Aveti grija unde va depuneti banii! O sucursala a unei banci bulgaresti ne momeste cu dobanzi la depozite de 6,5%, duble fata de media pietei

Autor:

Bancherul.ro
2014-05-27 10:11

Stiati ca exista o banca in Romania, TBI Bank, dispusa sa ne plateasca o dobanda de 6,5% pe an pentru un depozit in lei la termen de 9 luni, conform site-ului bancii? Este vorba de o dobanda inca o data mai mare decat ceea ce platesc in medie restul bancilor romanesti (La CEC Bank, de exemplu, dobanda e 3,1%). Problema este ca aceasta banca, TBI Bank, infiintata anul trecut, este o sucursala a unei banci bulgaresti cu acelasi nume, cu sediul in Sofia, asadar depozitele sale sunt garantate de autoritatile financiare din Bulgaria.

Sa ne amintim, deci, de lectia invatata anul trecut, in cazul Bank of Cyprus, care avea, de asemenea, statut de sucursala a bancii-mama din Cipru, ceea ce inseamna ca depozitele sale erau garantate de autoritatile din Cipru, banca fiind, in acelasi timp, supravegheata prudential de autoritatile acestei tari si nu de BNR.

Atunci, in momentul in care bancile din Cipru au intrat in criza si s-a decis nationalizarea depozitelor peste plafonul garantat la nivel european, de 100.000 de euro, romanii si firmele romanesti care aveau depozite la Bank of Cyprus erau in pericol de a le pierde. Pana si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) avea depozite substantiale la Bank of Cyprus, banca ce platea, de asemenea, dobanzi mult mai mari decat alte banci romanesti.

BNR a dus insa o adevarata lupta de negocieri cu autoritatile din Cipru si cu institutiile europene si FMI pentru a salva depozitele romanilor, prin transferul la cealalta banca cipriota din Romania, Marfin Bank, care are statut de banca romaneasca, supravegheata de BNR si cu depozite garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania (FGDB).

Pentru a lamuri situatia bancilor romanesti si sucursalele straine, trebuie sa stiti ca majoritatea bancilor din Romania, printre care BCR, Raiffeisen, BRD, UniCredit, Bancpost, Alpha, desi sunt detinute de banci straine, au statut juridic de banci romanesti, asadar sunt supravegheate de BNR iar depozitele sunt garantate, in limita a 100.000 de euro, de FGDB.

Pe de alta parte, exista si banci cu statut de sucursale ale bancilor straine, precum TBI Bank, Bank of Cyprus, ING, Italo-Romena, ceea ce inseamna ca acestea sunt supravegheate de bancile centrale din tarile de origine, iar depozitele romanilor din respectivele banci sunt garantate de fondurile de garantare din respectivele tari.

Nu stim cine e si ce rezultate are TBI Bank

In cazul TBI Bank, faptul ca este o sucursala a unei banci straine, din Bulgaria, nu ar fi cea mai mare problema, intrucat se presupune ca banca sa mama este, la randul ei, supravegheata de banca centrala din aceasta tara, iar in cazul unui faliment, romanii vor fi despagubiti de autoritatile din aceasta tara.

Ingrijorator este insa faptul ca, atunci cand vrei sa afli cine este, de fapt, aceasta banca, adica de cine este detinuta si care este situatia sa financiara, cat de solida este, gasesti prea putine informatii disponibile.

Pe site-ul TBI Bank din Romania nu exista niciun fel de informatii cu privire la situatia financiara a sucursalei sau a bancii-mama din Bulgaria, informatii care sa ofere clientilor bancii increderea ca au de-a face cu o banca de incredere.

„TBI Bank face parte din grupul TBIF Financial Services B.V., care include si companiile prezente pe piata din Romania, TBI Leasing IFN SA, TBI Credit IFN SA.”, se spune doar despre banca, fara a se preciza alte date financiare.

Despre TBI Credit IFN stim ca este o firma de credite de consum si de carduri de credit care in perioda premergatoare crizei din 2008 practica niste dobanzi uriase, ce ajungeau la 40-50% pe an.

Reprezentantii TBI Bank Romania nu doresc sa ofere informatii

In consecinta, am solicitat informatii despre banca de la reprezentantii TBI Bank Romania, direct si prin intermediul unei agentii de PR, insa acestia nu au dorit sa raspunda la intrebari. De ce? Nu am primit raspuns nici la aceasta intrebare. Suspect, nu? Cu siguranta ca misterul si opacitatea nu ar trebui sa faca parte din conduita unei  institutii financiare.

Am mers, de aceea, mai departe si am consultat site-ul bancii-mama din Bulgaria, o copie a celui romanesc (sau invers), tot fara nicio informatie financiara disponibila, singura precizare fiind, de asemenea, ca este vorba de o banca ce face parte din grupul TBIF Financial Services B.V.

Am cautat asadar si pe site-ul TBIF.com, care pasteaza misterul. Tot ce am putut afla acolo a fost ca „misiunea noastra este sa fim un furnizor principal de servicii financiare pentru clientii retail si IMM in Bulgaria si Romania”.

Am aflat insa aici ca TBIF este detinuta de fondul de investitii Kardan din Israel, asa ca am mers pe site-ul fondului sa aflam despre ce este vorba.

Fiind vorba de o firma listata la bursele din Amsterdam si Tel Aviv, este obligata sa-si publice situatiile financiare, asa ca aici am gasit ceva cifre, dar nu suficient de multe incat sa ne lamureasca ce se intampa cu banca din Romania.

Problema este ca fondul Kardan a acumulat pierderi serioase de-a lungul ultimilor trei ani: 409 milioane euro in 2011, 138 milioane euro in 2012 si 122 milioane euro in 2013.

In consecinta, capitalul sau s-a subtiat serios, cam de 10 ori, de la 735 milioane euro in 2011 la doar 71 milioane euro in 2013. Iar activele s-au redus de la 3,3 miliarde in 2011 la 924 milioane euro in 2013. Numarul angajatilor aproape s-a injumatatit, de la 7.000 la 2873 in 2013, dintre care 1450 la TBIF. Fondul mai este implicat in activitati imobiliare in China.

Fondul a fost nevoit in aceste conditii sa-si vanda participatia de 50% din banca ruseasca Sovcombank in 2012 si sa inceapa negocierile de vanzare a firmei de leasing Avis din Ucraina, controlata in proportie de 66%.

In raportul pe 2013 al Kardan se mentioneaza ca fondul a fost nevoit sa reduca si valoarea firmelor de leasing si de credite de consum din Romania cu 3,9 milioanne de euro, din cauza conditiilor dificile ale pietei. In acelasi timp, au fost scoase la vanzare trei centre comerciale din complextul Platinium V.

Creditele de consum acordate de TBI Credit s-au injumatatit anul trecut, de la 50 la 27 milioane euro, conform raportului anual.

Despre banca, se mentioneaza ca dupa obtinerea licentei de functionare cu sucursala straina la finalul lui 2012, aceasta a inceput sa functioneze din 2013, avand o forta de vanzari directe compusa din 300 de agenti. Banca a deschis, de asemenea, 4 unitati, dintre care 2 in Bucuresti, plus una in sediul central din Dorobanti, pe strada Putul lui Zamfir, si doua in tara, in Constanta si Iasi.

Fondul spune in raport ca intentioneaza sa mai deschida 5 unitati in acest an, atat in Bulgaria cat si in Romania.

TBI Bank Romania reuseste sa atraga depozite, incepand din al doilea trimestru din 2013, in principal de la clientii persoane fizice, se spune in raport, fara a se mentiona vreo cifra.

Fondul israelian a infiintat TBI Bank Bulgaria in 2011, dupa preluarea bancii slovene NLB Banka Sofia AD, cu scopul de a-si extinde in domeniul bancar activitatile precedente de creditare si leasing, clasificate in categoria companiilor ne-financiare (IFN-uri).

In raportul anual se mentioneaza ca TBI Bank Bulgaria avea o rata a solvabilitatii (rata capitalului de rang 1 – Tier 1 capital ratio) de 13,79% la finalul lui 2013, in scadere de la 15,28% in 2012, banca mentionand ca rata minima legala este de 4%. Comparativ, solvabilitatea sistemului bancar romanesc era in jur de 15%.

Activele bancii se ridicau la 112 milioane euro, duble fata de anul precedent, de 54 milioane euro, in timp ce capitalul era de 15 milioane euro.

In Romania, firmele de credite si de leasing aveau la finalul anului trecut credite acordate de 105 milioane euro, fata de 40 milioane euro in urma cu un an, si finantari in leasing de 5 milioane euro, in scadere de la 19 milioane in 2012, valori comparative cu firmele din Bulgaria.

TBI Bank Romania s-a deschis in martie 2013 doar cu doua tipuri de produse: conturi si depozite, creditele fiind preluate de la FNI-ul TBI Credit, conform informatiilor de pe site-ul bancii. Dupa un an de activitate, banca a ramas cu aceleasi produse, fara sa intre pe piata cardurilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii