Banca Carpatica (BCC) a anuntat pierderi de 42 milioane lei in 2016, cu 44% mai mici decat anul anterior, dar cu 27% (aproape 9 milioane lei) sub nivelul bugetat, din cauza veniturilor mai mici din dobanzi, pe fondul curatarii bilantului, precum si a cheltuielilor cu restructurarea si fuziunea cu Patria Bank.
Banca mentioneaza ca in a doua parte a anului trecut si-a optimizat reteaua teritoriala la un numar de 79 de agentii, in urma inchiderii unui numar de 34 de unitati, si si-a redus costurile operationale cu 15%, conform planului aprobat initial.
De asemenea, banca a reusit sa-si majoreze cu aproape 10 milioane lei fata de nivelul bugetat veniturile din recuperarea de credite neperformante.
Carpatica, care-si va schimba numele in Patria Bank in urma fuziunii cu aceasta, proces in curs de finalizare, si-a relansat activitatea de credite in luna septembrie 2016 si a lansat produse noi de retail in aceasta luna.
Activele Carpatica au scazut, din cauza planului de restructuare, cu 15%, la 2,6 miliarde lei.
Banca are o lichiditate ridicata: 65% din activele totale sunt lichide, dintre care 44% sunt titluri de stat. Raportul credite/depozite este de 34%, cu mult sub cel al sistemului bancar, de 80%, ceea ce permite bancii sa-si majoreze volumul de credite.
Solvabilitatea Carpatica a crescut la 14,6% in 2016, de la 4,9% in 2015, in urma majorarii de capital din februarie 2016. Banca mentioneaza ca indeplineste cerinta de amortizor combinat de capital.
Comunicatul BCC:
Rezultate financiare preliminare 2016
I. Sumar executiv
Banca Carpatica (‘BCC’) si-a propus prin bugetul aprobat in Iulie 2016 ca in a doua jumatate a anului 2016 sa desfasoare un program de reorganizare a activitatii si de eficientizare a retelei teritoriale de sucursale si agentii, concomitent cu reducerea cheltuielilor administrative si relansarea activitatii de creditare.
Un bilant preliminar al acestor initiative desfasurate in 2016 arata ca banca si-a indeplinit in intregime obiectivele legate de reorganizarea retelei teritoriale, optimizand structura acesteia la un numar de 79 de agentii bancare care asigura o acoperire nationala, precum si specializarea fortei de vanzare pe principalele segmente de clientela targetate.
Un alt obiectiv integral indeplinit este cel al reducerii costurilor operationale cu -15% la nivelul intregului an 2016 fata de anul 2015, insa avand in vedere trendul lunar descendent al acestor cheltuieli banca apreciaza ca a realizat un nivel de reducere al cheltuielilor operationale la nivelul trimestrului IV al anului 2016 cu -24% mai mic decat in anul 2015, iar la nivelul estimat pentru trim.I al anului 2017 (in urma finalizarii optimizarii retelei in luna Decembrie 2016) o reducere cu -32% a cheltuielilor operationale recurente fata de anul 2015.
Deasemenea, banca si-a depasit obiectivele propuse prin buget in privinta recuperarilor de credite neperformante (atat cele bilantiere cat si cele scoase inafara bilantului), realizand astfel un rezultat cu 9,7 mil. LEI mai bun decat cel bugetat pentru anul 2016 si cu 35,3 mil. LEI mai bun decat in anul precedent, in contextul in care a realizat si scoaterea inafara bilantului bancii de credite neperformante cu sanse reduse de recuperare in valoare de 88 mil. LEI.
In aceste conditii banca a realizat o pierdere neta preliminara de 42 mil. LEI, un rezultat cu 8,9 mil. LEI mai slab decat cel prevazut in bugetul aprobat pentru anul 2016 (pierdere de 33,2 mil. LEI), pe fondul urmatoarelor evolutii principale:
· venituri nete din activitatea bancara mai mici cu (14 mil.) LEI (-14%) fata de nivelul bugetat generata de scaderea nivelului dobanzilor si a portofoliului de credite, inclusiv ca rezultat al procesului de curatare a portofoliului si de intensificare a activitatii de recuperare a creditelor neperformante;
· cheltuieli cu angajamente fata de personal legate de procesul de restructurare si de fuziune in valoare de (4 mil.) LEI;
· compensat partial de obtinerea unor venituri din recuperarea de credite neperformante cu 9.7 mil. LEI mai mari decat nivelul bugetat.
Relansarea activitatii de creditare si promovarea unor produse noi pe care banca nu le-a oferit in ultimii ani s-a realizat cu predilectie incepand cu luna septembrie a anului 2016 si cu lansarea de produse noi de retail in februarie a.c..
Banca a parcurs cei mai importanti pasi operationali in vederea realizarii fuziunii prin absorbtia Patria Bank in cursul anului 2016 si in prima luna a anului 2017, insa parte din investitiile realizate in scopul realizarii fuziunii vor fi finalizate si puse in functiune abia in anul 2017, cu ocazia finalizarii procesului de fuziune.
II. Situatia pozitiei financiare a Bancii la 31.12.2016 (preliminare)
· La 31 decembrie 2016 activul total era mai mic cu 450 mil. LEI (-15%) comparativ cu cel inregistrat la 31 decembrie 2015, cu -6% sub nivelul bugetat, motivele scaderii fiind analizate in cele ce urmeaza.
· Activele lichide (disponibilitatile in casierie, conturile la Banca Centrala, creantele asupra institutiilor de credit, portofoliul de active financiare – detinute pentru tranzactionare, disponibile in vederea vanzarii si investitiile pastrate pana la scadenta) s-au pastrat la un nivel de 65% din total active, similar cu nivelul inregistrat la 31 decembrie 2015.
· Creditele si avansurile acordate clientelei, in valoare neta, au inregistrat o scadere cu 213 mil. LEI (-27%) fara de anul anterior, in contextul in care banca a intensificat activitatea de recuperare a creditelor neperformante si de curatare a portofoliului de credite prin scoaterea inafara bilantului a unei sume de 88 mil. LEI din creditele neperformante acoperite integral cu provizioane. Soldul creditelor scoase in afara bilantului la 31 decembrie 2016 este de 417 mil. LEI (353 mil. LEI la 31 decembrie 2015).
In luna Iulie 2016 s-a aprobat de catre AGA Planul de activitate pentru anul 2016, in baza caruia Banca si-a reluat activitatea de creditare, cu o crestere a activitatii de creditare in lunile septembrie – decembrie 2016, insa inferioara valorilor bugetate pentru aceeasi perioada.
· Datoriile totale ale Bancii au scazut la 31 decembrie 2016 cu 505 mil. LEI (-17%) fata de 31 decembrie 2015, pe fondul reducerii bazei de depozite atrase de la clientela nebancara cu 459 mil. LEI (-16%), ca urmare a reducerii numarului de sucursale si agentii de la 113 la finele anului 2015 la 79 la finele anului 2016. Din totalul de 34 de unitati inchise in anul 2016, un numar de 18 au fost inchise in luna Decembrie 2016, avand un impact limitat in scaderea depozitelor pana la finele anului 2016.
· Banca inregistreaza o pozitie de lichiditate ridicata, 65% din activ fiind reprezentata de activele lichide si in principal de portofoliul de tiluri de stat (44%), structura bilantiera ramanand neafectata de efectele reorganizarii retelei de unitati teritoriale a bancii. Raportul Credite/Depozite se situeaza la un nivel de 34% (Dec. 2015: 37%), cu mult sub nivelul sistemului bancar (peste 80%), reflectand aceasta pozitie de lichiditate ridicata a bancii si de stabilitate a deponentilor. Toti indicatorii de lichiditate reglementati se situeaza la valori mult superioare nivelurilor reglementate.
· La 31 decembrie 2016, Banca avea imprumuturi atrase in valoare totala de 15 mil. LEI (63 mil. LEI la 31 decembrie 2015) cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv cu Ministerul Finantelor Publice pentru programe de finantare rurala, precum si cu Banca Europeana de Investitii destinate implementarii unor programe speciale de finantare a clientelei IMM. Scaderea de sold este datorata rambursarii anticipate, din initiativa BCC, a unei facilitati de finantare in valoare de 8,5 mil. EUR catre Banca Europeana de Investitii, in scopul reducerii cheltuielilor cu dobanzile.
· Solvabilitatea calculata de 14,6% este in crestere cu 9,7 puncte procentuale fata de valoarea de 4,9% din 31 decembrie 2015; revenirea solvabilitatii peste cerintele reglementate se datoreaza majorarii de capital inregistrata in luna Februarie 2016. Banca indeplinea la finele anului 2016 cerinta de amortizor combinat aplicabila.
III. Situatia performantei financiare a Bancii la 31.12.2016 (preliminare)
Analiza performantei financiare in anul 2016 comparativ cu anul trecut si cu bugetul aprobat pentru anul incheiat:
· Veniturile din dobanzi si comisioane: Banca si-a propus prin Planul de activitate pentru anul 2016 sa realizeze in a doua parte a anului 2016 o reorganizare a activitatii, a fortei de vanzare si a retelei teritoriale concomitent cu un program consistent de reducere a costurilor administrative, si, in aceste conditii, prin Bugetul aprobat in Iulie 2016, banca si-a propus tinte ambitioase in sensul pastrarii veniturilor nete din dobanzi si comisioane la nivelul din anul anterior.
Banca raporteaza la finele anului un grad de realizare a Bugetului de 81% in cazul veniturilor nete din dobanzi si de 93% in cazul veniturilor nete din comisioane, pe fondul unei performante mai reduse a vanzarilor de credite noi decat anticipat, insa in contextul pastrarii unei clientele active si cu un nivel constant de tranzactionare si in contextul reducerii cheltuielilor cu dobanzile pentru depozitele atrase de la populatie si agentii economici.
· Venitul net din administrarea portofoliului de titluri de stat (active financiare disponibile in vederea vanzarii si portofoliul de tranzactionare): se situeaza cu 39% peste nivelul bugetat pentru anul 2016, cu un impact pozitiv in rezultatul net fata de buget de 2,482 mil. LEI, desi la aproape jumatate fata de anul precedent, intrucat randamentele pe piata titlurilor de stat au inregistrat o scadere in cursul anului trecut. Este important de mentionat si faptul ca portofoliul de titluri de stat a fost restructurat in cursul anului 2016 in scopul reducerii riscului de dobanda asumat de catre banca.
· Impactul net al provizioanelor aferente portofoliului de credite si al actiunilor de recuperare a creditelor neperformante (cheltuieli nete cu ajustari de depreciere a creditelor si recuperari din credite scoase in afara bilantului):
In Bugetul pentru anul 2016 Banca si-a asumat un nivel de recuperare (venituri) din creditele scoase in afara bilantului de 18,6 mil. LEI pentru a fi realizat in a 2-a jumatate a anului 2016, nivel de 3 ori mai mare decat sumele realizate in anul anterior (2015) si similar cu totalul veniturilor de acest tip realizate in ultimii 3 ani cumulat (in anii 2013-2015 s-au realizat astfel de venituri in total de 19,2 mil. LEI). Banca a reusit sa atinga in 2016 un nivel al recuperarilor din credite scoase in afara bilantului de 23,8 mil. LEI, reprezentand un nivel de realizare de 128% a acestui obiectiv bugetar, cu un impact pozitiv in rezultatul final mai bun cu 5,214 mil. LEI.
In ce priveste creditele neperformante bilantiere, in pofida faptului ca banca a scos inafara bilantului credite acoperite integral cu provizioane in suma totala de 88 mil. LEI, banca a realizat recuperari de credite neperformante bilantiere in valoare totala de 85 mil. LEI, generand reluari de provizioane aferente creditelor neperformante, in urma carora cheltuiala (neta) aferenta ajustarilor pentru deprecierea creditelor si avansurilor acordate este cu 4,442 mil. LEI (-13%) mai mica decat nivelul bugetat pentru 2016.
Cumulat, din cele doua categorii de mai sus (recuperari de credite neperformante bilantiere si extrabilantiere) impactul pozitiv in rezultatul net fata de buget este de 9,656 mil. LEI si cu 35,279 mil. LEI mai bun decat in anul precedent.
· Cheltuielile operationale:
Bugetul pentru anul 2016 prevedea un obiectiv declarat inca de la momentul aprobarii acestuia ca fiind un obiectiv ambitios de reducere a cheltuielilor operationale cu -15% (19,5 mil. LEI) pentru intregul an 2016 fata de anul anterior, desi programul de reducere a costurilor si de reorganizare a inceput abia in a 2-a jumatate a anului 2016. Banca a realizat obiectivul bugetat de reducere a cheltuielilor operationale cu -19 mil. LEI fata de anul precedent, la nivelul de 115,9 mil. LEI, fara o deviatie semnificativa de la nivelul bugetat de 115 mil. LEI.
Acest nivel al cheltuielilor operationale include si o valoare de 1,25 mil. LEI reprezentand costuri de fuziune partial realizate in cursul anului 2016, acestea nefiind de natura cheltuielilor recurente si care nu au fost incluse in cheltuielile operationale bugetate.
Considerand trendul descrescator al cheltuielilor operationale lunare in anul 2016, pe parcursul implementarii programului de restructurare si de reducere de costuri, consideram relevant nivelul cheltuielilor operationale inregistrat in trim.IV al anului 2016, nivel care inregistreaza o scadere de -24% fata de media trimestriala a anului 2015.
Avand in vedere ca in ultimul trimestru al anului 2016 s-a desfasurat un program de reorganizare a retelei de unitati teritoriale si de optimizare a prezentei teritoriale a Bancii, efectele acestuia se fac simtite abia incepand cu trimestrul I al anului 2017. Astfel nivelul cheltuielilor operationale ale bancii estimate pentru trimestrul I al anului 2017, inregistreaza o scadere de -32% fata de media trimestriala a anului 2015, acest procent cuantificand intr-o masura completa efectelor programului de restructurare al costurilor desfasurat pe parcursul anului 2016.
Prezentam mai jos evolutia principalelor categorii de cheltuieli operationale:
– cheltuielile de personal au scazut cu -11% fata de anul precedent ca urmare a reducerii numarului de angajati activi (de la 866 la 31 decembrie 2015 la 626 la 31 decembrie 2016). Scaderea cu -27% a numarului de personal este in linie cu planul de reducere a costurilor, aprobat prin Planul de activitate pentru anul 2016.
– cheltuielile operationale non-salariale s-au diminuat cu -15% fata de 2015 ca urmare a implementarii unor masuri de eficientizare a activitatilor atat la nivelul retelei teritoriale cat si la nivelul Centralei.
Vezi detalii in raportul trimestrial al Carpatica
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii