Avansul PIB-ului Romaniei in scadere, dar ramane mai mare decat al tarilor vecine, arata prognoza de iarna a Comisiei Europene

Autor:

Dan Palangean
2020-02-14 10:40

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene vede în scădere avansul PIB-ului României în perioada 2019 – 2021, în contrast cu cea mai recentă prognoză a Comisiei Naționale de profil, publicată în luna noiembrie 2019, care a stat la baza întocmirii bugetului pentru anul în curs și a proiecțiilor pentru anii viitori.

În context regional, însă, pe segmentul țărilor care provin din fostul bloc estic și care nu au adoptat deocamdată moneda unică europeană, România va ocupa, pe cei trei ani analizați, primul loc.

Asta în pofida faptului că pe anul trecut ar urma să fim depășiți la acest indicator de Ungaria și Polonia. Pentru referință, am prezentat și media la nivelul UE.

[1]

Astfel, potrivit prognozei CE, România ar urma să recupereze aproape șapte puncte procentuale în raport cu media UE până în 2021.

Reamintim că valoarea oficială publicată de Eurostat pentru anul 2018 pentru România în ce privește PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard este de 65% din media UE.

Suntem primii la cresterea preturilor

În ce privește evoluția prețurilor la consumator pe perioada 2020 -2021, din păcate suntem tot pe primul loc între statele menționate potrivit aceleiași prognoze a CE, cu valori ceva mai mari decât cele anunțate recent la Raportul asupra inflației de către BNR (3,0% pentru finalul anul curent și 3,2% pentru finalul anului 2021).

[2]

În context, ar fi de remarcat stabilitatea mai mare a prețurilor în țările care au intrat „pe ultima linie dreaptă” pentru adoptarea euro, precum și faptul că noi vom fi ceva mai afectați de procesul de convergență a prețurilor.

Una peste alta, sunt șanse mari să atingem în 2021 pragul minim de 70% din PIB-ul pe locuitor prevăzut în cel mai optimist scenariu de trecere la moneda unică.

Totuși, această perspectivă rămâne incertă pe termen mediu, din cauza faptului că va trebui să facem eforturi mari pentru a reintra în limitele impuse de criteriile de la Maastricht.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii

Deficitul bugetar, rezultat slab după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii