BANCI | Stirea Zilei

Banca Centrala Europeana (BCE) trage cu toate tunurile pentru a salva economia europeana de la deflatie: dobanzi negative si bani gratis din elicopter pentru banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-10 22:26

Banca Centrala Europeana (BCE) a tras astazi cu patru tunuri deodata pentru a salva zona euro de la deflatie, in contextul in care inflatia a revenit pe teritoriu negativ iar perspectivele de crestere economica pe plan global s-au inrautatit: a scazut dobanda de referinta la 0%, o surpriza pentru analisti, a redus cu inca 10 puncte de baza dobanda la facilitatea de depozit, pana la -0,40%, o masura anticipata, a majorat cu 20 de miliarde de euro lunar programul QE, la 80 de miliarde de euro, si, o alta surpriza, a lansat un nou program de finantare ieftina, practic gratis, cu 0% dobanda, pentru banci.

Mai mult, Mario Draghi, presedintele BCE, a lansat si un forward guidance: “Dobanzile vor ramane la un nivel mic, foarte mic, pentru o lunga perioada de timp, care va depasi orizontul de timp al achizitiilor de active (programate pana cel tarziu in martie 2017). In acest moment, nu preconizam ca va trebui sa reducem dobanda si mai mult. Fireste ca noi evenimente ar putea schimba situatia si perspectivele.” Ceea ce inseamna ca nu este exclus ca dobanda de referinta sa ajunga negativa, iar cea la depozite sa scada si mai mult.

“Experienta pe care am avut-o cu dobanzile negative (la facilitatea de depozit pentru banci) a fost foarte pozitiva in privinta imbunatatirii conditiilor de finantare a bancilor si transmiterii acestora in economia reala”, a adaugat Draghi.

Cu alte cuvinte, dobanzile negative le-au influentat pe cele de pe piata monetara, astfel ca bancile s-au putut finanta mai ieftin si au putut diminua si dobanzile la creditele pentru clienti.

Dobanzile negative nu au afectat profitabilitatea bancilor, in medie, desi exista diferente intre banci, a adaugat Draghi.

Dimpotriva, a precizat vicepresedintele BCE, Vítor Constâncio: marja neta de dobanda a bancilor a crescut anul trecut, in ciuda faptului ca aveau dobanzi negative la facilitatea de depozit a BCE.

Ceea ce reflecta faptul ca dobanzile negative au determinat reducerea costului de finantare al bancilor, intrucat dobanzile de pe piata interbancara au scazut, datorita dobanzilor negative. De asemenea, si dobanzile pe termen lung au scazut, datorita asteptarilor ca dobanzile se vor mentine la niveluri scazute pe o perioada mai mare, astfel ca bancile au avut de castigat si de pe urma cresterii randamentului titlurilor de stat detinute.

“S-a dovedit ca fara masurile BCE, cresterea economica ar fi fost mai scazuta. In schimb, o crestere economica mai mare a determinat reducerea riscurilor (creditelor neperformante) ale bancilor, avand ca rezultat majorarea profitabilitatii acestora (ROE) de la 3,8% in 2014 la 5,7% in 2015. E important de mentionat ca este vorba de o cifra in termeni reali, pentru ca inflatia a fost 0”, a adaugat Constancio.

Focus spre instrumentele neconventionale

Draghi a precizat ca strategia BCE este de a se concentra mai putin pe dobanzi si mai mult pe instrumentele neconventionale de politica monetara.

“Dobanzile negative au fost intruduse cu un anumit scop. Cand dobanzile ating nivelul 0, asteptarile pentru viitor sunt ca acestea sa creasca. Dar cu dobanzile negative, am reusit sa anulam aceste asteptari. In masura in care dispunem de alte instrumente in acest scop, cu siguranta le vom folosi pe acestea. Si am aratat deja acest lucru cu diversele instrumente utilizate pana in prezent”, a precizat seful BCE.

Draghi a explicat, de asemenea, de ce s-a decis lansarea unui nou program de finantare pentru banci (TLTRO II): “revenirea economica din zona euro este inca prea anemica. Din experienta pozitiva a primului program, noul program credem ca va oferi bancilor conditii de finantare atractive pentru a acorda credite companiilor. Ofera, de asemenea, o finantare stabila pe termen lung, fiind vorba de o perioada de 4 ani, in conditiile unui mediu de finantare volatil si incert pentru banci. Alaturi de celelalte masuri standard si non-standard, acest program va contribui la revenirea inflatiei spre tinta de sub 2% pe termen mediu.”

Vezi aici declaratiile de la conferinta de presa a BCE

Comentarii

IOI
zero
Too much, sometimes I feel I can't take anymore so much:) heartless talks.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii