BANCI | Analiza

Banca Centrala Europeana: Riscul ca doua mari banci din zona euro sa intre simultan in default a crescut semnificativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-19 20:56

Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default (incapacitate de plată) a crescut semnificativ în ultimele şase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare în 2007, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE).

Probabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în default în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.

"Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din zona euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.

BCE a luat în considerare la calcularea indicatorului cotaţia acţiunilor şi a CDS-urilor băncilor.

"La nivel general, riscuile la adresa stabilităţii financiare a zonei euro au crescut considerabil în semestrul al doilea", a declarat vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, într-o conferinţă de presă.

Cel mai mari riscuri sunt, în opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt.

Constancio a spus că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică.

El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării.

În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât "este de neconceput", a spus Constancio, reiterând poziţia BCE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii