BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania si Getin Noble Bank nu se mai pot baza pe sprijin extraordinar deplin din partea statelor, in contextul implementarii Directivei de Redresare si Rezolutie Bancara (BRRD), avertizeaza Fitch, care le-a redus ratingul de suport

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-20 09:03

Agentia americana de rating Fitch avertizeaza ca Banca Transilvania, a doua mare banca romaneasca dupa preluarea Volksbank, si Getin Noble Bank, a doua mare banca poloneza cu capital local, care detine Idea Bank, nu se mai pot baza integral pe sprijinul guvernamental, daca ajung intr-o situatie de dificultate, intrucat salvarea bancilor cu probleme la nivel european se face, de la 1 ianuarie 2015, conform prevederilor Directivei de Redresare si Rezolutie Bancara (BRRD), care exclude folosirea banilor publici pentru salvarea bancilor.

Banca Transilvania (BT) consideră ca demersul Fitch ca fiind firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european și internațional. "Politicile inițiate la nivel internațional au redus substanțial posibilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elveția și Uniunea Europeană", precizeaza banca intr-un comunicat de presa (vezi comunicatul mai jos).

Fitch a anuntat in luna martie ca va revizui ratingurile care reflecta sprijinul suveran al bancilor la nivel global, considerand ca noua legislatie si regulamentele bancare adoptate la nivel global in privinta supravegherii bancilor a redus substantial posibilitatea ca bancile comerciale sa mai primeasca ajutor de la guvernele SUA, Elvetiei si statelor Uniunii Europene.

In consecinta, Fitch a revizuit in scadere ratingul de suport extern (Support Rating - SR) ale celor doua banci, de la nivelul 3 la nivelul 5, iar plafonul de rating de suport (Support Rating Floors - SRF) de la BB- pentru Banca Transilvania si BB pentru Getin Bank la “fara plafon” pentru ambele banci.

Fitch precizeaza, intr-un comunicat, ca nivelul 5 al ratingului de suport inseamna ca mai exista, totusi, posibilitatea ca cele doua banci sa primeasca ajutor extern extraordinar in caz de nevoie, dar nu se mai pot baza pe acest ajutor de acum inainte.

Cele doua ratinguri, SR si SRF, adauga Fitch, semnifica faptul ca principalii creditori ai celor doua banci nu se mai pot baza pe primirea de sprijin extraordinar deplin din partea statelor in cazul in care Banca Transilvania sau Getin Noble devin neviabile.

În opinia Fitch, Directiva de Redresare si Rezolutie Bancara (BRRD) a progresat suficient pentru a oferi un cadru pentru salvarea băncilor prin asumarea de pierderi de catre principalii creditori ai bancilor in dificulate, daca este necesar, in loc ca banca sa primeasca ajutor de stat. BRRD, in vigoare in statele membre UE de la 1 ianuarie 2015, prevede cerinte minime de absorbtie a pierderilor inainte de aplicarea unei rezolutii de finantare sau de finantare alternativa (precum fondurile guvernamentale de stabilizare). Aplicarea integrală a BRRD, inclusiv instrumentul de recapitalizare (bail-in), este obligatorie de la 1 ianuarie 2016”, arata agentia de rating.

Aceasta mai mentioneaza ca sanse pentru majorarea ratingurilor de suport ale celor doua banci ar putea aparea in cazul in care statele isi vor majora angajamentul pentru sprijinul bancilor, ceea ce in opinia agentiei este putin probabil. De asemenea, ratingurile ar putea fi imbunatatite daca una dintre cele doua banci va fi preluata de o alta institutie de cretit, cu un rating mai mai mare si o putere de finantare mai ridicata.

Comunicatul de presa al BT:

Actualizare rating Banca Transilvania

Fitch Ratings a anunțat astăzi revizuirea ratingului de sprijin și a plafonului de sprijin al Băncii Transilvania. BT consideră demersul Fitch ca fiind firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european și internațional. Politicile inițiate la nivel internațional au redus substanțial posibilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elveția și Uniunea Europeană.

Detalii:

Majoritatea indicatorilor de rating BT rămân neschimbați, respectând cele precizate în evaluarea Fitch din iunie 2014: ”rating BB-”, cu perspectivă stabilă, pentru finanțările în valută pe termen lung și ”B” pentru cele pe termen scurt; rating de viabilitate ”BB-”.

Directiva UE de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, aplicată statelor membre UE de la 1 ianuarie 2015, oferă cadrul legal care stipulează că toate instituțiile bancare aflate în dificultate vor putea solicita sprijinul creditorilor și acționarilor lor și mai puțin organismelor guvernamentale. Astfel, majoritatea băncilor din Uniunea Europeană înregistrează revizuiri similare ale indicatorilor.

În acest context legislativ, indicatorii Fitch Ratings precum ratingul de sprijin – care indică posibilitatea de a primi susținere extraordinară în caz de nevoie, în special din partea autorităților guvernamentale și plafonul de sprijin – care indică posibilitatea de a primi suport extraordinar în caz de nevoie de la acționari sau din partea autorităților naționale au înregistrat revizuiri firești. Astfel, plafonul ratingului de sprijin al BT a fost notat ”fără plafon”, iar plafonul de sprijin BT a fost revizuit la ”5” de la ”3”.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România, în funcţie de active având o cotă de piaţă de 9,8%. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. Lichiditatea structurală BT este de 55,4%, peste media sistemului bancar. Politica de provizioane a băncii este prudentă: gradul de acoperire a creditelor neperformante la sfârșitul anului 2014 este de 122,8%. În ceea ce priveşte profitul brut în trimestrul I 2015, acesta este de 177,19 milioane lei. Banca Transilvania are peste 6.000 de angajaţi, o reţea formată din aproape 550 de sedii şi 1,91 de milioane de clienţi activi. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi IFC - Banca Mondială."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii