Banca Transilvania a raportat in aceasta seara, dupa inchiderea Bursei, un profit record urias, de 2,278 miliarde lei, inregistrat la finalul primului semestru al anului, in urma preluarii Volksbank. Veniturile din achizitia bancii austriece s-au ridicat la 1,564 miliarde lei, la care s-au adaugat castiguri de 237 milioane lei din reversari de provizioane constituite initial pentru creditele neperformante ale Volksbank, plus profitul operational de peste 400 milioane lei.
BT a inceput sa raporteze, pentru prima data, rezultatele financiare atat la nivel de banca, cat si la nivel de grup, din care face parte acum si subsidiara Volksbank.
Profitul net la nivel de banca s-a ridicat la 190 milioane lei in primul semestru, cu 5,1% mai mare decat in primul semestru al anului trecut. La finalul primelor trei luni, BT (doar banca) a avut un profit net de 151 milioane lei.
Cifrele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara (Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB) arata ca Volksbank s-a vadut de 6 ori mai ieftin decat Millennium si de 3 ori mai avantajos decat RIB, daca luam in considerare pretul platit pentru valoarea capitalului bancilor preluate, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.
Care a fost impactul preluarii Volksbank in bilantul BT
Activele grupului BT au avansat cu 25% (aproape 9 miliarde lei), de la 35,8 miliarde lei la finalul anului 2014 la 44,6 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.
Numai activele bancii au crescut cu 3 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, de la 35,6 la 38,6 miliarde lei, de unde rezulta ca de la Volksbank au fost preluate active de aproape 6 miliarde lei.
Ceea ce inseamna ca BT a preluat de la Volksbank doar jumatate din activele pe care aceasta le avea la finalul lui 2014, adica 12,360 miliarde lei, conform datelor publicate de BNR.
[2]
Creditele brute ale grupului BT au crescut cu 33% (aproape 7 miliarde lei), de la 20 la 27 miliarde lei, in timp ce doar ale bancii au avansat cu peste 2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca de la Volksbank au fost preluate credite de aproape 5 miliarde lei. (vezi foto)
Provizioanele pentru credite neperformante nu au mai crescut, ca efect al conversiei creditelor Volksbank din franci elvetieni in lei, dimpotriva, au scazut usor.
Veniturile din dobanzile pentru credite au scazut cu 1% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (900 milioane lei), insa dobanzile platite pentru depozite au scazut mult mai mult, cu 19%, la 263 milioane lei, la care s-a adaugat cresterile de comisioane cu 15%, la un total de 230 milioane lei.
[1]
Veniturile operationale ale grupului BT au avansat in total cu 22%, la peste 1 miliard de lei, in timp ce cheltuieile au crescut cu 36%, la 582 milioane lei, ceea ce inseamna un profit operational important, de peste 400 milioane lei.
La acesta s-a adaugat castigul din reversarea de provizioane, in valoare de 237 milioane lei, plus castigul din achizitia Volksbank, de 1,564 miliarde lei, astfel ca in total grupul BT a avut un castig net impresionant, de 2,278 miliarde lei la finalul lunii iunie.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii