Banca Transilvania si-a lansat astazi propriul start-up pentru finantarea start-up-urilor si a firmelor mici, in conditii mai avantajoase si mai flexibile decat creditele bancare standard.
Este vorba de o Institutie Financiara Nebancara (IFN) denumita BT Mic (www.btmic.ro), incrisa de la finalul anului trecut in registrul general al IFN-urilor de la BNR cu numele de BT Microfinantare IFN S.A.
Grupul Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, mai detine in Romania un IFN specializat pe microfinantari, Good Bee Credit, infiintat in 2009, dar a carui activitate a fost discreta pana acum.
Un jucator important pe piata microcreditarii este Patria Credit, un IFN detinut de Patria Bank.
Ramane de vazut daca BT Mic va face istorie in Romania in domeniul microfinantarilor, asa cum a facut BT Mare (Banca Transilvania) cu creditele pentru IMM-uri si pentru persoanele fizice.
Noul IFN al Bancii Transilvania va acorda credite de maxim 120.000 de lei firmelor mici, cu o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei.
Principalele avantaje ale creditelor acordate de BT Mic sunt urmatoarele:
– nu se cere avans
– nu este nevoie in primul rand de garantii materiale, precum ipoteca pe casa, ci garantii personale, printr-un contract de fideiusiune
– se dau credite si firmelor nou-infiintate (start-up-uri), cu conditia sa aiba o activitate de minim trei luni
Perioada de rambursare a creditelor este de maxim 7 ani pentru cele destinate investitiilor si cel mult 5 ani pentru finantarile cu destinatie combinata (capital de lucru si investitii).
Noul start-up al BT este condus de Cristina Sindile, fosta sefa a departamentelor de credite si risc la ProCredit Bank, banca specializata in microfinantari.
Din echipa BT Mic mai fac parte:
Marian Ene – Director General Adjunct Aria Business
Valentina Alexandru – Director General Adjunct Aria Credite
Elena Mircea – Manager Produse Credit
Simona Stanila – Manager Produse Credit
Liliana Botez – Manager Produse Credit
Andreea Iancu – Manager Produse Credit
Sorin Chiorean – Manager Regional Business
Pintea Anghel – Manager Regional Business
Iata in continuare cateva raspunsuri despre BT Mic primite la intrebarile trimise de Bancherul.ro:
1. De ce a fost nevoie de un IFN pentru aceasta activitate? Nu puteau fi oferite aceste credite in cadrul bancii?
Fiecare afacere mica si/sau la inceput de drum este speciala si specifica. De aceea, o abordare “clasica”, oferita de o banca universala, nu este intotdeauna cea mai potrivita, asa incat sa cuprinda cat mai mult din cercul acestor mici antreprenori.
BT Mic se adreseaza unui anumit segment de piata – care se poate standardiza mai putin – pentru care Banca Transilvania considera ca poate veni cu solutii de finantare mai multe si mai potrivite avand o structura dedicata, adica aceasta companie nou lansata.
2. Care e diferenta dintre un credit de la BT si unul de la BT Mic?
Produsele de credit oferite prin BT Mic sunt construite pentru a fi cat mai potrivite profilului clientului mic, si anume:
o Criteriile de eligibilitate (experienta mai redusa solicitata prin BT Mic, fata de Banca Transilvania)
o Avans zero/contributie zero in caz de investitii
o Garantii flexibile – BT Mic merge pe ideea de fideiusiune ca garantie si nu pe garantii reale
o Documentatie minima pentru accesarea creditului
3. Care este capitalul de care dispune IFN-ul de microfinantare si cate credite poate acorda in urmatorul an?
Banca Transilvania este actionar la BT Mic, iar capitalul nu constituie si nu va constitui o problema in sustinerea businessului.
4. Care sunt conditiile de eligibilitate pentru o firma ca sa obtina un credit?
Minim 3 luni de activitate economica. De aici incepe discutia despre business si despre nevoia de finantare, iar BT Mic evalueaza punctual aceste aspecte.
5. Care sunt garantiile necesare pentru un credit?
BT Mic merge cu precadere pe garantia personala din partea asociatului/asociatilor – contract de fideiusiune, dar nu exclude alte tipuri de garantii (clasice) – gajuri, ipoteci, insa nu sunt majoritare.
6. Care sunt costurile unui credit?
– BT Mic acroda finantare doar in lei (astfel, clientii nu sunt expusi riscului valutar)
– Dobanda este variabila in functie de Robor 6 luni
– Comisonul de acordare este retinut din credit
– Costul este relationat cu nivelul de risc de credit al clientului si cu destinatia finantarii
7. Nu este nevoie de avans pentru niciun fel de credit?
Nu, nu este nevoie de avans pentru niciun fel de finantare prin BT Mic.
8. Unde se pot obtine creditele?
Produsele pot fi accesate in cadrul retelei BT Mic (14 agentii) si in cadrul retelei BT Mare, adica Banca Transilvania (sucursale si agentii). Informatii se pot obtine, desigur, si online (site, call center)
9. Cati clienti estimati ca veti atrage?
BT Mic: “Suntem la inceput de drum si ne place sa luam lucrurile pas cu pas. Ne dorim sa aducem solutii sustenabile de finantare si sa avem clienti multumiti. Prioritatea ramane asigurarea unor servicii de calitate fiecarui client in parte”.
Comunicatul de presa al BT:
Grupul Financiar Banca Transilvania lansează BT Mic, companie dedicată finanțării afacerilor mici
● BT Mic ajută afacerile mici să crească ●
Grupul Financiar Banca Transilvania lansează BT Mic, companie dedicată finanțării afacerilor mici. Acest start-up completează rolul BT de susținere a antreprenorilor din România, iar segmentarea clienților companii la Banca Transilvania este acum următoarea: micro, IMM, clienți corporativi şi mari clienți corporativi.
Detalii:
– Prin BT Mic sunt acordate finanțări antreprenorilor care au o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate şi de forma de organizare: societăți comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi/asociații familiale, întreprinderi individuale, liber profesionişti, persoane care desfăşoară activități economice.
– Împrumuturile sunt oferite dacă firmele au cel puțin 3 luni de activitate economică. Creditele pot avea ca destinație susținerea şi dezvoltarea activității de zi cu zi, achiziționarea de marfă, plata furnizorilor, investiții în puncte de lucru şi/sau deschiderea unora noi, achiziția de maşini/utilaje etc.
– Prin BT Mic, abordarea clienților este individuală, personalizată, având ca obiectiv înțelegerea fiecărei afaceri şi agreerea unei structuri de finanțare care să asigure dezvoltarea acesteia într-un mod sustenabil. Clienții beneficiază de flexibilitate în ceea ce priveşte garanțiile solicitate şi de sume de până la 120.000 de lei.
– Perioada de acordare a creditelor este de până la 7 ani.
– Împrumuturile sunt acordate rapid prin intermediul rețelei BT Mic şi a Băncii Transilvania.
– BT Mic este coordonat de Cristina Șindile, director general, persoană cu experiență relevantă în microfinanțare.
Declarații Grupul Financiar Banca Transilvania:
Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania: “BT Mic este o inițiativă a echipei noastre, devenită start-up al Grupului Financiar Banca Transilvania prin care ajutăm afacerile mici să crească. BT, ca bancă a oamenilor întreprinzători, are acum cel mai mare ecosistem de susținere a IMM-urilor din România”.
Cristina Șindile, Director General, BT Mic: “Dorim să asigurăm servicii foarte bune micilor antreprenori, iar în acest sens venim cu soluții de finanțare rapide, flexibile şi pesonalizate. Avem o echipă cu o înțelegere foarte bună a micilor afaceri, formată din persoane entuziaste, cu spirit antreprenorial, asemenea clienților noştri. Suntem încrezători că vom facilita într-un mod responsabil accesul la finanțare pentru un număr mare de clienți.”
Povestea BT Mic:
Povestea BT Mic – parcursul de la idee la lansare, impresii ale unor reprezentanți ai echipei şi care este legătura dintre BT Mic şi “BT Mare” (Banca Transilvania) – este prezentată pe Blogul BT.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii