii BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, sugerau bancilor sa imparta povara cursului cu clientii lor, prin negocieri cu fiecare client, pentru evitarea unei masuri generale, de tipul legilor adoptate in tarile vecine, precum Ungaria, Croatia sau Polonia si a proiectului de lege care se discuta si la noi in Parlament, dar care a fost abandonat, ulterior, la presiunile FMI si BNR.

Un an in care problema creditelor in franci elvetieni nu s-a rezolvat, cum era de asteptat, astfel ca protestele clientilor au continuat, sustinuti de avocati cu interese materiale directe, creandu-se astfel mediul ideal pentru aparitia unei legi precum darea in plata.

Am fost curios, de aceea, sa aflu ce gandeste acum, dupa esecul in a trata aceasta problema, Steven van Groningen, seful Raiffesen Bank. Are de gand banca, in ultimul ceas, sa imparta povara creditelor in franci cu clientii ei?

Raspunsul lui Steven van Groningen a fost urmatorul, in esenta: „Ce inseamna a imparti povara? Sistemul bancar a pierdut sute de milioane prin provizionarea creditelor care nu au fost rambursate. Asta poate fi considerata o povara pentru banci. Declaratiile reprezentantilor clientilor au un interes personal, si atunci nu as vrea sa comentez asa ceva. Sunt doua tipuri de clienti: cei care pot sa plateasca, dar nu vor, si cei care vor sa plateasca, dar nu pot. Pentru a doua categorie, incercam sa gasim solutii, dar trebuie mai intai sa ne asiguram ca fac parte din aceasta categorie.”

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen
Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen

Bancherul face abstractie insa de a treia categorie de clienti, cea mai importanta, de buna credinta, cei care fac eforturi sa-si achite ratele, in ciuda dublarii acestora in multe cazuri. 

Trebuie precizat, de asemenea, ca Raiffeisen Bank nu a fost printre bancile care au avut pierderi in niciun an dupa criza, dimpotriva, a fost printre cele mai profitabile banci romanesti, in unii ani chiar cea mai profitabila din Romania.

Sofismul viceguvernatorului

Dar de ce ar imparti bancile povara cursului cu clientii cu credite in franci, din moment ce acestia platesc mai putin decat cei cu credite in lei, dupa cum reiese dintr-o analiza a viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea?! (vezi fotografia)

"Să luăm același credit pe care l-a luat un cetățean în 2006, de 60.000 de euro, în lei, în euro și în franci. În primii 10 ani de la accesarea unui astfel de credit, cel mai mult au avut de plătit cei care au luat un astfel de credit în lei, nu în franci. Da, este adevărat, pe următorii 20 de ani cei care au luat în franci, în condițiile actuale de piață vor plăti mai mult în cele din urmă. Dar, în trecut, din 2006 până în prezent, cel care a luat în lei a plătit mai mult decât cel care a luat în euro și chiar mai mult decât cine a luat în franci. În acest sens, nu cred că putem discrimina și să ne referim neapărat la creditele în valută ca fiind unul din motivele pentru care vine această lege (a darii in plata)", a declarat Voinea, citat de Agerpres.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea

Argumentatia viceguvernatorului este, de fapt, un sofism, bazat pe o comparatie nerelevanta, intrucat inainte de criza s-au acordat foarte putine credite ipotecare in lei, marea majoritate, peste 90%, fiind in euro si franci elvetieni. In acelasi timp se face abstractie de socul dublarii cursului franc/leu, care a afectat puternic clientii bancilor, fara ca acestea sa adopte masuri relevante pentru a-i ajuta, dovada fiind criza care continua si in prezent.

Desi o lege precum darea in plata nu se poate justifica prin rezolvarea problemei creditelor in franci, pentru ca, de fapt, nici nu o poate rezolva, aceasta nu trebuie pe de alta parte desconsiderata sau nerecunoscuta.

Trebuie rezolvata, iar singura solutie care ar fi fost eficienta ar fi fost una generala, cu care sa fie de acord toate bancile, nu prin negocieri individuale, cum gresit a decis BNR in urma cu un an, dupa cum se vede acum.

Comentarii

Mihai
Felicitari
Bancherului pentru acest articol! Surprinde, inca o data, incompetenta BNR-ului si rigiditatea bancherilor. "...cel mai mult au avut de plătit cei care au luat un astfel de credit în lei, nu în franci." Cantati fals, domnule mare viceguvernator! Schimbati-va consilierii, daca nu sunteti capabili la BNR de niste calcule elementare! Ajungeti sa va compromiteti unul cate unul! Se poate lua un exemplu, credit de 80 mii lei, pe 24 ani, din 2008, cu un curs CHF determinat ca medie a cursurilor lunare. La un credit real in CHF cu o dobanda de 7% (relativ constanta, din cauza aplicarii defectuoase, cu intentie, a OUG50), s-a platit in 8 ani exact ca la un credit ipotecar in lei cu o dobanda fixa de 14%, credit virtual, desigur. Nu cred ca mai este ceva de adaugat.

Costel
Aroganta bancilor isi va afla sfarsitul in curand!!!
Neîncrederea clienţilor a fost alimentată de inselaciune, minciuna, abuz, reclama mincinoasa si inselatoare a baniclor din acesti ani!!! Cu concursul BNR, ANPC si a altor din cardasie.... !!! Legea Darii in Plata a venit ca o salvare pentru debitori! Ala de la raiffeisen sa isi curete contractele de abuzuri, sa restituie tot ce a luat de la debitori necuvenit, sa raspunda pentru reclama mincinoasa si inselatoare si apoi sa comenteze!!! Pana atunci ar face bine sa se intoarca la el in tara si sa abuzeze pe cine doreste acolo! Am inteles ca nu e iubit nici in interiorul bancii! Are sclavi si acolo!!! Ca doar asa se face profitul in tarile corupte!!!

Cata C
BNR dezinformeaza din nou
Oare cine ii tot aganjeaza pe terminatii astia care declara tot ce li se transmite de la banci , ca si cum ar fi un copy-paste pe calculator ?Pai idiotul asta stie ca francii elvetieni s-au apreciat cu aprox. 100% din 2006 si ca clientii si-au platit deja creditul luat dar din pacate banii astia sunt luati de banca ca si dobanzi ascunse si comisioane abuzive.

alex
smecheria e anuitatea
Cata C smecheria cea mai mare pe care o face sistemul bancar e modul cum iti calculeaza obligatia lunara de plata adica din sa zicem 300 CHF tu platesti cam 250 (poate chiar mai mult) CHF dobanzi si comisioane si doar 50 CHF din suma efectiv imprumutata si uite asa dupa 7-8 ani te trezesti ca nu ai rambursat decat maxim 10% din credit mai pe romaneste esti in accelasi rahat. Normal era sa platesti rate egale adica lunar 150 de CHF din suma imprumata si 150 dob si com iar dupa 7-8 ani aveai restituit aprox 30% din credit adica rahatul era mai putin urat mirositor dar tot rahat era daca te-a mancat in funduletz sa iei credit in CHF.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii