Banca Transilvania (BT) a vandut (cesionat) luna trecuta un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, insa banca pastreaza tacerea cu privire la aceasta tranzactie: nu a anuntat-o public si nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la acest subiect.
Singura informatie pe care BT a publicat-o, in situatiile financiare pentru primul semestru, se refera la pretul incasat pentru pachetul de credite neperformante: 95,9 milioane lei.
Cum pretul mediu incasat de banci pentru creditele neperformante este de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, dupa cum rezulta dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, inseamna ca valoarea nominala a pachetului vandut de BT este in jur de un miliard de lei.
Este un volum de credite neperformante destul de mare, de aceea ar fi normal ca BT sa anunte public tranzactia, precum si numele cumparatorului, cel putin din doua motive:
1. Respectul pentru clienti si protectia consumatorilor: desi bancile au dreptul, conform legii, sa cesioneze creditele neperformante catre firmele de recuperare creante sau catre alte entitati, fara acordul clientilor, etic ar fi ca atat clientii bancii, cat si publicul, sa fie informati cu privire la noul detinator al creditelor (creantelor sau datoriilor), iar fostii clienti ai BT sa stie ce pot sa faca in noile conditii si care le sunt drepturile.
Mai ales ca recuperarea creditelor neperformante este o problema delicata, care naste de multe ori conflicte intre clienti, pe de o parte, si banci si firmele de recuperare de cealalta parte. Cu atat mai mult cu cat nu exista o legislatie specifica pentru recuperarea creditelor neperformante.
2. In al doilea rand, vanzarea creditelor neperformante si pierderile inregistrate de banci in urma acestor tranzactii a devenit recent un motiv de disputa intre Ministerul Finantelor, prin ANAF, si banci, acestea din urma fiind acuzate de optimizare fiscala.
Banca Transilvania a dat in judecata ANAF
Chiar Banca Transilvania este in prezent in conflict cu ANAF cu privire la neplata impozitului pe profit in ultimii doi ani (2016 si 2015). Dupa cumpararea Volksbank, la inceputul lui 2015, BT a preluat si pierderile acesteia, in valoare de 3 miliarde lei, pe care le-a dedus integral din impozitul pe profit, conform Codului Fiscal.
Cum pierderile Volksbank, ca in cazul majoritatii bancilor, au fost realizate in principal din credite neperformante, vandute, cum am vazut, cu o pierdere de 90% din valoarea lor, Ministerul Finantelor vrea acum sa nu mai permita bancilor sa deduca integral aceste pierderi din impozitul pe profit, ci doar 30% dintre ele, dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Misa, a descoperit ca multe banci, in jur de jumatate, nu au platit impozit pe profit in ultimul an din cauza acestor deduceri. (vezi aici detalii)
Deducerea pierderilor din profit este legala, insa ANAF a descoperit ca unele banci au facut optimizari fiscale cu pachetele de credite neperformante, mai exact au inclus in acestea si credite performante, pentru a raporta pierderi mai mari, fapt confimat si de prim-viceguvernatorul Georgescu.
BCR este una dintre bancile in coflict cu ANAF, insa reprezentantii bancii au spus ca vor contestat decizia. (vezi aici detalii)
Ministerul Finantelor spune ca in prezent deruleaza inspectii fiscale pe aceasta tema la trei banci. (vezi aici detalii)
Banca Transilvania este insa acum in conflict cu ANAF nu din cauza pierderilor preluate de la Volksbank, ci a profitului de 1,6 miliarde lei obtinut in urma achizitiei acestei banci.
Initial, BT a vrut sa plateasca impozit pe profitul obtinut din preluarea Volksbank, dar anul trecut s-a razgandit si a anuntat ANAF printr-o declaratie rectificativa ca nu mai plateste taxe la stat in valoare de 264 milioane lei si isi majoreaza pierderile fiscale (care diminueaza si mai mult impozitul pe profit) cu 1,650 miliarde lei, echivalentul castigului din preluarea Volksbank. Cu alte cuvinte, castigul a devenit pierdere. (vezi aici detalii)
Fireste ca ANAF nu a fost de acord, cerand BT sa plateasca impozit, insa banca a ramas pe pozitie, depunand o contestatie, respinsa insa de ANAF, asa incat banca a decis sa actioneze in instanta ANAF.
“Aşteptările managementului sunt că procesul legal ar putea dura între 1 an şi 3-5 ani până la o pronunțare definitivă a instanței. Poziţia Băncii este că procesul are cele mai mari şanse de câştig, având în vedere argumentele prezentate. Cu toate acestea, poziția fiscală cu privire la această cauză este una incertă şi în cazul în care Banca nu ar avea câştig de cauză în fața instanței, atunci aceasta ar fi obligată să considere câştigul din achiziție drept venit impozabil şi să suporte eventualele majorări şi penalităţi, dacă va fi cazul”, precizeaza BT, in raportul semestrial.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii