Asociatia Romana a Bancilor (ARB) avertizeaza ca accesul populatiei la noi credite va fi drastic restrictionat ca urmare a adoptarii legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Autor:

Bancherul.ro
2015-11-25 16:57

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), condusa de Sergiu Oprescu (foto), anunta intr-un comunicat ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate pentru a scapa de credit adoptata astazi de Parlament incalca legislatia europeana si Constitutia Romaniei, iar bancile vor restrictiona drastic accesul populatiei la noi credite.

De asemenea, “legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor”, sustine ARB.

“Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei.

Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european”, se mai arata in comunicatul ARB.

Bancherii vor contesta legea atat la Curtea Constitutionala cat si la forurile europene, inainte de a fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis si de a intra in vigoare, la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Comunicatul ARB:

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Această lege periclitează piaţa creditului imobiliar cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat.

Asociaţia Română a Băncilor, ca reprezentantă a întregii comunităţi bancare, atrage atenţia asupra următoarelor aspecte care justifică îngrijorarea exprimată anterior:

• În ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, această lege va avea consecinţe contrare şi va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale.

• Această lege va avea, de asemenea, prin restricţionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontală asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare.

• Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%.

• În opinia noastră, legea adoptată contravine prevederilor din Constituţia României, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, şi Codului Civil. Astfel, această lege încalcă principiile neretroactivităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii legii, precum şi dreptul de proprietate prevăzute de Constituţia României.

• Comunitatea bancară solicită alinierea prevederilor naţionale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanției.

Directiva europeană menţionează că părţile dintr-un contract pot decide de bună voie şi doar pentru viitor, începând cu data de 21 martie 2016, ca returnarea / transferul către creditor al garanției este suficientă pentru a rambursa creditul.

• Această lege va putea fi speculată de clienţi care nu prezintă probleme sociale, având capacitate de rambursare şi care sub efectul legii vor anula garanţii materiale complementare – instrumente bancare de tipul avalului, transferând astfel pierderea proprie asupra sistemului şi, implicit, asupra deponenţilor.

Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei.

Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii