Banca Romaneasca are lichiditati pentru a rambursa jumatate dintre depozitele clientilor, in valoare de 4 miliarde lei, in cazul izbucnirii unei crize a bancilor grecesti

Autor:

Bancherul.ro
2015-06-24 00:36

In situatia in care ar izbucni o criza a bancilor grecesti iar romanii s-ar panica si ar incepe sa-si retraga depozitele in valoare de 4 miliarde de lei pe care le au la Banca Romaneaca, subsidiara locala a National Bank of Greece (NBG), banca dispune de lichiditati constand in titluri de stat, numerar sau conturi la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii pentru a rambursa rapid jumatate din toate economiile clientilor si sa continue sa functioneze fara a intra in faliment.

Asta rezulta din datele publicate de banca in raportul anual si in cel privind riscurile, informatii publice pe care toate bancile trebuie sa le publice, tocmai pentru a alunga temerile publicului si clientilor. O banca netransparenta, care nu-si publica aceste date, inseamna ca are ceva de ascuns, ceea ce este grav. Nu este cazul Bancii Romanesti, si nici a Alpha Bank, dupa cum am vazut ieri.

Concret, pe termen scurt, de pana la o luna, Banca Romaneasca dispune de numerar in valoare de 146 milioane lei si de rezerve minime obligatorii la BNR de 726 milioane lei, la care se adauga rambursarile de credite acordate clientilor, de 143 milioane lei, plus alte lichidiati, totalul ridicandu-se la 1 miliard de lei.

Suplimentar, banca detine titluri de stat in valoare de 1,195 miliarde lei, majoritatea la termene intre 1 si 5 ani, dar care pot fi vandute sau aduse ca garantie pentru obtinerea de imprumuturi de urgenta de la BNR.

In total, asadar, lichiditatile Bancii Romanesti disponibile pe termen de pana la o luna sunt de 1 milard de lei, iar daca adaugam si totalul titlurilor de stat, se ridica la aproximativ 2,2 miliarde lei.

Jumatate dintre depozite sunt la termen de 1 luna

De cealalta parte, Banca Romaneasca are depozite atrase de la clienti in valoare totala de aproape 4 miliarde de lei, dintre care jumatate, adica aproape 2 miliarde lei, sunt la termen de pana la o luna.

La acestea se adauga depozitele bancii-mama din Grecia (National Bank of Greece – NBG), in valoare de 1,8 miliarde lei, cele mai multe, respectiv peste o jumatate de miliard pe termen scurt, de pana la o luna.

Banca are asadar datorii totale de 2,5 miliarde lei cu scandenta de pana la o luna, fata de lichiditatile de doar 1 miliard de lei disponibile la acelasi termen, ceea ce inseamna un deficit de lichiditate pe termen scurt, de pana la o luna, de aproape 1,5 miliarde lei.

Daca punem insa la socoteala toate titlurile de stat, de aproape 2 miliarde de lei, care se pot valorifica rapid sau se pot aduce drept garantii pentru obtinerea de lichiditati de urgenta de la BNR, atunci banca iese cu un excedent de o jumatate de miliard de lei.

Sa nu uitam insa ca la datorii am pus la socoteala numai jumatate din depozitele totale ale clientilor Bancii Romanesti, de 4 miliarde de lei. Ceea ce inseamna ca in cazul teoretic in care ar fi retrase toate depozitele, banca ar fi nevoita sa apeleze la resurse externe, precum lichiditati de urgenta de la banca centrala, pentru a putea face fata platilor pentru deponenti.

BNR ar putea sa imprumute Banca Romaneasca fara prea mari riscuri, intrucat solvabilitatea bancii este ridicata: rata fondurilor proprii totale era de 19,97% la finalul lui 2014, peste media sistemului bancar.

Comentarii

RZB estimeaza

bancile si-ar putea majora stocul de credite cu 44 miliarde eu

De UNDE poate veni asa crestere: - multinationals se finanteaza tot mai mult la nivel de grup si apoi subsidiarele locale finantate intra-grup (NET BASIS expuneri locale pe aceste segment scad si vor continua sa scada ! plain simple :) - local large corp - asta poate eventual main driver mai ales consortii pentru marile proiecte de infrastructura ... - IMM uri - sa fim seriosi - retail & IPOTECILE - sa speram ca analistii lor nu mizeaza DIN NOU :( ca la un stoc de locuinte in moderata crestere sa avem din nou asemnea valori DOAR din inflatarea (strongly fuelled de mix ul dobinzi & garantii guv.) ARTIFICIALA a preturilor in real estate ... comparam doar cu US median house undeva la max 150 K USD vs median income de 40 K si realizam ca ceva are mare potential dysfunctional ... AGAIN - ceea ce ar fi pacat dupa lectia ultimei crize induse (NOROCUL NOSTRU) exogen via US ca local se pare ca nu puteam controla dezechilibriul pret vs venit (introducem in ecuatie doar disponibilul si e si mai grav) sa speram ca RZB este pe linga in estimare ... spre binele nostru APROPOS - din cele 20 si ceva de mld. restante peste un 1 an cred ca e relativ usor sa avansam o cifra cam cat va fi net loss - un credit restant deja de un an de zile ... astea vor fi booked pe la anul deci cel putin primii 2 ani din estimarea RZB sunt infirmati de realitate ...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii