BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania lanseaza oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni ale clientilor Bancpost; exemplu de calcul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-26 22:31

Banca Transilvania (BT) a anuntat ca in perioada 2 iulie – 31 august va derula oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) cu garantii imobiliare detinute de 2.250 de clienti ai Bancpost, banca pe care a preluat-o recent.

BT precizeaza ca oferta nu se adreseaza si clientilor Bancpost ale caror credite au fost cesionate la banca-mama din Grecia, EFG Eurobank, intrucat aceasta a refuzat sa includa aceste credite in oferta de preluare a Bancpost:

“Banca Transilvania a intenționat să includă în achiziționarea Bancpost şi subiectul despre clienții cu credite în franci elvețieni care au fost cesionați, însă ofertele BT au fost refuzate de către cesionar. Din acest motiv, oferta nu se adresează şi celor care au avut în trecut credite acordate de Bancpost, dar care au fost cesionate de Bancpost altor entități înainte ca Banca Transilvania să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni deținut de Eurobank la Bancpost.”

Exista in jur de 8.000 de credite, majoritatea in franci elvetieni (CHF), pe care Bancpost le-a cesionat la firme din strainatate controlate de banca-mama Eurobank, inregistrate in paradisuri fiscale, conform datelor Bancherul.ro bazate pe statisticile BNR, in conditiile in care Bancpost, Eurobank si Banca Transilvania au refuzat sa faca publice aceste informatii.

De exemplu, in 2016, Bancpost a incheiat doua contracte cu ERB New Europe Funding II, un asa-zis SPV (Special Purpose Vehicle) controlat de banca si inregistrat in paradisul fiscal Olanda, privind cesionarea unor credite performante si neperformante in valoare de 243 milioane lei, cu un pret de 7,6 milioane lei (3,1% din valoarea creditelor).

Creditele Bancpost cesionate in strainatate, la Eurobank, vor fi gestionate de un partener local, dupa ce Bancpost va fi integrata in Banca Transilvania, spune banca greceasca, ceea ce inseamna ca aceasta nu are intentia sa repatrieze respectivele imprumuturi. (vezi aici detalii)

Oferta BT

BT le ofera clientilor care accepta oferta de conversie o reducere de 18% a soldului creditului (valoarea care a mai ramas de rambursat din credit), mai mica decat oferta facuta in 2015 clientilor Volksbank, de 25%.

BT a precizat insa ca la calcularea ofertei s-a tinut cont de aprecierea leului fata de franc cu 8% in ultimii trei ani. BT a luat ca reper nivelul francului din mai 2015, in momentul conversiei creditelor Volksbank, de 4,28 lei, in prezent cursul CHF/RON fiind de 4,04 lei.

Exemplu de calcul

Sa vedem care este impactul cursului de schimb franc/leu, precum si al conversiei creditelor din CHF in lei..

Daca luam exemplul unui credit de 70.000 de franci obtinut in 2007 la cel mai bun curs de atunci, de 1,89 lei, inseamna ca valoarea in lei a respectivului credit era de 132.300 de lei.

In prezent, valoarea respectivului credit in lei este de 282.800 de lei, la cursul din prezent, de 4,02 lei pentru un franc, inca o data mai mult.

Intre timp insa, pe parcursul a 10 ani, s-a rambursat o parte din credit, sa spunem in jur de 15.000 de franci, astfel ca soldul acestuia este acum in jurul a 55.000 de franci, adica 222.000 de lei, mult mai mult, adica aproape dublu, fata de valoarea in lei din momentul contractarii creditului: 132.300 de lei.

Si asta in conditiile in care rata creditului, in jur de 350 de franci, adica 661 lei in momentul obtinerii imprumului, s-a dublat intre timp, fiind acum de 1.407 de lei.

Valoarea creditelor in franci ale Bancpost se ridica la 788 milioane lei, conform datelor publicate de banca, astfel ca un discount de 18% inseamna 142 milioane lei, aceasta fiind valoarea totala a reducerii suportata de Banca Transilvania.

Daca facem un calcul pe media unui credit Bancpost, luand in calcul cele 2.300 de credite care vor fi convertite de BT, de 342.600 lei, adica 85.226 franci, la cursul de astazi, de 4,02 lei pentru un franc elvetian, un discount de 18% inseamna 15.340 de franci.

Cu cat scade rata la credit

Aplicand discount-ul la exemplul de mai sus, cu creditul de 70.000 de franci initial (132.300 lei), ajuns acum la 55.000 de franci, discountul de 18% inseama o scadere cu 9.900 de franci (39.798 lei) a valorii creditului de 55.000 de franci, la 45.100 franci, adica 181.302 lei, o valoare in continuare mai ridicata decat cea a creditului in franci din momentul contractarii, la cursul de atunci.

Daca rata la creditul de 55.000 de franci, pe 15 de ani, cu o dobanda de 6,5%, este in jurul a 475 de franci (1.900 lei), reducerea creditului la 45.100 de franci in urma aplicarii discountului de 18% inseamna o diminuare a ratei lunare cu 85 de franci (341 lei) la 390 de franci (1.567 lei), luand in calcul aceeasi dobanda.

Ofertele de conversie ale bancilor

Valoarea creditelor in CHF acordate de banci se ridica la 4 miliarde lei in luna mai 2018, conform datelor BNR, fiind neschimbata, ba chiar in crestere fata de inceputul anului. (vezi graficul)

Cele 2.300 de credite ale Bancpost care ar putea fi convertite in lei de BT se ridica la aproximativ o jumatate de miliard de lei, daca socotim valoarea unui credit mediu de 50.000 de franci, ceea ce inseamna ca stocul de credite in CHF ar putea scadea in toamna la 3,5 miliarde lei, de la 14 miliarde lei, care a fost varful atins la finalul lui 2008, inainte de izbucnirea crizei.

Bancile care au cele mai multe credite in franci sunt Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si Credit Europe Bank, in timp ce OTP Bank a mai ramas cu putine astfel de imprumuturi, dupa ce a derulat la inceputul lui 2016 un program de conversie a acestora in lei, cu o reducere de aproximativ 20% din valoarea datoriilor clientilor.

Oferta bancii maghiare a fost acceptata de doar aproximativ 70% dintre cei in jur de 10.000 de clienti ai OTP Bank cu credite in CHF. (vezi aici detalii)

OTP Bank a anuntat ca va face o oferta de conversie si clientilor Bancii Romanesti, banca pe care a cumparat-o anul trecut, tranzactie care insa nu a fost aprobata de BNR si a fost anulata.

Banca Romaneasca are un volum important de credite in CHF, de 1 miliard de lei, detinute de aproximativ 7.000 de clienti, carora banca nu le-a propus niciodata o oferta de conversie a creditelor din franci in lei.

Bancpost avea un volum de credite in CHF, in valoare de aproape 1 miliard de lei la finalul lui 2015. In septembrie 2015, banca le-a propus clientilor care-si convertesc creditele din franci in lei o reducere cu 20% a ratelor, dar numai pe o perioada de trei ani. Banca nu a anuntat pana acum cati clienti au acceptat aceasta oferta, dar cel mai probabil destul de putini.

PiraeusBank, care avea credite in CHF in valoare de 605 milioane lei la finalul lui 2015, a lansat in 16 august 2016 o oferta de conversie cu un discount de 15%, mai mic decat cel oferit anterior de Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si de catre OTP Bank, in jurul a 25%.

Piraeus Bank a promis clientilor bun platnici ca le va mai oferi doua reduceri suplimentare a datoriei, cu cate 10%, in urmatorii 6 ani, insa oferta nu a atras clientii bancii, care erau in asteptarea izbavitoarelor legi privind darea in plata si conversia la cursul istoric, prima modificata ulterior substantial de Curtea Constitutionala, cealalta declarata ilegala.

Piraeus Bank nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind situatia conversiei creditelor in CHF.

Banca-mama din Grecia a anuntat ca subsidiara din Romania va fi scoasa la vanzare, in cadrul planului de restructurare a operatiunilor din strainatate, convenit cu autoritatile europene, ca parte a planului de salvare a Greciei de la faliment. La finalul anului trecut, banca a anuntat ca subsidiara din Romania a fost vanduta fondului de investitii britanic JC Flowers, insa BNR inca nu a aprobat tranzactia.

Credit Europe Bank, care de asemenea are un volum important de credite in CHF, nu a anuntat pana acum o oferta de conversie a acestora in lei.

Raiffeisen Bank, in schimb, a esuat cu oferta sa de conversie in lei a celor peste 5.000 de credite in CHF pe care le aveau clientii sai la inceputul acestui an.

Banca austriaca a venit mai intai, la finalul lui 2016, cu o oferta putin atractiva, cu un dicount initial de doar 10%, pe care l-a majorat in februarie 2017 la 25%. Ofera era insa destinata doar clientilor supraindatorati, cu valoarea ratelor de peste 60% din venituri, dar cu restante de maxim 90 de zile.

Dupa cinci luni insa, doar 15% dintre clientii Raiffeisen au acceptat oferta bancii. (vezi aici detalii)

 

Oferta Băncii Transilvania pentru clienții Bancpost care au credite în franci elvețieni cu garanții imobiliare (comunicat de presa)

Banca Transilvania, acționar majoritar al Bancpost, lansează oferta pentru clienții Bancpost care
au împrumuturi în franci elvețieni (CHF) cu garanții imobiliare şi care doresc conversia acestora
în lei sau euro.

Detaliile ofertei vor fi prezentate clienților de echipe din care fac parte atât angajați Bancpost, cât şi BT, în unitățile Bancpost incluse în campanie.

Detalii despre ofertă:

 Perioada campaniei: 2 iulie – 31 august a.c.

 Reducerea este de 18% şi este aplicată soldului curent, din care vor fi scăzute eventuale obligații de plată restante şi sumele calculate datorate de client şi neajunse la scadență.

 Conversia CHF/leu sau CHF/euro se va realiza la cursul BNR din data semnării documentației la notar.

 Costurile notariale legate de operaţiunea de conversie sunt suportate de Bancpost. În cazul în care situaţia juridică a imobilului este modificată faţă de momentul constituirii ipotecii sau sunt necesare procuri speciale de reprezentare şi/sau operaţiuni de succesiune şi/sau partaj, costurile sunt în sarcina clienţilor.

Fluxul ofertei:

 Cei circa 2.250 de clienţi Bancpost eligibili pentru a beneficia de oferta de conversie vor fi contactaţi telefonic şi invitaţi la o întâlnire, la una dintre unitățile Bancpost incluse în campanie.

 La întâlnirea de la Bancpost cu echipa mixtă BT - Bancpost vor fi prezentate sumele estimative ale ofertei, şi anume: totalul reducerii; noul sold al creditului ca urmare a aplicării reducerii; noua sumă lunară de plată; etapele care trebuie urmate pentru ca un client al Bancpost să devină client al Băncii Transilvania.

 Clienţii au la dispoziţie minim 15 zile pentru a lua decizia de acceptare a conversiei.

Programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se realizează după acceptarea ofertei.

 Odată cu operațiunea de conversie, prin acelaşi contract autentificat în fața notarului se va realiza şi schimbarea creditorului, din Bancpost în Banca Transilvania.

Banca Transilvania a intenționat să includă în achiziționarea Bancpost şi subiectul despre clienții cu credite în franci elvețieni care au fost cesionați, însă ofertele BT au fost refuzate de către cesionar. Din acest motiv, oferta nu se adresează şi celor care au avut în trecut credite acordate de Bancpost, dar care au fost cesionate de Bancpost altor entități înainte ca Banca Transilvania să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni deținut de Eurobank la Bancpost.

Detalii contact echipa Call Center Bancpost: conversieCHF@bancpost.ro; 0372 181 015

Comentarii

CENGHER
BANCA ROMANEASCA
RUGAM ANPC-ul SA VERIFICE BANCA ROMANEASCA CARE ESTE SINGURA BANCA CARE NU OFERA NICIUN DISCOUNT CLIENTILOR CARE AU CREDITE IN CHF.

Rosu Marioara
Intrebare
Pentru cei preluati de la Volksbank, BT nu are nici o propunere?9667

Vasile Coman - Bancherul.ro
propunere BT pentru credite Volksbank
BT are o oferta de conversie din CHF in lei a creditelor preluate de la Volksbank. Sfatul meu e sa luati legatura cu banca si sa vedeti cum va poate ajuta. Daca nu rezolvati, reveniti la mine sa va ajut: vasile.coman@bancherul.ro sau 0723292899.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii