Cele mai performante fonduri de pensii private din Europa asteapta ca Guvernul Romaniei sa respecte legea (comunicat Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România – www.apapr.ro)
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE in perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent, realizat de federatia asociatiilor de consumator de produse financiare (Better Finance).
„Cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost inregistrate in Romania”, arata raportul Better Finance, care calculeaza randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflatie) si dupa deducerea tuturor comisioanelor (sursa: Pension Savings: The Real Return 2016 Edition, Better Finance, pagina 46).
Raportul analizeaza performanta sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentand fondurile de pensii la care contribuie 86% din populatia statelor UE.
In 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive, ajungand pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 – decembrie 2016) la un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%.
In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 mld. RON (1,2 mld. EUR) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri.
La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 mld. RON (6,93 mld. EUR) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.
In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga proaspat instalatul Guvern al Romaniei sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legea si calendarul de contributii aferente Pilonului II conform Legii nr. 411/2004, care prevedea (inaintea mai multor intarzieri) o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilon II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei trebuia sa ajunga la 6% inca din 2016.
Din pacate, in prezent nivelul acestei contributii este inca de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri decise de guvernele precedente.
Declaratie a doamnei Raluca Tintoiu, presedintele APAPR:
„Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate si preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o “bomba cu ceas”, adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice. Pilonul II a reusit pana in prezent sa isi indeplineasca misiunea cu succes, adaugand pana in prezent un plus de aproximativ 1,2 miliarde de euro obtinuti din investitii in conturile celor 6,8 milioane de participanti, peste contributiile virate de acestia.
In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentelor pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii
Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii
Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii
Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii