Banca Transilvania (BT) a anuntat ca la nivel individual (doar banca) a obtinut un profit net de 313 milioane lei in primele noua luni din acest an, in scadere cu 3% fata de perioada similara a anului precedent.
La nivel de grup, profitul este insa mult mai mare, de aproape 2,3 miliarde lei, datorat castigului rezultat in urma preluarii Volksbank, in valoare de 1,5 miliarde lei, inregistrat in trimestrul doi al anului.
Veniturile din dobanzile incasate din credite au scazut cu 12%, echivalentul a 158 milioane lei, insa banca aproape a reusit sa le compenseze prin reducerea semnificativa, cu 27%, a dobanzilor platite pentru depozitele clientilor, astfel ca veniturile nete din dobanzi au scazut cu doar 3,2% fata de anul trecut, la 826 milioane lei.
Pe de alta parte, BT a reusit sa-si majoreze cu 8% veniturile nete din comisioane, la 324 milioane lei, astfel ca in total veniturile operationale au avansat cu 1,6%, la 1,4 miliarde lei.
Banca a castigat si din vanzarea titlurilor de stat suma de aproape 200 de milioane de lei, in scadere cu 10% fata de anul trecut, astfel ca si-a diminuat stocul de titluri cu 2,2 miliarde lei, la 8,6 miliarde lei.
Cheltuielile bancii au crescut insa cu 17%, la 717 milioane lei. In consecinta, profitul operational a fost de 736 milioane lei, in scadere cu 10% (81 milioane lei) fata de cel de anul trecut in aceeasi perioada, de 817 milioane lei.
BT a compensat veniturile in scadere prin reducerea cheltuielilor cu riscul de credit: provizioanele au fost mai putine cu 81 milioane lei (18%) fata de anul trecut, reusind astfel sa-si mentina castigul net brut aproape la acelasi nivel ca anul trecut, cu doar 2 milioane de lei mai putin.
La nivelul grupului BT, provizioanele de 445 milioane lei inregistrate in septembrie 2014 au fost anulate odata cu preluarea Volksbank, care a fost provizionata excesiv inainte de tranzactia de vanzare, astfel incat in septembrie 2015 grupul BT inregistreaza exces de provizioane de 18 milioane lei, sporindu-i profitul substantial.
Horia Ciorcilă (foto, dreapta), Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, afirmă: “Suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute de banca noastră pe primele nouă luni din 2015. Suntem concentraţi pe finalizarea integrării Volksbank România în structura Băncii Transilvania de la sfârşitul acestui an şi, în paralel, pe adaptarea Grupului Financiar Banca Transilvania şi a liniilor de business la noua dimensiune rezultată din această tranzacţie”.
[1]
Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania, declară: „Perspectiva stabilă a Băncii Transilvania a fost confirmată recent inclusiv de Fitch Ratings, prin calificativele acordate Băncii Transilvania, care reflectă capitalizarea adecvată, generarea internă de capital, calitatea activelor, profitabilitatea şi acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante”.
BT mentioneaza intr-un comunicat ca rezultatul include impactul modificărilor reglementărilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul că, în conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrată în momentul prestării obligaţiei de plată şi nu a fost amortizată pe parcursul întregului an. De asemenea, rezultatul include cheltuielile de achiziţie şi integrare Volksbank în structura Băncii Transilvania.
Credite noi de 6 miliarde lei
BT si-a majorat activele cu 10,6% de la inceputul acestui an, echivalentul a 3,7 miliarde lei, pana la un total de 39,397 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2015.
Activele grupului BT au crescut mai mult, cu 23%, echivalentul a 8,2 miliarde lei, la 44 miliarde lei, in urma preluarii Volksbank.
Soldul de credite nete (fara provizioane) acordate de BT clientilor a crescut cu 22,3% in acest an, echivalentul a 3,9 miliarde lei, la 21,4 miliarde lei, in timp ce creditele grupului BT s-au majorat cu 42%, la 25 miliarde lei.
Stocul de provizioane ale bancii a scazut cu 3,4%, la un total de 2,4 miliarde lei, iar cel al grupului a crescut cu 2,5%, la 2,7 miliarde lei.
Banca precizeaza intr-un comunicat ca jumătate din cresterea stocului de credite reprezintă creştere organică, cealalta jumatate fiind credite preluate de la Volksbank.
BT a continuat procesul de scoatere de credite neperformante în afara bilanțului, valoarea acestora fiind de 520 milioane lei.
Banca mai spune ca a acordat peste 113.200 de credite noi, incluzand carduri de credit, în valoare de 6 miliarde de lei, in primele noua luni din acest an. Aici trebuie mentionat ca in jur de 15.000 de credite sunt cele ale Volksbank, pentru care s-a facut conversia din franci elvetieni in lei.
BT precizeaza ca a continuat să se focuseze pe sectorul IMM, în primele nouă luni ale anului acordând clienţilor din respectivul sector peste 15.000 de credite noi.
Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,5% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania.
Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 și cel de la 30 septembrie 2015, este de 16,08%.
BT are 1,96 milioane clienti si 2,48 milioane de carduri
Banca Transilvania adauga ca a încheiat la 30 septembrie 2015 cu un portofoliu de 2,48 milioane carduri, generând tranzacții cu 18,7% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de 17,9%. BT are în portofoliu 258.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.
Numărul de clienţi BT a crescut cu 4%, comparativ cu perioada similară a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.
Marja netă de dobândă a crescut de la 2,83 puncte procentuale în semestrul I al anului la 2,93 puncte procentuale, cumulat la 30 septembrie 2015.
Depozitele atrase de la clientii BT au crescut cu 8,3%, echivalentul a 2,5 miliarde lei, pana la un total de 32,5 miliarde lei. De asemenea, BT si-a majorat semnificativ, de peste cinci ori, cu 600 milioane lei, depozitele atrase de la alte banci, care au ajuns la 737 milioane lei. Si imprumuturile de la alte banci au crescut cu 38%, la 1,3 miliarde lei.
BT mai mentioneaza intr-un comunicat ca are o eficiența operațională ridicată, raportul cost/venituri fiind de 49,4%, în ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank România în structura Băncii Transilvania şi a impactului modificărilor legislative cu privire la înregistrarea cheltuielilor privind garantarea depozitelor.
Din punctul de vedere al impactului integrării Volksbank România privind rezultatele financiare, estimările prezentate de BT la Adunările Generale ale Acţionarilor Băncii Transilvania din aprilie şi octombrie a.c. sunt confirmate inclusiv de rezultatele înregistrate la 30.09.2015. Banca Transilvania estimează beneficii de eficientizare la scară largă, cu influenţe pozitive asupra cotei sale de piaţă, ca urmare a achiziţionării VBRO. Cele două bănci vor fuziona în 31 decembrie a.c.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii