Banca Transilvania are planuri mari si in acest an: crestere peste media pietei, profit mare, dividende in numerar pentru actionari, vrea sa cumpere inca o banca

Autor:

Bancherul.ro
2017-02-22 22:09

Banca Transilvania are planuri ambitioase si pentru acest an: sa-si continue cresterea de doua cifre a soldului de credite, sa investeasca masiv in digital banking, sa faca profituri mari, din care o parte sa le distribuie actionarilor sub forma de numerar si actiuni gratuite si, de parca toate astea nu i-ar fi de ajuns, sa mai cumpere o banca, desi in 2016 a intrecut BRD prin crestere organica.

“Avem si in acest an ambitia de a creste mai mult decat media pietei bancare si decat PIB-ul, cum am facut si in anii precedenti, desi va fi dificil, mai ales in privinta creditarii, sa obtinem in continuare un avans de doua cifre”, spune directorul general al Bancii Transilvania (BT), Omer Tetik.

El anticipeaza ca sectorul bancar va inregistra in acest an un avans al stocului de credite de 5%, in ciuda procesului de curatare a portofoliilor vechi de credite neperformante.

Soldul de credite la valoarea bruta din sectorul bancar a crescut anul trecut cu doar 1,7%, echivalentul a 4 miliarde lei, la 234 miliarde lei, conform datelor BNR. Cresterea a fost afectata insa de volumul ridicat de credite neperformante vandute si scoase in afara bilanturilor (write-off), in vederea reducerii ratei creditelor neperformante. (vezi aici de cate credite neperformante au scapat bancile in 2016)

Cum cele mai multe credite neperformante sunt in valuta, soldul creditelor in valuta a scazut in 2016 cu 12%, in timp ce creditarea in lei a avansat cu 14%.

BT si-a majorat in 2016 soldul de credite brute cu 5,2%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, de la 28 la 29,5 miliarde lei, insa a scos in afara bilantului credite neperformante de aproape doua miliarde lei.

Costul riscului s-a dublat astfel, de la 1,27% la 3,12%, dar cu toate acestea BT a reusit un profit foarte bun, de 1,233 miliarde lei, in scadere cu 49% fata de anul trecut, cand a obtinut un castig de 1,650 miliarde lei in urma preluarii Volksbank. Fara acest castig extraordinar, profitul BT a urcat in 2016 cu 60%.

Profitabilitatea ridicata a BT (ROE de 42%, dubla fata de media sistemului bancar, la 10%) se datoreaza si unui raport costuri/venituri foarte bun, de doar 42%.

Omer Tetik spune ca BT isi va mentine acest indicator sub 45% si in urmatorii ani, asa incat ne putem astepta ca banca din Cluj sa produca si in acest an un profit substatial, in jurul unui miliard de lei, apropiat de cel de anul trecut.

O parte din profitul de anul trecut, ca si cel din 2015, va fi distribuit actionarilor si sub forma de cash (numerar), nu doar actiuni gratuite, cum era traditia pana acum la BT. Banca si-a modificat, de altfel, politica privind dividendele, pentru a permite acest lucru, cu conditia respectarii indicatorilor financiari avuti in vedere.

Cash-ul pentru profitul anului trecut va fi insa mai putin decat actiunile gratuite, intrucat banca are nevoie de lichiditati in vederea unei potentiale preluari, a precizat Tetik.

El anticipeaza ca am putea asista la o noua tranzactie pe piata bancara chiar in prima jumatate a acestui an.

Vezi aici alte detalii privind obiectivele si strategia BT pentru 2017

Comentarii

De la: RomanulSubiect:

cine???

Comentariu:

Oare de ce Raiffeisen Bank e campionul fraudelor cu numerar retras din conturi de c?tre evazionistii din domeniul cerealelor?? Cu doc false si f?r? a se respecta normele bancare privind cunoasterea clientelei????

De la: medeeaSubiect:

martir sau ipocrit

Comentariu:

Felicitari pentru articol, bine punctat! Sentimentul meu este, totusi, ca nu a devenit deloc un martir. Cei care au iesit in strada, au iesit pentru apararea unor principii, pentru dreptate, corectitudine si impotriva coruptiei. Dl van groningen achieseaza la acestea doar in masura in care are un interes pentru banca pe care o conduce si nimic altceva. In rest, atitudinea sa in raport cu clientii, cu statul roman si institutiile acestuia, asa cum bine este argumentat in articol, este dovada unei mari ipocrizii. Si nu, nu esti deloc un exemplu pozitiv, domnule van groningen, chiar daca ai iesit in strada!

De la: Daniel PincuSubiect:

Raiffeisen Bank trebuie sa plece

Comentariu:

Nu doar Steven Groningen trebuie sa-si ia famiia din tara, ci si intreaga institutie Raiffeisen Bank. Astia sunt hotii pe care poti cu siguranta sa-i spanzuri de cel mai inalt catarg.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii