Banca Italo-Romena isi schimba numele in Veneto Banca, in urma procesului de fuziune prin absorbtie cu banca-mama din Italia. Banca a avut pierderi de 11,7 milioane euro in 2013

Autor:

Bancherul.ro
2014-04-16 17:26

Banca italiana Veneto Banca va finaliza luna viitoare procesul de fuziune prin absorbtie a sucursalei Italo-Romena, prezenta in Romania cu 23 de unitati teritoriale, acestea urmand astfel sa preia numele bancii-mama. Procesul de fuziune a fost initiat anul trecut, motivele tinand de nevoia de simplificare a organizarii grupului si de reorganizare pentru a deveni mai eficient dupa criza, se arata in raportul anual al bancii.

Italo-Romena functiona pana acum ca sucursala a bancii cu acelasi nume, o entitate italiana cu sediul in Treviso, Italia, detinuta integral de grupul Veneto Banca, astfel ca de acum inainte banca va deveni sucursala a grupului.

Fuziunea de jure va fi finalizata in 26 mai 2014, insa efectele contabile si fiscale vor fi antedatate la 1 ianuarie 2014, potrivit raportului grupului.

Reprezentantii bancii au precizat, pentru Bancherul.ro, ca fuziunea nu schimba planurile bancii in Romania, in afara de schimbarea numelui, banca dorind sa ramana in tara si sa-si dezvolte operatiunile. Anul trecut, banca a cumparat sediul din Pipera in care functioneaza, Nova Building, pentru 17 milioane de euro.

Din aprilie 2012, Italo-Romena si-a schimbat echipa de conducere, presedintele bancii fiind Paolo Mariani (foto). Acesta declara, la vremea respectiva, ca a venit in Romania cu misiunea de a implementa o strategie de concentrare a produselor si serviciilor catre sectorul IMM-urilor, atat a celor cu capital italian dar si a celor romanesti. Banca italiana are planuri de crestere sustenabila si echilibrata in Romania, pe termen lung, spunea el, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

In 2012, italienii au renuntat si la firma de leasing, Italo Romena Leasing IFN, ale carei active au fost preluate de banca, devenita ulterior firma de consultanta Montevede Consulting Ltd. Aceasta a disparut, apoi, la finalul lui 2013, fiind preluata de catre o alta companie a grupului, Immobiliare Italo Romena SRL.

Italo-Romena a avut pierderi de 11,7 milioane euro in 2013

Provizioanele mari pentru acoperirea pierderilor din creditele neperformante a provocat bancii Italo-Romena pierderi de 11,7 milioane euro in 2013, in crestere cu 5,7% fata de anul precedent, cand s-au ridicat la 11 milioane euro.

Banca a fost nevoita sa faca ajustari in valoare de 25 de milioane de euro pentru a acoperi deteriorarea calitatii portofoliului de credite comerciale.

Pe de alta parte, profitul a avut de suferit si in urma ajustarii valorii bancii cu 32,5 milioane euro. Rezultatul a fost afectat si de politica mai restrictiva in privinta inregistrarii veniturilor din dobanzile aferente creantelor incomplete si nesigure.

Astfel, veniturile nete din dobanzi au scazut in 2013 cu 33%, de la 30 la 20 de milioane de euro, in timp ce venitul net din comisioane a scazut cu 24%, de la 39 la 30 de milioane de euro. Pe de alta parte, costurile de operare au scazut cu doar 2,8%, la 20,3 milioane euro.

Cu toate acestea, mentioneaza grupul Veneto Banca  in raportul anual, performanta operatiunilor ramane satisfacatoare, dupa cum este demonstrata de indicatorul ROA (Return on assets), respectiv rentabilitatea activelor (profitul net raportat la volumul activelor) la nivelul de 1,1%, peste cel al sistemului bancar romanesc, de 0,14% la finalul lui 2013.

Pe de alta parte, cee ce nu se evidentiaza in raport, in privinta rentabilitatii capitalurilor, ROE (Return on Equity), banca italiana este substantial sub media pietei: -18%, fata de 1,28% a sistemului bancar romanesc.

Raportul cost/venit s-a inrautatit considerabil anul trecut, de la 51,5% la 63%.

In raport se mai arata ca banca face eforturi sa revina pe profit, prin cresterea veniturilor din serviciile tranzationale, sperand in acelasi timp o imbunatatire a riscului de credit odata cu imbunatatirea situatiei economice.

Banca si-a majorat volumul de depozite cu 6,3% in 2013, de la 621 la 661 milioane euro, o pondere de 54% fiind in lei, in timp ce creditele au scazut cu aproape 7%, la 882 milioane euro. O pondere de 90% din volumul de credite sunt in valuta.

Banca noteaza ca si-a redus anul trecut cu 100 de milioane de euro, la aproximativ 200 de milioane de euro, volumul finantarilor de pe piata interbancara, compensate de creditele de banca-mama cu care a sustinut portofoliul de finantari comerciale.

Banca Italo-Romena si-a ajustat astfel cu 12,5% raportul credite depozite, care a coborat de la 152% la 133%.

Rata creditelor neperformante a crescut puternic anul trecut, de la 10,3% la 14,5%, fiind insa cu mult sub media sistemului bancar, de 20%.

Activele Italo-Romena se ridicau la 1,1 miliarde euro, in crestere cu 4,5% fata de anul anterior. Italo-Romena avea la finalul lui 2013 un numar de 300 de angajati, 23 de unitati teritoriale.

Capitalul social al Italo-Romena a crescut anul trecut cu 9 milioane de euro, la 58 de milioane de euro. In aprilie 2013 s-a aprobat o majorare de capital de 20 de milioane de euro cu fonduri furnizate de banca-mama

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii