BANCI | Analiza

Banca Centrală Europeană are indoieli cu privire la independenta BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-05-13 15:24

Banca Centrală Europeană are îndoieli în legătură cu independenţa instituţională, personală şi financiară a băncilor centrale din Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Aceasta este una dintre concluziile raportului de Convergenţă 2010, publicat ieri de Banca Centrală Europeană şi în care se evaluează convergenţa economică şi legală a nouă state membre ale Uniunii Europene (UE). Documentul include şi Estonia.

În privinţa acestui ultim aspect, denumit "convergenţă legală", BCE semnalează că în ţările examinate cadrul juridic nu era, la data de 12 martie, compatibil cu toate cerinţele necesare pentru adoptarea euro, stabilite prin tratatele şi statutele sistemului european de bănci centrale şi de BCE.

Pe 22 aprilie, Parlamentul eston a adoptat legea privind introducerea euro, care a eliminat incompatibilităţile ce existau încă în această ţară.

"În schimb, în toate celelalte ţări analizate continuă să existe incombatibilităţi în ceea ce priveşte independenţa băncii centrale", precizează BCE.

În toate ţările examinate, cu excepţia Lituaniei, "aceste incompatibilităţi se referă atât la interdicţia de finanţare monetară ca şi la integrarea legală a respectivelor bănci centrale în sistemul euro", menţionează BCE.

Criticile BCE privind independenţa băncilor centrale din unele ţări comunitare vin într-un moment în care propria autoritate monetară se confruntă cu acuzaţii similare.

BCE a acceptat în negocierea comunitară a planului de 750.000 milioane euro de ajutoare pentru stabilitate în zona euro să intervină direct pe pieţele datoriei publice şi private.

Pentru analişti, această măsură, care nu se găseşte în manualele BCE, ridică întrebări asupra independenţei instituţiei europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii